Te afli aici: Acasa » Stiri externe » „Festivalul Pogăcițelor” la Chitighaz – Ungaria

„Festivalul Pogăcițelor” la Chitighaz – Ungaria

„Festivalul Pogăcițelor” la Chitighaz – Ungaria

 

La Chitighaz (Ketegyhaza), localitate din jud. Bekes, Ungaria, unde trăieşte o importantă comunitate românească, a avut loc cea de-a XV-a ediţie a „Festivalului Pogăciţelor”, în zilele  10-14 august 2023. Ziua de sâmbătă, 12 august, a fost denumită „Ziua Culturii Române” la Chitighaz. La manifestari a participat şi consulul general al României la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni.

Festivalul a fost deschis de către doamna Emese Tripon Rakoczinne, primarul localităţii Chitighaz, care a subliniat că în comuna Chitighaz trăiesc mai multe naționalități, în pace și armonie, cultivând pământul de secole întregi. Au transmis mesaje de salut Erika Borbely (președinte a Autoguvernării Românești  din Chitighaz; director a Școlii Generale din localitate și deputat al AȚRU); Traian Cresta, purtător de cuvânt a românilor în Parlamentul Ungariei și Gheorghe Cozma, președintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU). Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula a felicitat organizatorii manifestării, scoțând în evidență importanța acesteia pentru comunitatea românilor din Chitighaz. Diplomatul român a scos în evidență importanța educației în procesul de menținere a identității românești în Ungaria.

Programul manifestărilor a cuprins printre altele binecuvântarea pâinii (un serviciu religios celebrat de către pr. Florin Olteanu, parohul ortodox al Chitighazului, protopop de Gyula); programe artistice, prezentate de artiști din Ungaria și România. Au prezentat programe fanfara Bisericii Baptiste din localitate, corul pensionarilor „Marki Sandor” din Chitighaz etc.
Din România au evoluat ansamblul folcloric din Socodor, Ansamblul „Valea Mureșului” din Săvârșin (jud. Arad), dar și alte grupuri folclorice, însoțite de reprezentanți ai autorităților locale din judeţul Arad.

Participanţii la sărbătoarea satului s-au bucurat de bucatele tradiţionale româneşti şi ungureşti gătite la concursul gastronomic, dar şi de expoziţiile artizanale şi programul cultural variat.

Organizatorii au pregatit pentru copiii activităţi creative, distractive, recreative, jocuri, ateliere de creaţie, activităţi sportive şi altele.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus