INTERNAŢIONAL / Scutul antirachetă din Europa ameninţat de reducerile bugetare din SUA

Un impas în negocierile deosebit de importante privind bugetul, ce au loc în Congresul american, ar putea ameninţa planurile de desfăşurare a unui scut antirachetă în Europa, scrie Associated Press.

Negociatorii au arătat puţine semne că vor fi în măsură să respecte termenul de săptămâna viitoare pentru reducerea deficitului cu 1.200 de miliarde de dolari. Dacă nu reuşesc să cadă de acord, o nouă lege prevede reduceri bugetare în toate departamentele guvernului, inclusiv o parte importantă din bugetul apărării. Deşi nu se ştie ce cheltuieli militare vor fi reduse, un program costisitor destinat în primul rând apărării Europei este puţin probabil să fie cruţat, apreciază Associated Press.

Statele Unite consideră sistemul de apărare antirachetă, care vizează contracararea unei ameninţări din partea Iranului, drept o parte din contribuţia sa la Alianţa militară a NATO. În condiţiile în care Statele Unite se plâng adesea că au o contribuţie disproporţionat de mare la NATO, apărarea antirachetă ar putea fi în mod special vulnerabilă la reducerile bugetare.

În afară de apărarea antirachetă, necesitatea reducerilor bugetare ar putea determina SUA să salveze bani prin retragerea unor nave de război din Europa, dar probabil nu ar conduce la reducerea numărului de militari de pe acest continent. Statele Unite şi-au redus deja prezenţa în Europa de la peste 200.000 de trupe în 1989 la puţin peste 40.000 în prezent. Există planuri pentru continuarea retragerii până în 2015, dar este puţin probabil ca aceasta să fie accelerată pur şi simplu pentru că nu trebuie făcute economii pe termen scurt din retragerea militarilor americani din bazele din Europa.

 

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.