INTERNAŢIONAL / SUA refuză orice modificare a scutului antirachetă al NATO din Europa

Washingtonul răspunde Moscovei. SUA au respins miercuri orice modificare în ceea ce priveşte desfăşurarea scutului antirachetă al NATO din Europa şi a negat că acesta ar viza Rusia, la scurt timp după declaraţiile pe acest subiect ale preşedintelui rus Dmitri Medvedev, relatează AFP.

Sistemele antirachetă a căror desfăşurare este prevăzută în Europa nu ameninţă şi nu pot ameninţa descurajarea strategică a Rusiei, a arătat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Consiliului securităţii naţionale a SUA, Tommy Vietor. Nu ne vom modifica sau limita în niciun fel proiectele de desfăşurare a apărării antirachetă, a adăugat responsabilul american.

Rusia s-ar putea retrage din discuţiile referitoare la controlul armamentelor în cazul în care SUA îşi vor continua proiectul de scut antirachetă din Europa, a declarat miercuri preşedintele rus Dmitri Medvedev. De asemenea, liderul de la Kremlin a ameninţat cu desfăşurarea unor rachete nucleare Iskander în enclava Kaliningrad.

Tommy Vietor a subliniat că SUA au explicat prin ‘multiple canale’ scopul sistemului de apărare şi că acesta nu este menit să fie un mijloc de descurajare strategică a Rusiei.
Continuăm să credem că prin cooperarea cu Rusia în privinţa apărării antirachetă contribuim la îmbunătăţirea securităţii SUA, a aliaţilor noştri din Europa şi a Rusiei, şi vom continua să conlucrăm cu Rusia pentru a defini parametrii unei posibile cooperări, a mai spus responsabilul american, citat de Fox News.

La rândul său, Pentagonul a reiterat miercuri că scutul antirachetă ‘nu vizează Rusia’.
Sistemul de apărare antirachetă european la care muncim din greu cu aliaţii noştri europeni şi cu Rusia de câţiva ani încoace nu vizează Rusia, a declarat presei căpitanul John Kirby, purtător de cuvânt al Ministerului american al apărării.

Acesta a mai explicat că sistemul respectiv urmăreşte ‘descurajarea şi distrugerea’ ameninţării balistice iraniene. Am purtat consultări la nivel foarte înalt cu militarii ruşi de-a lungul procesului şi sperăm să putem continua  aceste consultări, a menţionat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

 

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.