INTERNAŢIONAL / Dreapta spaniolă câştigă alegerile legislative generale cu majoritate absolută

Partidul Popular din Spania a câştigat alegerile legislative generale organizate duminică, şi s-ar putea bucura de o majoritate absolută în Congresul Deputaţilor, cu până la 185 de parlamentari, după ce a primit 43,5% din voturile exprimate, indică sondajul realizat la ieşirea de la urne de TNS Demoscopia pentru radioteleviziunea spaniolă.

Prezentat în momentul încheierii votării, sondajul menţionat mai arată că rivalii socialişti (PSOE) ar pleca de la putere, cu nişte rezultate dintre cele mai proaste, după ce nu au obţinut decât 30% dintre voturile exprimate, şi cu maxim 119 deputaţi în camera inferioară a legislativului spaniol. Liderul dreptei spaniole, conservatorul Mariano Rajoy, ar putea forma astfel noul guvern fără probleme, şi ar putea deveni al şaselea premier al Spaniei, din perioada democratică a ţării.

Din partea socialiştilor spanioli, şefa de campanie Elena Valenciano a spus doar, la aflarea rezultatelor sondajului, că acesta acordă sprijin într-un grad semnificativ pentru PSOE şi că ştim că vom ne vom bucura de sprijinul milioanelor de spanioli într-un moment greu. La rândul său, coordonatoarea campaniei Partidului Popular, Ana Mato, s-a rezumat la a declara doar că ne exprimăm satisfacţia pentru participarea ridicată la vot, şi a indicat de asemenea că rezultatele sondajului potrivit căruia „PP ar fi câştigat alegerile cu majoritate amplă” sunt considerate cu precauţie.

Aceleaşi rezultate ale sondajului realizat la ieşirea de la vot indică şi că formaţiunea Stânga Unită a crescut semnificativ în preferinţele electoratului, şi ar reuşi să formeze un grup parlamentar propriu în legislativ, cu până la 11 deputaţi. De asemenea, o altă noutate este cea referitoare la coaliţia de formaţiuni apropiate stângii radicale basce, Amaiur, care ar intra în Congresul Deputaţilor cu maxim 7 fotolii de parlamentari. Pe de altă parte, a treia forţă politică din legislativul spaniol ar rămâne formaţiunea naţionaliştilor catalani (CiU), care ar avea mai mulţi deputaţi (între 13 şi 15).

 

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.