Te afli aici: Acasa » Stiri externe » Corul „PRO MUSICA” din Gyula, a aniversat 30 de ani 

Corul „PRO MUSICA” din Gyula, a aniversat 30 de ani 

În data de 23 octombrie, Fundația „Pentru Musica” din Gyula a organizat o manifestare amplă, care a cuprins o expoziție și un concert aniversar, cu ocazia aniversării la 30 de ani de la înființarea corului „Pro Musica” din Gyula (Jula). 

Programul festivității, a început cu o expoziție de fotografii care reliefează activitatea corului „Pro Musica”, la sediul Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria, (UCRU), din Gyula, vernisată de către mentorul corului, Ștefan Oroian, artist plastic renumit, mebru al Prezidiului UCRU.

Pe platoul din fața Catedralei Ortodoxe Române „Sfântul Nicolae”, a avut loc o slujbă de pomenire în memoria componentelor corului care au decedat în decursul timpului. Slujba a fost oficiată de către un sobor de preoți ai EORU.

Un istoric al corului a fost prezentat de către preotul Florin Olteanu din Chitighaz, protopop de Gyula, membru al corului. Olteanu a spus printre altele că, „Pro Musica” este un cor românesc cu un repertoriu variat, care a încercat de-a lungul timpului să aducă o notă de unicitate în peisajul muzicii corale românești, fiind considerat și „ambasadorul cultural al românilor din Ungaria”, pentru prezența sa de fiecare dată la cele mai importante evenimente culturale românești din această țară. Dirijorul arădean,  Gheorghe Flueraş  a înfiinţat Corul „Pro Musica”, punând bazele unui grup solid în urmă cu un sfert de secol. Din cor fac parte etnici români din Ungaria, intelectuali, profesori, preoți ortodocși dar și oameni de rând, iubitori de muzică corală românească și internațională. Timp de aproape 20 de ani, dirijorul corului a fost Gheorghe Flueraş, director al Filarmonicii de Stat din Arad. În prezent, dirijorul corului este tot arădean, în persoana prof. Adrian Bughi, un discipol al fostului dirijor. Corul a participat la însemnate concerte în țară și peste hotare, la diferite festivaluri (Grecia, România, Serbia). Au avut concerte la Pécs (1994), Lipova (1994), Argos Orestico, Grecia (1995), Curtea de Argeş (1997), Hódmezővásárhely (1998), Arad şi Şiria (1998), Piteşti (2000), Oradea (2001) , Lugoj (2001, 2008, 2014, 2016), Csongrád (2003), Budapesta (2004), Orăştie (2004), Vârfurile (2005), Baia Mare (2005), Covăsânţ (2007, 2008), Seghedin (22014), , 2015), Szentendre (2015), Vârșeț, Serbia (2016). În orașul Gyula, corul a organizat mai mulți ani consecutiv festivaluri de muzică sacră, festivaluri de muzică laică și concerte de colinzi.

În cadrul concertului jubiliar, desfășurat în curtea Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula (LNB), corul „Pro Musica” a prezentat cântece religioase și o selecție din muzica românească și universală.

La manifestare au participat zeci de persoane, diplomați, foști coriști, preoți ortodocși, români din Gyula și alte localități, etc. Au participat printre alții Florin Vasiloni, consul general al României la Gyula; Mircea Leucea, reprezentant al Ambasadei României la Budapesta; Gheorghe Cozma, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU); Maria Gurzău Csegledi, directorul Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula (LNB); Alina Pădurean, decan al FSUS din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad;  membri ai Prezidiului UCRU, ș.a.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus