La sediul Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria din Gyula, s-a desfăşurat în data de 24 septembrie 2022, a XIII-a ediţie a Concursului Internaţional de şah „Alexandru Hoţopan”. La competiţie au participat 40 de concurenţi, din Ungaria și România, la diverse categorii de vârstă.
Consulul general al României la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni, a participat la manifestare, salutând în cuvântul său organizatorii şi participanţii. Consulatul General al României la Gyula a sprijinit organizarea acestei competiţii, care a devenit o manifestare tradiţională în calendarul comunităţii româneşti din Ungaria.
Promotorul acestei manifestări este Ioan Cozma, român originar din Gyula, profesor, şahist, membru al coralei „Pro Musica”, preşedinte al „Asociaţiei Şahiştilor Români din Ungaria” și director al Școlii Generale și Grădiniței din Săcal (Korosszakal), jud. Hajdu-Bihor. Concursul a beneficiat de sprijin prin intermediul proiectului RoAct 2022, proiect finanţat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DPRP).
La manifestare au adresat cuvinte de salut Gheorghe Cozma, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU) și reprezentanţii entităţilor care derulează în parteneriat acest proiect: Veronica Demenescu, preşedintele Asociaţiei „Societatea Internațională de Studii Muzicale”; Alina Pădurean, decanul Facultăţii de Ştiinţe Umaniste şi Sociale a Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad (UAV) şi Dumitru Cozma, reprezentant al Palatului Copiilor din Arad.
La eveniment au luat parte și alți lideri ai comunităţii româneşti, părinţi, profesori, jurnaliști, etc. Concursul, care este deja o manifestare sportivă de tradiţie, poartă numele regretatului Alexandru Hoţopan, fost jurnalist, redactor-şef al revistei „Foaia românească” între anii 1970 – 1990, mare iubitor al şahului, care vreme de mai mulţi ani a organizat numeroase competiţii de şah pentru românii din Ungaria.
Cei 40 de concurenţi au fost răsplătiţi cu diplome şi medalii, iar învingătorii categoriilor aflate în concurs au primit trofee, cadouri şi premii.
Proiectul educațional RoAct 2022 este implementat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, de către Asociația „Societatea Internațională de Studii Muzicale”, în parteneriat cu Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad; Academia Română – Filiala Timișoara; Asociația de Șah a Românilor din Ungaria; Incubatorul de Arte Timişoara; Grădinița de Naționalitate Română „Grădina Fermecată” din Micherechi – Ungaria și Școala Generală și Grădinița „Lucian Magdu” Bătania – Ungaria, în perioada mai – octombrie 2022.
Activitățile proiectului se derulează în România (Timișoara, Arad, Moșnița Nouă) și Ungaria (Gyula, Micherechi, Bătania) și contribuie la educația tinerilor de naționalitate română printr-o serie de activități culturale specifice, la păstrarea și afirmarea identității lingvistice, prin formarea unei noi generații de tineri informați și racordați la actualitatea educațională și culturală românească în afara granițelor României. Prin acest proiect se urmăreşte creșterea gradului de informare cu privire la valorile culturii și tradiției românești, prin conștientizarea necesității de păstrare și revigorare a acesteia, pe baza unui set de abilități dobândite în cadrul activităților proiectului RoAct 2022.