Aniversarea a 75 de ani de la înfiinţarea ansamblului de dansuri populare româneşti din Micherechi, Ungaria

Sute de persoane, au participat în weekendul 21-23 octombrie 2022, la amplele manifestări prilejuite de aniversarea a 75 de ani de la înfiinţarea ansamblului de dansuri populare româneşti din Micherechi (Mehkerek), localitate majoritar românească, din Ungaria. Manifestarea, la care a participat și consulul general al României la Gyula, Florin  Vasiloni, a fost organizată în piaţa centrală din Micherechi.  Evenimentele au cuprins o expoziţie, spectacole, ateliere de dans, prelegeri ale unor profesionişti din Ungaria. Dansurile româneşti din Micherechi sunt renumite la nivel național în Ungaria şi cunoscute în România, Europa şi dincolo de hotarele continentului.
Evenimentul a fost deschis prin mesajele de felicitare şi încurajare adresate de către Florin Vasiloni, consul general al României la Gyula; Gheorghe Cozma, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU) şi a primarului comunei Micherechi, Margareta Tat. Au participat printre alţii reprezentanţii Prefecturii şi Consiliului Judeţean Bekes; Maria Novac, directorul Centrului de Documentare şi Informare al AŢRU; Vasile Botaş, preşedintele Autoguvernării Româneşti din Aletea; etnici români din Micherechi, Gyula, Aletea, Bătania, Chitighaz  şi mulţi dansatori şi iubitori de folclor din diferite zone ale Ungariei.
Evenimentul cultural  a oferit publicului prezent un regal de dansuri tradiţionale, oferit de către mai multe ansambluri profesioniste de dansuri populare din Ungaria. Pe scenă a evoluat şi ansamblul românesc din Aletea (Elek), recent sărbătorit la împlinirea aceleiaşi vârste, 75 de ani. În prezent, la Micherechi fiinţează două echipe folclorice: Ansamblul „Gheorghe Nistor”, condus de Vasile Pop şi Ansamblul „Asociaţiei pentru Cultura şi Tradiţiile din Micherechi”, condus de Ioan Kovacs.
Punctul culminant al manifestării l-a constituit recitalul oferit de către cei sărbătoriţi,  ambele ansambluri folclorice din Micherechi reunindu-se pe scenă, spre bucuria publicului. Cu această ocazie,  „Asociaţia pentru Cultura şi Tradiţiile din Micherechi”, condusă de Ioan Kovacs, a inaugurat o casă comunitară, în stil tradiţional micherechean, un fel de casă muzeu, care se doreşte a fi loc de întâlnire pentru iubitorii de dans şi cultură tradiţională românească din Micherechi şi nu numai. Renovarea casei a fost făcută prin accesarea unor proiecte locale şi guvernamentale.

Related posts