Ziua Eroilor și „Dor de Eminescu” la Seghedin, Ungaria

Pentru a marca Ziua Eroilor Români, sărbătorită în fiecare an la praznicul „Înălțării Domnului”, dar și împlinirea a 135 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu, marele geniu al culturii române, Consulatul General al României la Seghedin (Szeged), a organizat o amplă manifestare, vineri, 14 iunie 2024, care a cuprins o slujbă religioasă, depunere de coroane de flori, precum și o manifestare de diplomație publică. Partenerii reprezentanței românești în organizarea acestor manifestări au fost Catedra de Limba și Literatura Română a Facultății de Pedagogie „Juhász Gyula”, de la Universitatea din Seghedin; Facultatea de Ştiinţe Umaniste şi Sociale de la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad (FSUS-UAV), Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria (EORU) și Primăria orașului Seghedin.

La Cimitirul Central din Seghedin (Szeged), Ungaria, a avut loc o ceremonie religioasă, celebrată de către Preasfințitul Părinte Episcop Siluan și pr. Aurel Becan, Protopop de Seghedin și Arhidiaconul Emanuel Văduva, de la Catedrala din Gyula, urmată de o depunere de coroane de flori.

Ceremonia a început prin intonarea imnurilor Ungariei, României și Uniunii Europene, urmate de discursul consulului general Florin Trandafir Vasiloni, care a omagiat jertfa supremă a Eroilor Români pentru apărarea Patriei și a valorilor naționale, culturale și spirituale românești, dar și pentru eliberarea altor popoare și a adus mulțumire autoritățile locale pentru grija arătată față de Monumentul Eroilor Români.

Pe lângă organizatori, la manifestări au luat parte și membri ai comunității românești din Seghedin (Ștefan Crâsta, președintele Asociației Culturale a Românilor din Seghedin; Mihaela Bucin, șefa Catedrei de Limba și Literatura Română a Facultății de Pedagogie „Juhász Gyula”, de la Universitatea din Seghedin; prof. Gheorghe Petrușan; prof. Petru Câmpian, ș.a.).

De asemenea, au participat oficialități din România și Ungaria: Papp Tibor, Consilier pentru Relații Externe al Primăriei din Seghedin; Seres Ildiko, Adjunctul Inspectoratului de Poliție a comitatului Csongrad-Csanad; o delegație a „Asociației Militare de Prietenie, în Rezervă și Retragere din Seghedin” (Maior Csepi Laszlo, președintele Asociației, Maior Kispál Jenő, adjunct și Colonel Nagy Zoltan, secretar); Gheorghe Cozma, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU); Eva Iova-Șimon, redactor-șef al „Foii Românești”, membru al Prezidiului Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria (UCRU), ș.a. Din România au participat Ovidiu Toderici, prorectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad; pr. Zaharia Pereș, protopop ortodox de Timișoara și Consilier Cultural al Arhiepiscopiei Timișoarei; Speranța Milancovici, decan, reprezentant al Universității de Vest  „Vasile Goldiș” din Arad; reprezentanți ai Universității de Vest din Timișoara, ai TV „Trinitas”; Ionuț Săvescu, Consilier în cadrul Consiliului Județean Satu Mare, ș.a.

Monumentul Ostașilor Români de la Cimitirul Central din Seghedin a fost ridicat în anul 1950, întru pomenirea celor 97 de ostași români care au căzut în aceste locuri, luptând pentru eliberarea Ungariei, în cel de-al Doilea Război Mondial, după cum spune și inscripția marcată pe acest monument.

În aceeași zi, în continuarea programului, la sediul Consulatului General al României la Seghedin a avut loc și o manifestare cultural-ştiinţifică intitulată „Dor de Eminescu”, care a marcat împlinirea, în data de 15 iunie 2024, a 135 de ani de la trecerea la cele veșnice a marelui Mihai Eminescu.

După cuvântul de deschidere și salut al consulului general Florin Trandafir Vasiloni, care a dat citire și mesajului transmis din partea domnului Gheorghe Cârciu, secretar de stat  la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni,  a urmat o serie de expuneri:

– „Imaginea Poetului Mihai Eminescu în Publicația Foaia românească”, susținută de Eva Iova-Șimon, redactor-șef al „Foii Românești”, membru al Prezidiului Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria (UCRU);

– „Corespondenţa lui Mihai Eminescu cu Veronica Micle”, susținută Mihaela Bucin, șefa Catedrei de Limba Română de la Universitatea din Seghedin;

– „Cântece celebre pe versuri de Mihai Eminescu”, prezentate de Anca Becan, redactor la emisiunea de Radio „O voce românească”, de la Studioul Trustului Ungar Radio-TV Seghedin. 

Programul cultural a fost încununat de un recital muzical, susținut de pianista Iulia Roman și solistul Ciprian Cătălin Roman, cadre didactice ale Facultăţii de Ştiinţe Umaniste şi Sociale, de la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, sub coordonarea prof. Veronica Demenescu.

În încheierea programului, Florin Vasiloni, consulul general al României la Seghedin, a oferit tuturor participanților o recepție, în cadrul căreia s-au prezentat pe lângă bucate tradiționale românești, „Pita de Pecica” și s-au degustat vinuri din Podgoria Mocrea-Ineu, Arad. https://youtu.be/GpmUTS1F1Tk?feature=shared 

Daniela Florian

Related posts