INTERNAŢIONAL / Phobos-Grunt va cădea pe 15 ianuarie în Oceanul Indian

Fragmentele sondei spaţiale ruse Phobos-Grunt, rămase pe orbită în jurul Terrei în loc să se îndrepte spre Marte, vor cădea în Oceanul Indian pe 15 ianuarie, a anunţat miercuri agenţia spaţială Roskosmos.
Intervalul prevăzut pentru căderea fragmentelor Phobos-Grunt pe Terra a fost determinată între 14 şi 16 ianuarie, ca punct de referinţă pe 15 ianuarie 13,18 ora Moscovei sau 09,18 GMT, potrivit unui comunicat al Roskosmos. Potrivit unei hărţi publicate de agenţia spaţială rusă, resturile sondei urmează să se prăbuşească în Oceanul Indian.

Data şi locul căderii fragmentelor din Phobos-Grunt vor fi precizate pe măsură ce se reduce înălţimea orbitei sale, precizează Roskosmos. Lansată pe 9 noiembrie, sonda Phobos-Grunt trebuia să se îndrepte spre un satelit al planetei Marte (Phobos), dar nu a reuşit să facă faţă forţei gravitaţionale şi înălţimea orbitei sale scade de atunci.

Sectorul spaţial rus a avut un an foarte dificil, cu cinci eşecuri în 2011. Ultimul datează din 23 decembrie, când un satelit de comunicaţii militare şi civile Meridian a căzut în Siberia ca urmare a unei pene de motor a rachetei Soiuz care trebuia să-l plaseze pe orbită.

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.