La data de 22 aprilie 2024, Florin Vasiloni, consulul general al României la Szeged (Seghedin) a participat la Conferinţa „Formarea pedagogilor de naţionalitate, trecutul și viitorul studiilor de naţionalitate”, care a avut loc la Universitatea din Szeged, manifestare ce a marcat împlinirea a 150 de ani de la fondarea învăţământului pedagogic de rang universitar la Szeged. Conferinţa a fost organizată de către Departamentul pentru Naţionalităţi a Facultăţii de Pedagogie „Juhasz Gyula”.
La conferinţă au participat printre alţii, decanul Facultății de Pedagogie, Döbör András; alţi reprezentanţi ai Universităţii din Szeged, reprezentanţi ai minorităţilor slovace şi germană, ş.a. Catedra de Limba şi Literatura Română de la Szeged a fost reprezentată de întreg corpul profesoral, precum şi de studenţii care aparţin comunităţii româneşti din Ungaria.
Conferinţa a fost moderată de Eva Iova-Şimon, redactor-şef a publicaţiei „Foaia Românească”, membru a Prezidiului Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria (UCRU), cadru didactic la catedra românească din Szeged. Au susținut prelegeri Mihaela Bucin, șefa catedrei, respectiv Gheorghe Cozma, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria. (AȚRU). Cozma a vorbit despre situația învățământului românesc din Ungaria. Printre altele, Cozma a spus că în 2024, la școlile la care învaţă copiii românilor din Ungaria, la care se predă și limba română, studiază 1.300 de elevi și a menționat că în acest moment, un număr de cca. 14.000 de elevi studiază în instituțiile de învățământ care aparţin naționalităţilor (minorităţilor) recunoscute în Ungaria.
Daniela Florian