Te afli aici: Acasa » Stiri externe » Concursul național de povestire românească la Bekescsaba, a XXV-a ediție

Concursul național de povestire românească la Bekescsaba, a XXV-a ediție

 

În data de 1 octombrie 2021, Autoguvernarea Românească din Bichișciaba (Bekescsaba), reședința județului Bekes, a organizat tradiționalul concurs național de povestire „Gheorghe Gros”, care anul acesta a ajuns la cea de-a 25-a ediție. Concursul a avut loc, ca de obicei, la „Casa Poveștilor” din oraș.

Ca în fiecare an, și de această dată au participat elevi din clasele 1–8 din cadrul școlilor bilingve și al școlilor generale în care limba română se predă ca obiect de studiu în Ungaria. Copiii care au participat la venit însoțiți de profesori coordonatori.

La manifestare au participat oficialități din Ungaria și România: Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula,  Mircea Leucea, reprezentant al Ambasadei României la Budapesta, Traian Kreszta, purtătorul de cuvânt al românilor în Parlamentul din Budapesta, Gheorghe Cozma, președintele Autoguvernării pe Țară a românilor din Ungaria (AȚRU),  Alina Pădurean, decan la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad,  Veronica Demenescu, președintele Asociației „Societatea Internațională de Studii Muzicale”, Margareta Tat, primarul localității Micherechi (Mehkerek), ș.a.

După cuvântul de deschidere al președintelui Teodor Juhasz, Corina Olaru, vicepreședinte a Autoguvernării Românești din Bichișciaba, a prezentat copiilor o scurtă poveste despre un copil pe nume Gheorghe, născut într-o familie românească din Chitighaz, care ajungând om mare, la oraș, a visat să organizeze un concurs pentru copii, în care să se spună atât povești românești din satul lui, cât și din alte sate din Ungaria sau din folclorul românesc. Acest copil a fost Gheorghe Gros, al cărui nume îl poartă și acest concurs. 

Apoi a urmat un program muzical, susținut de copii Anais și Aris Roman de la „Incubatorul de Artă” Timișoara, iar Octavian Lușcă, student la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad a recitat povestea „Capra cu trei iezi”. Prezența acestora s-a făcut prin intermediul proiectului RoAct, proiect finanțat de către Secretariatul General la Guvernului României, prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP).      

În intervenția sa, consulul general Florin Vasiloni a îndemnat autoritățile competente ale comunității românești din Ungaria, să facă eforturile necesare pentru ca „povestea comunității românești din Ungaria să meargă mai departe, astfel ca și peste veacuri, limba română și tradițiile identității românești să se conserve pe aceste meleaguri ”.

Participanții la concurs, în total 58 de elevi, au fost împărțiți pe categorii de vârstă, la fiecare categorie fiind un juriu compus din trei membri. Concurenții au recitat povești populare românești din Ungaria, din folclorul românesc sau din literatura universală. Prin participarea copiilor la aceste concursuri, au posibilitatea să-și dezvolte creativitatea și imaginația, putând să intre în lumea personajelor prezentate în diferite povești. Totodată și-au dezvoltat limbajul și se îmbogățesc cu cuvinte și expresii noi în limbă română.

 În cadrul evenimentului au fost expuse și imagini din lumea poveștilor, desenate de copii talentați, iar la încheierea concursului acestea fiind premiate. Organizatorii au pregătit pentru acest eveniment și o mică expoziție, retrospectivă din fotografii și articole despre edițiile anterioare ale concursului de povestire.

În cadrul comunității române din Ungaria sunt cunoscuți trei mari povestitori: Vasile Gurzău din Micherechi (1898 – 1980), Teodor Șimonca din Chitighaz (1899 – 1999) și Mihai Purdi din Otlaca-Pusta (1904-1978). Poveștile naratorilor români din Ungaria sunt studiate în cadrul orelor de civilizație și cultură românească în școlile comunității românești.

Organizatorul concursului, Teodor Juhasz le-a oferit tuturor copiilor diplome de participare, medalii și jucării de pluș, amintind de cea de-a 25-a ediție a concursului. De asemenea, participanții au putut viziona o expoziție în memoria fondatorului acestui concurs, regretatul Gheorghe Gros. În memoria acestuia, a fost organizat o slujbă de pomenire, cu depunere de coroane de flori, la mormântul acestuia, în Cimitirul Central din Bichișciaba.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus