Vizita Președintelui României, Klaus Iohannis, la Budapesta

 

Miercuri, 11 octombrie 2023, consulul general al României la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni a participat la momente din cadrul vizitei oficiale în Ungaria a Președintelui României, Klaus Iohannis, efectuată la invitația Președintelui Ungariei Katalin Novák.

Președintele României, Klaus Iohannis, a efectuat, miercuri, 11 octombrie 2023, o vizită oficială în Ungaria, la invitația Președintelui Katalin Novák.

La prânzul de lucru oferit cu această ocazie de către Președintele Ungariei Katalin Novák, au participat şi membri ai comunităţii istorice româneşti din Ungaria: Traian Cresta, purtător de cuvânt al Românilor în Parlamentul Ungariei; Gheorghe Cozma, preşedintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU); prof. Gheorghe Petruşan, fost şef al Catedrei de lb. română a Universităţii din Szeged şi Margareta Tat, primarul comunei Micherechi. Şeful statului român a depuns, în marja prezenţei la Budapesta,  o coroană de flori la Monumentul Ostașului Necunoscut situat în Piaţa Eroilor din Budapesta şi o coroană de flori la Monumentul Soldaţilor Români, aflat în Parcela 144 a Cimitirului Central „Rakoskeresztur” din Budapesta.

Vizita Președintelui României, Klaus Iohannis, la Budapesta, a avut loc în contextul unei dinamici crescute a contactelor la nivel înalt, după vizita oficială efectuată de Președintele Katalin Novák la București, în septembrie 2022, și participarea la cel de-al 8-lea Summit al Inițiativei celor Trei Mări, găzduit de Președintele Românei în septembrie 2023. Este prima vizită la nivel de șef de stat la Budapesta în ultimii 14 ani și a reprezentat o ocazie pentru a discuta, la acest nivel, despre stadiul relației de Parteneriat Strategic și despre perspectivele de dezvoltare a acestuia, precum și despre modalitățile concrete de aprofundare a dialogului bilateral.

Relațiile bilaterale româno-ungare se desfășoară în baza Tratatului de înțelegere, cooperare și bună vecinătate dintre România și Republica Ungară, semnat și intrat în vigoare în 1996, precum și a Declarației de Parteneriat Strategic între Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa Secolului XXI, semnată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002, de la adoptarea căreia s-au împlinit 20 de ani în 2022.

Președintele Klaus Iohannis a arătat, la Budapesta, că Parteneriatul Strategic dintre cele două țări reprezintă un instrument fundamental, care a vizat structurarea cooperării bilaterale pe baze noi, moderne, pragmatice și de respect reciproc, în beneficiul tuturor cetățenilor români și ungari, indiferent de etnie. Cadrul oferit de acesta a condus, timp de peste 20 de ani, la rezultate importante în plan economic, prin creșterea și diversificarea schimburilor comerciale.

Președintele României a reiterat interesul și deschiderea părții române pentru o cooperare constructivă, pragmatică și transparentă cu Ungaria, stat vecin membru UE și aliat NATO, în vederea dezvoltării de proiecte de interes comun și a obținerii de rezultate concrete, pe baza și în spiritul principiilor și valorilor incluse în documentele fundamentale care definesc parametrii relației bilaterale.

Cei doi Președinți au analizat situația actuală la nivel regional, european și global, prin prisma războiului ilegal și neprovocat, declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, cu accent pe implicațiile securitare, energetice, alimentare și privind lanțurile de distribuție. În acest context, au fost abordate și măsurile de sprijin pentru cei mai afectați parteneri din regiune, în special Republica Moldova.

În ceea ce privește agenda europeană, Președinții României și Ungariei au discutat despre prioritățile Președinției Consiliului Uniunii Europene, pe care Ungaria o va deține în a doua parte a anului 2024.

„Vizita mea de astăzi la Budapesta, la invitația doamnei Președinte Katalin Novák, este un semnal important privind dezvoltarea relației dintre România și Ungaria. În cadrul discuțiilor, am evidențiat că țara noastră promovează o abordare deschisă și bazată pe încredere reciprocă. Este absolut necesară evitarea gesturilor unilaterale sau controversate și trebuie să existe, de ambele părți, hotărârea de a privi viitorul relațiilor noastre prin prisma elementelor care ne unesc și a intereselor similare, decât a celor care ne dezbină. În domeniul economic, susțin o cooperare structurată pe proiecte de interes comun, nediscriminatorii pe criterii de etnie, care să nu fie limitate la anumite părți ale României și care să fie finanțate cu respectarea legislației românești și europene, precum și cu acordul părții române. Suntem deschiși să sprijinim investițiile ungare pe tot teritoriul țării noastre și vom încuraja companiile românești să investească în continuare în Ungaria”, a spus Preşedintele României.

Related posts