INTERNAŢIONAL / Obama a vizitat monumentul de la Pearl Harbor

Preşedintele american Barack Obama s-a recules joi în faţa monumentului dedicat memoriei victimelor atacului de la Pearl Harbor, care a grăbit intrarea SUA în cel de-al doilea război mondial în urmă cu 70 de ani, scrie France Presse.

Barack Obama şi soţia sa Michelle au ţinut un minut de reculegere în faţa monumentului inscripţionat cu numele celor 1.177 de marinari ucişi când USS Arizona, o imensă navă de război americană, a fost scufundată în atacul-surpriză efectuat de forţele japoneze.

Preşedintele şi soţia sa au aruncat de asemenea şi câteva orhidee în mare, în locul unde s-a scufundat vasul. Obama nu a făcut nicio declaraţie cu ocazia acestei vizite, survenite în contextul în care acesta se află în vacanţă împreună cu familia în statul său natal Hawaii.

La 7 decembrie 1941 în zori, Japonia a bombardat flota americană din Pacific ancorată la baza Pearl Harbor, în arhipelagul Hawaii. În două ore, circa douăzeci de nave au fost scufundate sau avariate şi 164 de avioane distruse. Din cei 2.400 de americani care au pierit la Pearl Harbor, aproape jumătate au murit în numai câteva secunde la bordul USS Arizona, după ce o bombă a aruncat în aer depozitul de muniţii al navei, care a ars vreme de trei zile.

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.