După 64 de ani, Ripensia ia din nou startul

Asociaţia Sportivă Fotbal Club Ripensia Timişoara a decis să reînvie unul dintre brandurile fotbalistice ale Banatului în acest an. Echipa va evolua în acest sezon în Liga a VI-a deoarece s-a dorit să se înceapă „de jos”, fără a arde etapele.

Cei 19 membri fondatori au decis să înfiinţeze clubul din dorinţa de a crea o echipă curată în Timişoara. Ripensia va fi organizată pe sistemul Barcelonei, cu membri cotizanţi, fără un proprietar. Ceea ce aduce nou această echipă este că s-a dorit să nu fie echipa cuiva, ci echipa tuturor. Ca şi Ripensia din 1928, am apărut când s-a creat un gol fotbalistic, a declarat Ion Vulcănescu, fost jucător la Ripensia în anii ’40. Ripensia are ca surse de finanţare cotizaţiile membrilor, dar şi bani obţinuţi de la parteneri, din vânzarea spaţiul publicitar de pe echipament. Cubul îşi propune să promoveze an de an după cum îi va permite bugetul. Deocamdată, la echipă vor evolua fotbalişti de Liga a III-a şi municipiu, antrenaţi de Ovidiu Olariu. Ceea ce facem noi acum este o provocare inedită pentru că noi construim o echipă din nimic. Am avut şansa ca profesorul Ovidiu Olariu să aibă un nucleu de studenţi pasionaţi de fotbal pe care i-a adus la Ripensia, a declarat vicepreşedintele clubului, Radu Suciu. În ceea ce priveşte denumirea, marca „Ripensia” a fost înregistrată a OSIM încă din urmă cu 10 ani. În 2002 am avut intuiţia de a proteja acest nume la OSIM, astfel că numele de „Ripensia” mai poate fi folosit în România decât de către Asociaţia Fotbal Club Ripensia Timişoara, a declarat preşedintele clubului, Radu Ienovan.

Echipa îşi doreşte să se ţină departe de metehnele româneşti. Pentru acest lucru, clubul are un statut inspirat după cel al Barcelonei. Nu ascundem că ne-am inspirat din statutul Barcelonei când l-am scris pe al nostru, a declarat Radu Nicosevici, unul dintre membrii fondatori. Clubul se va ghida după cinci principii, enumerate de profesorul Nicolae Ţăran, şi el printre membrii fondatori: 1. Ieri, astăzi şi pentru totdeauna, valorile noastre rămân neschimbate. 2. Ripensia e a Timişoarei şi va rămâne în totalitate a Timişoarei. 3. Comunitatea de idei în orice operă creatoare. 4. Un spiriti de activitate lipsit de politica pur naţionalistă. 5. Activitatea Ripensiei nu trebuie lăsată la discreţia unei singure persoane.

Vechiul club Ripensia a fost fondat în 1928, după problemele de la Chinezul Timişoara. Echipa a câştigat patru titluri de campioană şi două Cupe ale României. Ripensia a fost prima echipă profesionistă din România. După cel De Al Doilea Război Mondial  comuniştii au avut grijă ca echipa să fie îngropată, iar în 1948 activitatea Ripensiei a încetat.

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.