Centenar cultural la Micherechi, Ungaria

În weekendul 7-8 mai 2022, Primăria comunei Micherechi, împreună cu asociaţiile culturale locale, a organizat manifestări dedicate împlinirii a o sută de ani de la naşterea dansatorului Gheorghe Nistor (1922-1987), care a fost recompensat în timpul vieţii cu titlul de „Maestru al Artei Populare din Ungaria”, fiind primul reprezentant al minorităţilor din Ungaria care a beneficiat de această recunoaştere. Manifestările au avut loc la Casa de Cultură „Gh. Dulău” din localitate.
Manifestarea a cuprins discursuri ale lui Gheorghe Cozma, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU), ale Evei Iova, redactor-şef al publicaţiei „Foaia Românească”, care este şi curatorul expoziţiei fotografice dedicate artistului local Gh. Nistor, urmate de o ceremonie pentru depunere de coroane de flori şi o conferinţă, la care specialişti recunoscuţi au vorbit despre activitatea culturală a celui comemorat.
Au depus coroane de flori, printre alţii, Florin Vasiloni, consul general al României la Gyula, Daniel Banu, consul general al României la Szeged, conducerea AŢRU, viceprimarul Zsolt Goron din Micherechi, ş.a.
Manifestările au avut în centru dansul popular românesc din Micherechi, care prin contribuţia dansatorului Gh. Nistor, a artistului Teodor Covaci şi a altora, a ajuns să fie cunoscut şi apreciat în Ungaria, România, dar şi în multe ţări din Europa şi chiar în SUA.
Evenimentul a continuat cu vernisajul unei expoziţii, o conferinţă şi un amplu program cultural.

Related posts