INTERNAŢIONAL / Papa denunţă corupţia, războaiele şi sclavia în Africa

Papa Benedict al XVI-lea a semnat sâmbătă ‘foaia de parcurs’ a Bisericii Catolice pe continentul african, în care lansează un apel la reconciliere şi bună guvernanţă, denunţă toate formele de sclavie şi consideră că SIDA este înainte de toate o problemă ‘etică’, informează AFP.

Acest text de 135 de pagini, intitulat ‘Africae Munus’ (Angajamentul Africii), cuprinde concluziile sinodului privind Africa desfăşurat în 2009 la Vatican. Sosit vineri pentru trei zile în Benin, Suveranul Pontif a parafat exortaţia apostolică la Ouidah, la 40 de kilometri de Cotonou, capitala economică a acestei ţări vest-africane. Papa le-a cerut creştinilor să lupte împotriva sclaviei, din acest port de unde a pornit comerţul cu sclavi spre America.

SIDA, care afectează în special Africa, unde trăiesc 70% din cele aproximativ 34 de milioane de persoane seropozitive din lume, este pe scurt abordată în document. Problema SIDA cere, desigur, un răspuns medical şi farmaceutic. Acesta este, totuşi, insuficient deoarece problema este mai profundă. Ea este, înainte de toate, etică, susţine Benedict al XVI-lea.

Poziţia Vaticanului cu privire la folosirea prezervativelor este foarte controversată, adaugă sursa citată. Papa a declanşat în 2009 o furtună internaţională estimând că folosirea prezervativelor agravează problema SIDA. După aceea, Benedict al XVI-lea a declarat că folosirea lor poate fi acceptată în anumite cazuri pentru a reduce riscurile de contaminare.

Chiar înainte de a semna exortaţia, papa a revenit asupra temelor sinodului din 2009: reconciliere, justiţie şi pace, care dobândesc un caracter actual deosebit. Este suficient să amintim tensiunile, violenţele, războaiele, nedreptăţile, abuzurile de tot felul, noi şi vechi, care au marcat acest an, a spus papa.

Într-un discurs rostit sâmbătă dimineaţă la palatul prezidenţial din Cotonou, Benedict al XVI-lea a denunţat corupţia şi alte flageluri care afectează Africa. Există prea multe scandaluri şi nedreptăţi, prea multă corupţie şi aviditate, prea mult dispreţ şi minciuni, a declarat Suveranul Pontif. Potrivit acestuia, fiecare popor ‘sesizează manipularea, iar revanşa sa este uneori violentă’. De la această tribună, lansez un apel tuturor responsabililor politici şi economici din ţările africane (…) Nu vă privaţi popoarele de speranţă! Nu le amputaţi viitorul mutilându-le prezentul!, a subliniat Sfântul Părinte.
Papa Benedict al XVI-lea a pledat totodată pentru dialogul interreligios şi a estimat că nicio religie, nicio cultură nu poate justifica intoleranţa şi violenţa.

 

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.