Te afli aici: Acasa » Stiri externe » Conferinţă naţională pedagogică pentru minorităţi la Szarvas, Ungaria

Conferinţă naţională pedagogică pentru minorităţi la Szarvas, Ungaria

Conferinţă naţională pedagogică pentru minorităţi la Szarvas, Ungaria
În zilele 18-19 aprilie 2023, consulul general al României la Gyula Florin Vasiloni a participat la conferinţa naţională a pedagogilor minorităţilor naţionale din Ungaria, intitulată „Tradiţii şi viziune – păstrarea valorilor minoritare prin pedagogie”, organizată de către Facultatea de Pedagogie din Szarvas, parte a Universităţii „Gal Ferenc” Szeged.
În cuvântul său de salut, în sesiunea plenară, în data de 19 aprilie, diplomatul român a reiterat  standardele înalte ale legislației românești privitoare la minoritățile naționale din România. De asemenea, a făcut referire la faptul că România este atentă la situaţia învățământului în limba română din Ungaria, care trebuie să atingă nivelul adecvat încât să contribuie la menținerea identității culturale, lingvistice, etnice și religioase a comunității românești din Ungaria. De asemenea, consulul general român a subliniat sprijinul constant, multifaţetat, acordat de către Guvernul României, prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, dar şi prin alte programe, studenţilor dar şi elevilor români din Ungaria. Consulul general Vasiloni a avut în marja participării la manifestarea academică de la Szarvas, întâlniri separate cu studenţii români, cu cadrele didactice de naţionalitate română, cu conducerea Universităţii “Gal Ferenc” Szeged şi a Facultăţii de Pedagogie din Szarvas.
La eveniment au participat şi au transmis mesaje de salut Laszlo Dux, rectorul Universităţii „Gal Ferenc” Szeged;  Krisztina Katona, decanul Facultăţii de Pedagogie Szarvas; pr. Ferenc Janka, prorectorul Universităţii „Gal Ferenc” Szeged şi reprezentant al instituţiei susţinătoare, a Episcopiei Romano-Catolice Szeged-Csanad; Traian Cresta, purtătorul de cuvânt al românilor din parlamentul ungar; Zoltan Szebelledi; vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bekes; Atilla Rakoczi, directorul Oficiului Guvernamental din judeţul Bekes; Antal Paulik,  purtătorul de cuvânt al slovacilor în parlamentul ungar; Englenderné Hock Ibolya, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Germanilor din Ungaria şi Babak Mihaly primarul oraşului Szarvas.
Au participat zeci de cadre didactice şi reprezentanţi ai studenţilor de la instituţiile de învăţământ din Ungaria cu profil de naţionalitate (români, germani, slovaci, romi).
În cadrul secţiunii române, au adresat cuvinte de salut Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula; Traian Cresta, purtătorul de cuvânt al românilor din parlamentul ungar şi Gheorghe Cozma, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU).
Conferinţa a fost moderată de Mihaela Birescu, şefa secţiei române de la Szarvas. În cadrul conferinţei, s-au prezentat lucrările:
– Alina Felicia Roman, Editha Coșarbă, Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad, Influența pedagogiei pozitive asupra stării de bine, climatului emoțional și experiențelor de învățare școlară;
– Henrietta Torkos, Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad, Practici pedagogice inovative, în educația outdoor la vârsta școlarității mici;
– Stella Nikula Machhour, Liceul „Nicolae Bălcescu” Gyula, Despre cariera didactică;
– Adelina Olteanu-Sturza, Școala Generală și Grădinița Română „Lucian Magdu” Bătania (Battonya), Folosirea textelor multimodale în predarea conținuturilor la preșcolari;
– Annamária Karla Cara, Școala Generală Română Aletea (Elek), Provocări privind integrarea copiilor de clasa întâi în şcolile bilingve;
– Mihaela Birescu, Universitatea „Gál Ferenc, O pedagogie mai bună sau un pedagog mai bun?.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus