INTERNAŢIONAL / Joachim Gauck este noul preşedinte al Germaniei

Activistul pro-democraţie din fosta Germanie de Est Joachim Gauck, în vârstă de 72 de ani, a fost ales duminică cu largă majoritate, din primul tur de scrutin, în funcţia de preşedinte al Germaniei, anunţă agenţiile internaţionale de presă.

Preşedintele Bundestagului, Norbert Lammert, a declarat că Gauck, s-a bucurat de susţinerea majorităţii partidelor, obţinând 991 de voturi din cele 1.232 exprimate. El a adăugat că Beate Klarsfeld, candidata din partea formaţiunii de extremă stângă Die Linke şi singura contracandidată a lui Gauck, a obţinut 126 de voturi. Die Linke, care reuneşte mai ales nostalgici ai fostei RDG, a preferat-o pe Beate Klarsfeld, care a făcut din vânarea naziştilor motorul vieţii sale. Accept votul, a declarat solemn Gauck în faţa Adunării federale, la câteva minute după anunţarea rezultatelor.

Ce duminică frumoasă!, a exclamat el, citat de AFP, amintind că exact în urmă cu 22 de ani au avut loc primele şi ultimele alegeri libere în fosta Germanie democrată, cu câteva luni înainte de Reunificarea germană din 3 octombrie 1990. Nu voi uita niciodată aceste alegeri. Niciodată, a spus el, vizibil emoţionat. Aţi ales un preşedinte care nu poate să gândească fără ideea de libertate în el, a adăugat noul şef al statului.

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.