Serbări de rămas bun pentru elevii români din Micherechi și Gyula

Pentru elevii români din clasele a VIII-a de la Şcolile Generale din Micherechi, 15 la număr, (17 iunie 2022) şi din Gyula, 42 la număr, (18 iunie 2022), clopoţelul a sunat pentru ultima dată în această etapă de învăţământ. Consulul general al României la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni a asistat la manifestările organizate în cinstea absolvenților.

La serbarea de la Micherechi (Méhkerék), care a avut loc în Piaţa din centrul localităţii, au participat printre alţii PS Siluan, episcopul Episcopiei Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, Gheorghe Cozma, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AȚRU), alte oficialităţi locale şi mulţi părinţi. Ca de fiecare dată, serbarea s-a încheiat cu înălţarea spre cer a unor baloane de către absolvenți.

Sâmbătă, 18 iunie, în sala „Centrului Cultural Românesc”, din cadrul Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula, a avut loc festivitatea de absolvire a elevilor din clasele a VIII-a a Şcolii Generale de aici.

La acest eveniment au fost prezenţi PS Siluan, episcopul Episcopiei Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula, Gheorghe Cozma, preşedintele AȚRU, Erno Gorgeny, primarul oraşului Gyula, Maria Gurzău Czeglédi, directorul liceului, cadrele didactice de la şcoala generală şi liceu, elevii acestei instituţii de învăţământ, părinţii elevilor şi alţi invitaţi.

O delegație a Fundației „Pax” din Timișoara, condusă de prof. univ. dr. Ioan Petroman, de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Timișoara, a oferit doamnei Maria Gurzău Czeglédi, Premiul Asociației „Pax 21”, pentru „păstrarea valorilor româneşti în Diaspora”.

Cele două serbări la care au asistat sute de persoane au cuprins câte un montaj literar-artistic prezentat bilingv de către absolvenți, precum și primirea simbolică a unor trăistuțe, din partea elevilor din clasele a VII-a de la cele două școli în care învață copiii ai românilor din Ungaria.

https://youtu.be/Z-G8vWPUliQ

Related posts