Preluarea școlii din oraşul Bătania, Ungaria

În data de 22 aprilie 2021, consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni, a participat la ceremonia de preluare în proprietate a imobilelor ce adăpostesc Şcoala generală şi grădiniţa „Lucian Magdu” din oraşul Bătania (Battonya), de către Autoguvernarea pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU), de la Primăria Bătania.

Din partea AŢRU, documentul de preluare a fost semnat de către Gheorghe Cozma, preşedintele acestui for, iar din partea Primăriei Bătania, de către Boros Csaba, primar şi Istvan Varga, secretar. La manifestarea desfăşurată la sediul primăriei, a participat şi Traian Cresta, purtător de cuvânt al românilor din Ungaria în Parlamentul acestei ţări.

În anul 2010, instituţia care acum se numeşte Şcoala generală şi grădiniţa „Lucian Magdu” din oraşul Bătania, a fost preluată de către AŢRU, fiind prima şcoală a comunităţii româneşti din Ungaria care a fost cuprinsă în portofoliul acestei instituţii. În urma modificării cadrului legislativ din Ungaria, instituţiile care patronează instituţii şcolare pot deveni proprietare ale imobilelor care le adăpostesc.

Oficialii prezenţi au vizitat şi instituţia şcolară amintită, la care învaţă copiii românilor din Bătania, fiind primiţi de către directorul acestei instituţii, Suto Ibolia. La această instituţie şcolară învaţă în prezent 126 de elevi şi 46 de preşcolari, sub îndrumarea a 19 cadre didactice.

Primarul Boros Csaba a spus cu această ocazie că în localitatea Bătania, situată în apropierea oraşului Arad, lângă frontiera româno-ungară, pe lângă membri comunităţii istorice româneşti, după anul 1990, circa 500 de familii de români au cumpărat imobile în localitate, dintre care jumătate locuiesc aici, adică peste 500 de români, mulţi dintre aceştia făcând naveta zilnic în România, prin Punctul de Trecere a Frontierei cu regim permanent Battonya-Turnu.

Related posts