Te afli aici: Acasa » Știință & IT » A fost descoperita cea mai stralucitoare stea din secolul al XXI-lea

A fost descoperita cea mai stralucitoare stea din secolul al XXI-lea

În noaptea de 14 spre 15 august, astronomul amator japonez Koichi Itagaki a descoperit în constelaţia Delfinului, o nouă stea ce nu se regăseşte pe hărţile amatorilor Explozia stelei a provocat o străfulgerare, care în zilele de 17 şi 18 august a atins nivelul de la care a putut fi  remarcată cu ochiul liber, relatează publicaţia online rusă Lenta.ru.

Aceasta este cea mai strălucitoare nouă stea din secolul XXI.

Biroul central de informaţii astronomice a confirmat această descoperire, care a fost consemnată şi de site-ul apod.com, specializat în informaţii astronomice.

În mediul rural, departe de oraşele iluminate, o persoană cu vedere normală poate vedea stele de magnitudinea 5,5. Cu cât magnitudinea stelei este mai mică, la scară logaritmică ea este mai luminoasă.

Distanţa până la noua stea nu a fost încă stabilită. Compararea coordonatelor luminozităţii cu cataloagele detaliate de stele a avut ca effect stabilirea faptului că explozia s-a produs acolo unde se afla steaua PNV J20233073+2046041. Acest corp ceresc face parte din categoria supergiganţilor albaştri, iar astrofizicienii cred că explozia a avut loc după un mecanism tipic pentru noile stele.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus