INTERNAŢIONAL / Omul de ştiinţă, care a avertizat Japonia asupra cutremurului, considerat un amator în ţara sa

Considerat a fi un ‘nimeni’ de către industria nucleară japoneză, seismologul Katsuhiko Ishibashi a petrecut două decenii urmărind cum prezicerile sale se transformă în realitate. Mai întâi în cazul cutremurului Kobe din 1995, iar apoi în cel al dezastrului de la Fukushima. Profesorul susţine că guvernul japonez încă nu a înţeles avertismentele sale, relatează portalul de ştiri Bloomberg.

Omul de ştiinţă, în vârstă de 67 de ani, şi-a amintit într-un interviu cum şeful său l-a condus la Ministerul Construcţiilor, cerându-i să-şi ceară scuze pentru scrierea unei cărţi în 1994 în care sugera că oraşele nipone sunt puse în pericol de codul japonez al construcţiilor. Cinci luni mai târziu, un cutremur care a devastat oraşul Kobe s-a soldat cu mii de victime. Cartea, intitulată ‘A seismologist warns’ (‘Un seismolog avertizează’), a devenit un best-seller.

Haruki Madarame, acum preşedinte al Comisiei japoneze pentru securitate Nucleară, l-a considerat pe seismolog a fi un amator, atunci când acesta a avertizat asupra unui ‘dezastru de cutremur nuclear’, un termen inventat de omul de ştiinţă nipon în 1997.

Profesorul susţine că Japonia încă subestimează riscul utilizării reactoarelor nucleare într-o ţară afectată de aproximativ 10% din numărul total de cutremure din lume. Ce lipsea – şi încă lipseşte – este o apreciere a pericolului, a declarat Katsuhiko Ishibashi, citat de Bloomberg. Înţeleg că nu ne vom închide toate centralele nucleare, dar ar trebui să le clasăm în funcţie de gradul de risc şi să le eliminăm treptat pe cele mai proaste, a completat acesta.

Seismologul a mai menţionat că printre cele mai vulnerabile reactoare ale Japoniei se numără şi cele mai vechi ale acesteia, construite fără tehnologia modernă de protejare împotriva cutremurelor. Abia acum patru ani, Japan Atomic Power Co. a identificat o linie de falie activă care trece pe sub reactorul din Tsuruga, care a fost deschis în 1970 la 120 de km de Osaka, aproape de un lac care furnizează apă pentru milioane de oameni din regiune.

 

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.