Concursul Național de povestire românească la Bekescsaba

Autoguvernarea Românească din Bichișciaba (Bekescsaba), reședința județului Bekes din Ungaria, a organizat, în data de 20 mai 2022, tradiționalul concurs național de povestire românească „Gheorghe Gros”, care anul acesta a ajuns la cea de-a XXVI-a ediție și a avut loc, ca de obicei, la „Casa Poveștilor” din municipiu.

Ca în fiecare an, și de această dată au participat elevi din clasele I-VIII din cadrul școlilor bilingve și al școlilor generale în care limba română se predă ca obiect de studiu în Ungaria. Copiii care au participat au venit însoțiți de profesorii coordonatori.

La manifestare au participat oficialități din Ungaria și România: Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula; Daniel Banu, consulul general al României la Szeged; Mircea Leucea, reprezentant al Ambasadei României la Budapesta; Gheorghe Cozma, președintele Autoguvernării pe Țară a românilor din Ungaria (AȚRU); Maria Gurzău Csegledi, directorul Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula (LNB); Alina Pădurean, decan la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad; Elvira Ardelean, primarul localității Otlaca-Pustă (Pusztottlaka), ș.a.

Cuvinte de salut au adresat  Teodor Juhasz, președintele Autoguvernării Românești din Bichișciaba și Bertold Netea, vicepreședintele AȚRU.

În intervenția sa, consulul general român Florin Vasiloni, a îndemnat pe responsabilitatea comunității românești din Ungaria, să facă eforturile necesare pentru această comunitate să aibă un viitor, iar despre ea să nu se vorbească niciodată să utilizeze sintagma din poveștile românești „a fost odată ca niciodată”.

Participanții la concurs, peste 50 de elevi, au fost împărțiți pe categorii de vârstă, în fiecare categorie fiind un juriu compus din trei membri. Concurenții au recitat povești populare românești din Ungaria, din folclorul românesc sau din literatura universală. Prin participarea copiilor la aceste concursuri, au posibilitatea să-și dezvolte creativitatea și imaginația, putând să intre în lumea personajelor prezentate în diferite povești. Totodată ei dezvoltă limbajul și se îmbogățesc cu cuvinte și expresii noi, în limba română.

În cadrul evenimentului au fost expuse și imagini din lumea poveștilor, desenate de copii talentați, la încheierea concursului fiind premiate și acestea. Organizatorii au pregătit și o mică expoziție retrospectivă din fotografii și articole despre edițiile anterioare ale concursului de povestire. De asemenea, elevii participați au putut lua parte la un work-shop.

În cadrul comunității române din Ungaria sunt cunoscuți trei mari povestitori: Vasile Gurzău din Micherechi (1898 – 1980), Teodor Șimonca din Chitighaz (1899 – 1999) și Mihai Purdi din Otlaca-Pusta (1904-1978). Poveștile povestitorilor români din Ungaria sunt studiate în cadrul orelor de civilizație și cultură românească, la școlile comunității românești.

Maria Gurzău Csegledi, directorul Liceului „Nicolae Bălcescu”, a vorbit în cadrul manifestării despre creația bunicului ei, povestitorul Vasile Gurzău.

Organizatorul concursului, Teodor Juhasz, a oferit tuturor copiilor diplome de participare, medalii și jucării de pluș, amintind de cea de-a XXVI-a ediție a concursului.

În memoria  fondatorului acestui concurs, regretatul Gheorghe Gros, fost președinte a Autoguvernării Românești din Bichișciaba,  a fost organizată o slujbă de pomenire, cu depunere de coroane de flori, la mormântul acestuia, în Cimitirul Central din Bichișciaba.

Related posts