Atelier de sprijin pentru preşcolarii români din Micherechi, Ungaria

În 21 septembrie 2022, la Grădiniţa de Naţionalitate Română din Micherechi (Mehkerek), localitate majoritar românească, din Ungaria, a avut loc un atelier organizat în cadrul proiectului RoAct 2022, proiect finanţat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DPRP). La manifestare a participat şi Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula.

Au susţinut ateliere de literatura şi muzică pentru cei 47 de preşcolari care frecventează grădiniţa românilor din Micherechi, Alina Pădurean, decan la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad şi reprezentanţi ai Asociației „Societatea Internaţională de Studii Muzicale”, parteneri în cadrul proiectului RoAct 2022.

Proiectul educațional RoAct 2022 este implementat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, de către Asociația „Societatea Internațională de Studii Muzicale”,  în parteneriat cu Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad; Academia Română – Filiala Timișoara; Asociația de Șah a Românilor din Ungaria; Incubatorul de Arte Timişoara;  Grădinița de Naționalitate Română „Grădina Fermecată” din Micherechi – Ungaria și Școala Generală și Grădinița „Lucian Magdu” din Bătania – Ungaria, în perioada mai – octombrie 2022.

​Activitățile proiectului se derulează în România (Timișoara, Arad, Moșnița Nouă) și Ungaria (Gyula, Micherechi, Bătania) și  contribuie la educația tinerilor de naționalitate română printr-o serie de activități culturale specifice, la păstrarea și afirmarea identității lingvistice, prin formarea unei noi generații de tineri informați și racordați la actualitatea educațională și culturală românească în afara granițelor României.

Prin acest proiect se urmăreşte creșterea gradului de informare cu privire la valorile culturii și tradiției românești, prin conștientizarea necesității de păstrare și revigorare a acesteia, pe baza unui set de abilități dobândite în cadrul activităților proiectului RoAct 2022.

Related posts