Primul pacient căruia i s-a grefat o trahee artificială cu celule stem, într-un spital suedez în luna iunie, se simte bine. De curând s-a efectuat şi al doilea transplant de acelaşi tip. Potrivit unui articol publicat în revista The Lancet, pacientul, un eritrean de 36 de ani, se simte bine de patru luni şi şi-a reluat viaţa normală, spune dr Tomas Gudbjartsson, coautor al studiului menţionat de maxisciences.com.
Operaţia a durat 12 ore şi, după două luni petrecute în spital şi apoi într-un centru de specialitate, pacientul şi-a putut relua studiile de geofizică la Universitatea din Reykjavik (Islanda). O altă grefă a fost realizată de pr Macchiarini şi echipa sa de la spitalul universitar Karolinska din Huddinge, la un american de 30 de ani care suferea, ca şi în primul caz, de cancer al căilor respiratorii. În a doua grefă s-a utilizat o structură alcătuită din manofibre şi ‘reprezintă un progres’ faţă de prima intervenţie, arată pr Macchiarini.
O a treia grefă este prevăzută cu aceeaşi tehnică pentru tratarea unui bebeluş sud-corean de 13 luni. Vom continua să îmbunătăţim tehnica în medicina regenerativă pentru transplanturile de trahee şi o vom extinde la plămâni, inimă şi esofag, precizează pr Macchiarini. Procedeul se bazează pe o structură sintetică, ‘croită pe măsură’, în care sunt ‘inserate’ celule stem de la pacient. Prin urmare, nu este implicată o donaţie de organe, ci celule stem de la bolnav, lucru care face ca organul să nu fie respins. O altă metodă, total diferită, a fost dezvăluită la sfârşitul anului trecut de o echipă de chirurgi francezi, care folosesc bucăţi de piele şi fragmente de coaste de la bolnavi pentru reconstruirea traheii.