Concursul național de povestire românească „Gheorghe Gros”, ediția a XXIX-a, la Bekescsaba, Ungaria

 

Autoguvernarea Românească din Bichișciaba (Bekescsaba), reședința județului Bichiș (Bekes) din Ungaria, a organizat, în data de 17 mai 2024, tradiționalul concurs național de povestire românească „Gheorghe Gros”.  La manifestare a participat şi Florin Vasiloni, consulul general al României la Szeged. Anul acesta manifestarea a ajuns la cea de-a XXIX-a ediție și a avut loc, ca de obicei, la „Casa Poveștilor” din Municipiul Bichișciaba. De această dată au participat 78 de elevi de la 11 unități de învățământ, din clasele I-VIII din cadrul școlilor bilingve şi al şcolilor generale în care limba română se predă ca obiect de studiu în Ungaria. Copiii participanți au venit însoțiți de profesorii coordonatori și directori ai instituțiilor. La eveniment au participat oficialități: PS Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria; Daniel Banu, consulul general al României la Gyula; Florin Vasiloni, consulul general al României la Szeged; Gheorghe Cozma, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU) ş.a.

Participanții la concurs, 78 de elevi, au fost împărţiţi pe categorii de vârstă, la fiecare categorie fiind un juriu compus din trei membri. Concurenţii au recitat povești populare româneşti din Ungaria, din folclorul românesc sau din literatura universală. Prin participarea copiilor la aceste concursuri, ei au posibilitatea să își dezvolte creativitatea şi imaginaţia, putând să intre în lumea personajelor prezentate în diferitele povești. Totodată ei își dezvoltă limbajul și se îmbogățesc cu cuvinte și expresii noi, în limba română.

Trofeul „Gheorghe Gros”, care se transmite anual, a fost câștigat la această ediție de către Școala Generală din Micherechi (Mehkerek), jud. Bichiș (Bekes).

În cadrul comunității române din Ungaria sunt cunoscuți trei mari povestitori: Vasile Gurzău din Micherechi (1898 – 1980), Teodor Șimonca din Chitighaz (1899 – 1999) și Mihai Purdi din Otlaca-Pusta (1904-1978). Poveș­tile povestitorilor români din Ungaria sunt studiate în cadrul orelor de civilizație și cultură românească, la școlile comunității românești.

Organizatorul concursului, prof. Teodor Juhasz a oferit tuturor copiilor diplome de participare, medalii, dulciuri și jucării. În memoria fondatorului acestui concurs, regretatul Gheorghe Gros (fost președinte a Autoguvernării Românești din Bichișciaba între anii 1994-2015, până la mutarea sa la cele veșnice), a fost organizată o slujbă de pomenire, cu depunere de coroane de flori, la mormântul acestuia, în Cimitirul Central din Bichișciaba. Slujba religioasă a fost celebrată de un sobor de preoți condus de PS Siluan, episcopul EORU.

Daniela Florian

Related posts