Ziua Naţională a României marcată la Gyula, Ungaria

Consulatul General al României la Jula (Gyula), a marcat Ziua Naţională a României, urmărind specificitatea comunităţii istorice româneşti din Ungaria şi respectând în acelaşi timp regulile de protecţie sanitară impuse de pandemia generată de Coronavirus.
În colaborare cu Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, a fost organizat un serviciu religios special, la Catedrala Ortodoxă Română cu hramul „Sf. Nicolae” din Jula, celebrat de către un sobor de preoţi condus de către Prea Sfinţitul Părinte Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române a Ungariei (EORU). La acest moment a participat consulul general Florin Vasiloni, care a transmis cu această ocazie un mesaj. https://m.youtube.com/watch?feature=emb_title&v=cYjU46qgy9M
Cu ocazia Zilei Naţionale a României, în data de 1 Decembrie 2020, la Gyula a fost lansat în spaţiul virtual proiectul „Biblioteca virtuală a românilor din Ungaria”. Acest proiect, încurajat şi sprijinit de către Consulatul General al României la Gyula, este un  proiect al Editurii de Presă şi Carte Românească „NOI” din Gyula, finanţat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din Bucureşti şi coordonat de  Eva Iova-Şimon, recator-şef al „Foii Româneşti” şi membru al Prezidiului Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria (UCRU). „Acest produs se consideră a fi un dar pentru toţi românii interesaţi de valorile culturale ale comunităţii istorice româneşti din Ungaria. Mai utilă ca oricând, în aceste vremuri pandemice, o bibliotecă virtuală are un rol deosebit de important în primul rând pentru elevi, studenţi şi profesori, dar şi pentru cercetătorii, cititorii care nu pot vizita bibliotecile clasice”, a declarat Eva Iova-Şimon. Acest proiect al Editurii „NOI”, realizat în strânsă colaborare cu Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria, are menirea de a face mai vizibilă comunitatea românească din Ungaria şi de a crea o nouă punte de interacţiune între românii din Ungaria şi cei din alte părţi ale lumii.
Biblioteca virtuală conţine cărţi şi publicaţii despre istoria, cultura, limba şi realităţile românilor din Ungaria, date din surse autentice, articole, monografii, fotografii, materiale sonore şi video. Biblioteca se poate accesa la adresa: https://bibliotecaromaneasca-hu.ro, iar pe Facebook cu numele „Biblioteca virtuală a românilor din Ungaria”.
În data de 1 decembrie, dar şi înainte şi după această dată, consulul general Florin Vasiloni a avut o serie de întrevederi cu lideri ai comunităţii româneşti, dar şi cu alţi parteneri instituţionali ai CG Gyula.  Printre cei cu care şeful misiunii s-a întâlnit în preajma Zilei Naţionale, amintim pe PS Siluan, episcopul EORU; Traian Cresta, purtătorul de cuvânt al românilor în Parlamentul Ungariei; Gheorghe Cozma, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU); Bertold Netea, vicepreşedintele AŢRU; Ana Balint, directorul Oficiului AŢRU; Eva Iova, redactor-şef al publicaţiei „Foaia Românească”; Delia Covaci, redactor-şef al publicaţiei „Cronica”; Maria Gurzău Csegledi, directorul Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula; Margareta Tat, primarul comunei Micherechi (Mehkerek); Elvira Ardelean, primarul comunei Otlaca-Pustă (Pusztottlaka); Mariana Negreu Vetro, directorul Centrului de Documentare şi Informare al AŢRU; Vasile Sucigan, preşedintele Autoguvernării Româneşti din Jula; ş.a.
Cu ocazia Zilei Naţionale, consulul general Florin Vasiloni a transmis următorul mesaj:
„Ziua Națională, 1 decembrie, reprezintă un moment special pentru toți românii. Adaptând mijloacele de întâlnire și comunicare în contextul unui an dificil, este un privilegiu pentru diplomația română să propună un spațiu virtual de celebrare a acestei sărbători naționale pentru români, dar și prietenilor și partenerilor României, oriunde se află aceștia. În contextul actual fără precedent, cu numeroase restricții impuse de pandemie, este foarte important să ne amintim că apropierea este definită mai ales de solidaritate și de sentimentul apartenenței la valori comune.
Consulatul General al României la Gyula, alături de Ministerul Afacerilor Externe a României sărbătorește Ziua Națională într-un dialog virtual, cu sprijinul unor operatori culturali consacrați, ale căror eforturi sunt o marcă a spiritului creativ și a creației care contribuie la imaginea României contemporane. (https://www.mae.ro/node/54346). România este solidară cu partenerii și aliații săi în numele valorilor ce ne unesc și al intereselor împărtășite. Solidaritatea noastră exprimă un interes comun în apărarea societăților democratice și deschise. Cetățenii români din țară și din străinătate, alături de membrii comunităților istorice, sunt cei care participă constant, împreună și fiecare în parte, la definirea și promovarea României contemporane. La mulți ani, România!”

Related posts