Ziua Națională a Israelului sărbătorită la Budapesta

În seara zilei de 23 mai 2024, Florin Vasiloni, consulul general al României la Szeged, a onorat invitația ambasadorului Israelului la Budapesta, Yacov Hadas-Handelsman, participând la recepția organizată cu ocazia Zilei Naționale a Israelului. Această recepție a fost parte a manifestărilor organizate de Ambasada Israelului în Ungaria pentru a marca aniversarea a 76 de ani de la proclamarea independenței statului Israel, o ocazie semnificativă în calendarul diplomatic și cultural al Israelului.

Recepția a inclus un concert special susținut de renumitul violonist ungar Zoltan Maga, cunoscut pentru interpretările sale de excepție și pentru promovarea muzicii clasice și tradiționale ungare. Prezența unui artist de talia lui Zoltan Maga a adăugat un plus de eleganță și rafinament evenimentului, oferind invitaților un moment artistic deosebit.

Evenimentul a fost onorat de prezența unor oficialități de rang înalt din Ungaria. Printre acestea s-a numărat Janos Boka, ministrul ungar pentru afaceri europene, care a reprezentat guvernul ungar la acest eveniment important. De asemenea, la recepție au participat numeroși reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat în Ungaria, precum și personalități marcante din sfera civilă maghiară, incluzând lideri de opinie, academicieni, oameni de afaceri și reprezentanți ai societății civile.

Această reuniune diplomatică și culturală a fost un prilej de întărire a relațiilor bilaterale și de cooperare între Israel și Ungaria, dar și între Israel și alte țări reprezentate prin corpul diplomatic prezent. Participarea lui Florin Vasiloni la acest eveniment subliniază importanța pe care România o acordă relațiilor diplomatice cu Israelul și angajamentul său de a menține și dezvolta aceste legături.

Evenimentul a fost un succes, reflectând atât respectul și prietenia dintre națiuni, cât și dorința de a celebra realizările statului Israel în cei 76 de ani de independență. Recepția și concertul au oferit o ocazie de socializare și de schimb de idei între diplomați și oficiali, consolidând relațiile bilaterale și promovând înțelegerea culturală și colaborarea internațională.

Precedent acestui eveniment, în aceeași zi, la „Casa Românească” din oraşul Bătania (Battonya) Ungaria, în organizarea Școlii Generale „Lucian Magdu” din localitate, s-a desfășurat cea de-a XVI-a ediție a Concursului național de recitare „Lucian Magdu”, la care au luat parte 18 elevi de la  școli generale unde învață copiii românilor din Ungaria. La evenimentul ce a avut loc joi, 23 mai  2024, au participat printre alții Florin Vasiloni, consulul general al României la Szeged; Gheorghe Cozma, preşedintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (ATRU); Csaba Boros, primarul oraşului Bătania, directori și profesori de la școlile amintite, jurnaliști, ș.a. Elevii concurenți au fost împărțiți pe mai multe categorii de vârstă și au prezentat în fața juriului și a publicului câte două poezii în limba română. Juriul a acordat premii și mențiuni fiecărui elev participant.

Daniela Florian

Related posts