A nins abundent la Veszprém în weekend-ul de deschidere a anului Capitalei Europene a Culturii (21–22 ianuarie), însă acest lucru nu a împiedicat sutele de curioși să iasă în stradă și să se bucure de concertele și programele artistice oferite. Asemeni Elefsinei, în Grecia, și Timișoarei, în România, „orașul reginelor”, cum mai este supranumit Veszprém, precum și întreaga regiune a Lacului Balaton vor purta titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2023.
Cele peste 3.000 de evenimente prevăzute pentru acest an evidențiază centralitatea Veszprém-ului, însă, spre deosebire de celelalte programe ale Capitalei Culturii, cele 116 sate și orășele care s-au alăturat în mod oficial programului au primit undă verde pentru implementarea propriilor idei artistice și culturale. Programul Veszprém–Balaton 2023 se distinge, așadar, printr-o gândire regională, axată pe valorificarea patrimoniului, tradițiilor și altor valori locale, fiind mai puțin interesat de atragerea unor numere mari de turiști. Ceea ce îi interesează pe vecinii noștri de la vest pare a fi mai degrabă consolidarea unei imagini pozitive a regiunii pe termen lung, precum și un impact comensurabil al acestui sofisticat program.
Veszprém este și unul din cele mai vechi orașe ale Ungariei. El se poate mândri cu prima episcopie, fondată în secolul XI, cu prima universitate, dar și cu pleiada de regine maghiare încoronate aici. Diversitatea muzicală a regiunii merită o mențiune aparte, pentru că ea a fost și cea care i-a adus Veszprém-ului titlul de Oraș UNESCO al Muzicii, începând din 2019. Un oraș de doar 60.000 de locuitori, dar care va purta, iată, în acest an, două prestigioase titluri.
Unul din scopurile importante ale organizatorilor este și acela de a interconecta mai bine comunitățile din oraș cu cele ale regiunii și de a construi punți de comunicare durabilă între acestea. Se dorește deopotrivă stoparea emigrației tinerilor și studenților din zonă, precum și rezolvarea problemelor existente, inclusiv de natură ecologică, pentru a transforma regiunea într-una locuibilă pe termen lung.
În același timp, pregătirile pentru anul festiv 2023 au permis organizatorilor să reconvertească o serie de spații istorice în centre de interes socio-cultural. Acesta este și cazul unui orfelinat construit în 1903 la extremitatea sud-vestică a Veszprém-ului, care a fost reabilitat și va fi dat în folosință în acest an sub titulatura Complexului ActiCity, urmând a găzdui chiar, în iunie 2023, Marele Premiu de Balet al Ungariei, o prestigioasă competiție internațională a genului. Există, desigur, o serie întreagă de alte spații recuperate, atât în Veszprém, cât și în alte părți ale regiunii Lacului Balaton, care au fost sau vor fi redate circuitului activ urban.
Programul Veszprém–Balaton 2023, Capitală Europeană a Culturii se dorește a fi și un exercițiu de reanimare profundă a vieții active din oraș. Cele câteva mii de studenți ai Veszprém-ului preferau să rămână de obicei în campus, tocmai pentru că centrul orașului nu avea mai nimic de oferit. Începând din acest an, însă, organizatorii speră să-i readucă pe oameni, în special pentru viața nocturnă, cu programe de concerte regulate, seri tematice, dar și cu noi pub-uri și cafenele care îmbină cât se poate de fericit și ademenitor gastronomia, cu vinurile locale și alte evenimente interesante. Există și o aplicație care înlesnește accesul la oricare din cele peste 3.000 de evenimente programate pentru acest an.
Nu vor lipsi nici festivalurile de blues și jazz, de literatură, de film maghiar, de operă, cel de lumini din suburbia Inota a Veszprém-ului și multe alte surprize, care mai de care mai colorate. De asemenea, 29 de orașe din 25 de țări diferite își vor etala la Veszprém, în cicluri de câte două săptămâni, talentele creative și alte valori culturale specifice locului de proveniență. De pildă, sfârșitul lunii mai va prilejui o întâlnire cât se poate de interesantă, direct din inima capitalei culturale maghiare, cu gastronomia, muzica și artele Sevillei.
Tot acest ambițios program a necesitat și un buget pe măsură, situat în jurul a 190.000 de milioane de Euro, din care o treime au mers către programul cultural și administrarea sa, iar două treimi către investiții în infrastructură. Este un alt aspect care distinge Programul Veszprém–Balaton 2023 de celelalte două capitale europene ale culturii și asupra căruia va mai merita, poate, zăbovit și după acest an.
Marius Stan