Eroii români comemoraţi în Ungaria de către Consulatul General al României la Gyula

Consulatul General al României la Gyula a organizat în teritoriul de jurisdicţie din Ungaria, în preajma sărbătorii creştine a „Înălţării Domnului”, care constituie „Ziua Eroilor”, manifestări de cinstire a eroilor neamului, în urma dialogului cu autoritățile locale, în zilele de 30-31 mai 2023.
La data de 30 mai 2023, Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula, a participat în patru locaţii din judeţul Hajdu-Bihar, în oraşele Debrecen şi Hajdúböszörmeny și comuna Săcal (Korosszakal), la ceremonii de cinstire a memoriei eroilor români. La manifestări au participat și membri ai comunității românești din Ungaria.
Manifestările au inclus slujbe religioase și depuneri de coroane de flori. Asistenţa religioasă a fost asigurată de către PS Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU),  însoţit de către pr. Cosmin Pop, protopop de Debrecen şi alţi clerici din cadrul eparhiei. La manifestări a participat şi o delegaţie a Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU), condusă de vicepreşedintele Bertold Netea.
În municipiul Debrecen, reședința județului Hajdu-Bihar şi al doilea cel mai mare oraş al Ungariei, au fost depuse coroane la monumentul ostașului român, denumit în limbaj popular „Fecioara albă”, monument aflat în Piața Bocskai, din centrul municipiului. La ceremonie au participat în calitate de reprezentant al Primăriei Debrecen, domnul Danku Csaba, vice-notar al Primăriei Debrecen; Krvi Dora și Oma Istvan, reprezentanţi ai Direcţiei Protocol al Primăriei Debrecen,  în numele căreia au depus o coroană comemorativă. În continuare s-a făcut deplasarea la Cimitirul Municipal din Debrecen, unde la „Monumentul ostașului român căzut la datorie”, situat în „Sectorul românesc” al cimitirului, a avut loc o slujbă religioasă, au fost depuse coroane și de asemenea a fost ținut un moment de reculegere.
În aceeaşi zi, delegaţia Consulatului General al României la Gyula s-a deplasat în oraşul Hajdúböszörmeny, unde au fost primiţi de către viceprimarul Sores Istvan. La ceremonia desfăşurată în „Cimitirul soldatului român” au participat reprezentanţii primăriei locale, reprezentanţi ai poliţiei locale şi media locală. Au fost depuse coroane la ambele monumente aflate în aceeaşi incintă. Cu această ocazie, viceprimarul Sores Istvan a subliniat bunele relaţii ale administraţiei locale cu Consulatul General al României la Gyula.
Consulatul general al României la Gyula a organizat o ceremonie religioasă, însoțită de depunere de coroane de flori, la monumentul eroilor din localitatea Săcal (Koroszakal), localitate cu veche tradiție românească. La  ceremonia religioasă au fost prezenţi, alături de PS Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU),  preotul paroh al comunității, Iulian Lenghel şi un grup de elevi de la Şcoala Generală Bilingvă din Săcal, însoțiți de Ioan Cozma, directorul școlii şi alte cadre didactice. Monumentul eroilor români din Săcal a fost inaugurat la data de 1 noiembrie 2020.
În data de 31 mai 2023, Consulatul General al României la Gyula a organizat o ceremonie de depunere de coroane la monumentul eroilor români situat în Cimitirul localității Nagykereki, jud. Hajdu-Bihar. La praznicul Înălțării Domnului (25 mai 2023), data la care s-a sărbătorit și hramul Bisericii Ortodoxe Românești din Otlaca-Pustă (Pusztaottlaka), din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU), s-au făcut și rugăciuni de pomenire pentru eroii neamului românesc, iar consulul general român Florin Vasiloni s-a recules cu această ocazie la troița eroilor, situată la marginea localității, depunând o coroană de flori.

Related posts