INTERNAŢIONAL / În primăvară, topirea zăpezii ar putea provoca inundaţii importante în Europa

Anumite zone din Europa Centrală şi de Est, paralizate de ninsorile abundente, s-ar putea confrunta cu noi probleme şi alte victime din cauza inundaţiilor ca urmare a topirii zăpezilor din primăvară, a avertizat marţi Agenţia ONU pentru reducerea riscului de dezastre (UNISDR), relatează AFP.

Temperaturile în Bulgaria şi România ar urma să crească între opt şi zece grade Celsius în următoarele zece zile, rupând gheaţa de-a lungul Dunării. În timp ce mii de oameni rămân înzăpeziţi din Serbia până în Bulgaria, există semne de alarmă că inundaţii devastatoare vor provoca pierderi de vieţi omeneşti şi bunuri economice, a declarat Margareta Wahlstroem, reprezentantul special al UNISDR. Construcţii fără o infrastructură adecvată în cazul inundaţiilor, cum ar fi baraje şi diguri, vor fi afectate în mod special, a adăugat ea.

Recentele căderi abundente de zăpadă şi valul de frig care a lovit diverse zone ale Europei au provocat moartea a peste 600 de persoane. Din cauza condiţiilor meteo extreme comunităţi întregi au fost private de transport, şcoli, spitale şi energie electrică.
Este momentul acum ca autorităţile din aceste ţări, Crucea Roşie, platformele naţionale de reducere a riscului de dezastre, precum şi autorităţile pentru protecţie civilă să facă planuri pentru a se asigura că nu vor exista pierderi de vieţi omeneşti în inundaţiile care vor veni, a declarat Denis McClean, purtătorul de cuvânt al organismului ONU. Însă, de asemenea, trebuie să ne gândim că acest dezastru a arătat starea actuală a infrastructurii publice din aceste ţări, a adăugat el.

 

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.