Comemorarea eroilor şi înaintaşilor români la Gyula şi Sarkad

 

În data de 2 noiembrie 2022, Consulatul General al României la Gyula, cu sprijinul Autoguvernării Româneşti din Şercad (Sarkad), a organizat o ceremonie religioasă, urmată de depuneri de coroane de flori la monumentul ostaşilor români neidentificaţi, şapte la număr, căzuţi în septembrie 1944. Manifestările au fost prilejuite de Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor, tradiţională în creştinătatea occidentală, situate calendaristic în apropierea Zilei Armatei Române.

Monumentul, ridicat în urmă cu câţiva ani prin grija Autoguvernării Române din Sarkad în cimitirul orăşenesc nou, este situat alături de un altul dedicat soldaţilor ungari căzuţi în zonă. Au depus coroane consulul general Florin Vasiloni; Istvan Mokan, primarul oraşului Sarkad; conducerea Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU); conducerea Autoguvernării Româneşti din Gyula; Ioan Tat, preşedintele Autoguvernării Române din Sarkad ş.a.  PS Siluan, episcopul Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria (EORU), însoţit de un sobor de preoţi, a oficiat o slujbă de pomenire a eroilor. La manifestare a participat cu o rugăciune şi preotul reformat din Sarkad. Participanți la eveniment au fost şi alţi reprezentanţi ai primăriei locale, dar şi alţi locuitori din Şercad, mulţi dintre ei membri ai Autoguvernării Româneşti din localitate. În aceeaşi zi, consulul general al României, Florin Vasiloni a fost primit în mod oficial, la sediul Primăriei Sarkad, de către conducerea acesteia. În cadrul discuţiilor, primarul Istvan Mokan a vorbit despre realizările oraşului din ultima perioadă. 

În aceeaşi zi, în cimitirul din cartierul „Oraşul mic românesc din Gyula”, a avut loc un serviciu religios comemorativ, cu depunere de coroane de flori, organizat în memoria eroilor români, dar şi a lui Simion Pop, fost ambasador al României în Ungaria, în perioada 1990-1992. Slujba a fost celebrată de către PS Siluan, episcopul EORU, însoţit de către pr. Petru Puşcaş, parohul Bisericii „Sf. Parascheva” din Gyula. A fost evocată memoria regretatului diplomat, jurnalist şi scriitor, decedat şi înmormântat în cimitirul din Gyula în luna mai 2008. Au depus coroane de flori Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula; conducerea Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU) şi a Autoguvernării Româneşti din Gyula.

Anterior, reprezentanţii Consulatului General al României la Gyula au participat la ceremoniile de pomenire a eroilor şi înaintaşilor, desfăşurate în localitatea Micherechi (Mehkerek), cu prilejul sărbătorii „Ziua morţilor“ (Sărbătoarea tuturor sfinţilor, tradiţională în creştinătatea occidentală), în preajma Zilei Armatei Române.

 

Related posts