Săptămâna Culturii Române la Pocei (Pocsaj), în Ungaria

 

În perioada 28 februarie – 8 martie, la Pocei (Pocsaj), jud. Hajdu-Bihar, au avut loc manifestări cuprinse sub sigla „Săptămâna Culturii Române la Pocei”. Manifestările desfăşurate în sala festivă a Şcolii Generale „Lorántffy Zsuzsanna”, au cuprins printre altele un atelier de confecţionat mărţişoare, un atelier de dans românesc, în cadrul căruia elevii au învăţat să danseze „hora românească”, precum şi prima ediţie a Concursului de recitare de poezie românească intitulat „Nuanţe de primăvară”, manifestare la care, în zilele de 28 februarie – 1 martie 2023 a participat şi consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni.

La concurs au participat aproximativ 20 de elevi de la şcolile din Ungaria la care limba română se predă ca obiect de studiu. Pe lângă şcolile bilingve ale comunităţii istorice româneşti,  (Gyula; Micherechi; Bătania; Chitighaz, Săcal), în acest moment, limba română se predă ca obiect de studiu la şcolile din localităţile Pocei, Apateu, Furta (jud. Hajdu-Bihar); Cenadul Unguresc (jud. Csongrad).

Gazdele acestei manifestări  au fost primarul localităţii, Szolossi Roland; Jenone Maszu, preşedintele Autoguvernării Româneşti din Pocei și Gyori Adina, director adjunct al şcolii din localitate. La eveniment au participat  Gheorghe Cozma, preşedintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU); Bertold Netea, vicepreşedintele AŢRU; Delia Kovacs, directorul publicaţiei „Cronica”, care a fost şi conducător al juriului; reprezentantul KLIK Baretyoujfalu; ş.a. Manifestările au cuprins un program cultural complex, dăruit de elevii şcolii locale.

Related posts