Ziua Națională a României marcată la Szeged, Ungaria, 2023

Consulatul General al României la Seghedin (Szeged), a organizat vineri, 8 decembrie 2023, o recepție dedicată Zilei Naționale a României. Evenimentul s-a desfășurat la sediul filialei Seghedin a Institutului Cultural Român Budapesta, fiind prima ediție a acestei manifestări organizată sub coordonarea E.S. Florin Trandafir Vasiloni, după preluarea recentă a mandatului de Consul General al României la Seghedin.

La eveniment au participat multe oficialități. Din sectorul diplomatic, au participat dr. Andras Lednitzky, consul onorific al Israelului la Seghedin; Jordan Petrov Boskov, consul onorific al Bulgariei la Kecskemet;  Hafuzi Avnija, consul onorific al Albaniei la Pecs.

Din sfera religioasă, au participat Preasfințitul Părinte Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU) și alți clerici din cadrul Episcopiei, pr. protosinghel Visarion Tuderici, secretarul EORU; pr. Florin Olteanu, protopop de Gyula; pr. Aurel Becan, protopop de Seghedin, ș.a.

Au fost prezenţi Gheorghe Cozma, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU); Mihaela Bucin, șeful Catedrei de Limba Română a Universității din Seghedin; Gheorghe Petrușan, fost șef al acestei Catedre; Anca Becan, redactor la studioul Radio-TV în limba română de la Seghedin; Delia Kovacs, redactor-şef al publicației „Cronica”; Florin Olteanu, reprezentantul Centrului de Documentare si Informare al AŢRU; Anamaria Brad, referent guvernamental pentru învățământul de naționalitate la Budapesta; Sutya Ibolya, directorul Școlii Generale „Lucian Magdu” Bătania (Battonya); Adela Kiss, artist plastic, ş.a.

Printre oficialitățile venite din România s-au numărat Ioan Mang, deputat în Parlamentul României;  Petru Antal, primarul orașului Pecica (Arad); chestor Tiberiu Giurea, șeful  Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timișoara, alți reprezentanţi ai Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timișoara și Oradea; Veronica Demenescu, președintele „Societății Internaționale de Studii Muzicale” Timișoara, ș.a.

Au fost prezenţi la manifestare reprezentanţi ai mediului universitar, delegaţi din partea Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad (Alexandru Popa, prorector şi Alina Pădurean, decan); ai Universității de Vest „Vasile Goldiş” din Arad (Vasile Pop); ai Facultății de Pedagogie „Gal Ferenc” Szarvas (Orsolya Szilvassy, director de departament); ş.a.

Au fost prezenţi preşedinţi ai unor Autoguvernări Româneşti locale, cadre didactice de la şcoli în care învaţă copiii românilor din Ungaria; studenți români, reprezentanţi ai comunităţii româneşti şi ai autorităţilor locale din localităţi unde trăiesc români (Budapesta, Seghedin, Cenadul Unguresc (Magyarcsanad), Jula (Gyula); Hodmezovasarhely, Bătania, Bekescsaba, ș.a).

Au participat la această manifestare reprezentanţi ai mediului de afaceri, printre care Janos Takacs, președintele Cercului Oamenilor de Afaceri Româno-Ungar „RoCham”; Marin Crișan, președintele Federației Patronatului Român, Filiala Arad, ș.a.

După intonarea imnurilor de stat ale Ungariei, României și Uniunii Europene, a urmat discursul oficial rostit de consulul general Florin Trandafir Vasiloni, care a mulțumit tuturor participanților pentru prezența și onoarea de a răspunde invitației adresate, a subliniat semnificația evenimentului istoric de la 1 Decembrie 1918, exprimat prin idealul de unitate al tuturor românilor și celelalte valori care i-au animat pe aceștia de-a lungul veacurilor și situația avantajoasă în care se află astăzi România, în cadrul UE și NATO, dar și interesul statului român pentru cetățenii români și românii din comunitățile locale și istorice pentru rezolvarea problemelor acestora și pentru menținerea identității lor naționale, culturale și spirituale.

A urmat un program cultural, organizat cu sprijinul Facultății de Științe Umaniste și Sociale din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, care a cuprins recitalul artiștilor Ciprian și Iulia Roman, la clarinet și pian. Evenimentul a continuat cu o recepție oferită de E.S. Florin Trandafir Vasiloni, șeful reprezentanței românești de la Seghedin, la care oaspeții au putut degusta vinuri, băuturi și mâncăruri tradiționale românești.

https://youtube.com/watch?v=2YCb71ERVTc&si=1tywSQWJRHIWQQyE

Discursul Consului General al României la Seghedin, Florin Trandafir Vasiloni

Îmi face o deosebită plăcere să mă adresez dumneavoastră, pentru prima dată, în calitate de Consul General al României la Seghedin, gazdă a evenimentului care marchează Ziua Națională a României aici la Seghedin, unde trăiesc membri ai comunității istorice româneşti din Ungaria. 

Ziua Națională a României este un reper fundamental pentru toți românii, din țară sau din afara granițelor, un prilej pentru reafirmarea conştiinței şi unității naționale, a viziunii şi a obiectivelor fundamentale ale națiunii române. Ziua Naţională este simbolul solidarității noastre în fața tuturor dificultăților cu care ne-am confruntat ca națiune, pe care le-am depăşit şi pe care vom continua să le depăşim, cu încredere în forța noastră proprie, prin eforturi comune şi încredere în viitorul pe care îl construim împreună. 

În contextul geopolitic internaţional marcat de tulburări majore, este demn de menționat că România de astăzi este parte din cea mai puternică alianță de securitate colectivă, NATO, care asigură sub umbrela sa protectoare un miliard de oameni. Anul viitor România va celebra 20 de ani de apartenență la NATO în anul în care Alianţa Tratatului Atlanticului de Nord împlineşte 75 de ani. Totodată, România este parte a Uniunii Europene, un spațiu de valori şi drepturi democratice, de prosperitate şi cultură împărtăşite. 

Pe fondul unei politici externe predictibile, ancorată în valori democratice europene şi transatlantice, România contribuie în mod esențial la securitatea Europei, inclusiv prin sprijinul acordat Republicii Moldova și Ucrainei. 

Promovarea limbii si culturii române, constituie o prioritate a misiunii, alături de eforturile de menținere a identității lingvistice, culturale, etnice si religioase a comunităţii istorice româneşti din Ungaria. 

Ziua Națională poartă o însemnătate specială pentru misiunea noastră. Consolidarea dialogului și a legăturilor cu membrii comunității istorice româneşti constituie o linie de acţiune prioritară a misiunii noastre, alături de promovarea moştenirii istorice si culturale a acesteia. 

Doresc să urez tuturor cetățenilor şi etnicilor români, tuturor prietenilor României, un sincer şi călduros „La mulți ani”! 

La mulți ani România, La mulți ani, dragi români!

Seghedin, 08.12.2023 

Related posts