Te afli aici: Acasa » Stiri externe » Ziua Naţională a României sărbătorită la Gyula, Ungaria

Ziua Naţională a României sărbătorită la Gyula, Ungaria

 

În jur de 150 de invitați au participat la recepţia organizată cu prilejul Zilei Naţionale a României, 1 Decembrie 2022, de către Consulatul General al României la Gyula, sub coordonarea E.S. Florin Trandafir Vasiloni, consul general. Recepţiei a avut loc în sala de festivităţi a unui hotel din Gyula.

După întâmpinarea oaspeților și intonarea Imnurilor României, Ungariei și Uniunii Europene, a urmat discursul oficial al consulului general Florin Trandafir Vasiloni, care a evocat importanța Zilei Naționale a României pentru românii de pretutindeni, oriunde ar trăi ei. Aceasta amintește de actul istoric de la 1 Decembrie 1918, prin care s-a realizat unitatea națională și s-au marcat obiectivele fundamentale ale națiunii române, dar ea vorbește și despre realizările ulterioare ale țării noastre, care a știut să-și găsească locul său în lume și în Uniunea Europeană, a cărei membră a devenit acum 15 ani și despre legăturile economice și culturale solide cu vecinii săi, despre drepturile de care se bucură minoritățile naționale din țara noastră, dar și despre relațiile de parteneriat strategic cu Ungaria, care au fost stabilite prin Tratatul comun, semnat în urmă cu 20 de ani, despre felul în care România a știut să răspundă tuturor provocărilor, privind în urmă cu satisfacție și cu speranță spre viitor. Ziua Națională reprezintă un moment de reflecție pentru fiecare român, cu privire la responsabilitatea de a contribui la păstrarea, însușirea și dezvoltarea identității și valorilor naționale, definitorii pentru aceștia. Ea este ziua care ne amintește ceea ce ne unește, ce este important și ce trebuie să dăinuie.

Din sfera religioasă, au fost prezenţi PS Episcop Siluan, împreună cu numeroşi preoţi şi diaconi din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU); pr. Zaharia Pereș, protopop de Timișoara și delegat al Mitropoliei Banatului; pr. Florenţiu Ianeş, preot în cadrul Episcopiei „Dacia Felix” din Serbia; pr. Gabriel Buboi, protopop greco-catolic, delegat al Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică de Oradea; Petrică Creţu, pastorul Bisericii Baptiste din Micherechi, alţi lideri religioşi din Ungaria şi România.

Au fost prezenţi Daniel Banu, consulul general al României la Szeged; Gheorghe Cozma, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU); Ioan Mang, deputat în Parlamentul României; Eva Iova-Șimon, redactor-șef al publicației „Foaia Românească” și membru al Prezidiului Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria (UCRU); Delia Kovacs, redactor-şef la „Cronica”; primarii unor comune din Ungaria și România: Margareta Tat (Micherechi-Mehkerek), Claudiu Bătrânuț, primarul comunei Grăniceri (Arad) şi Dan Chirla, primarul comunei Avram Iancu (Bihor); Andrea Santău, director adjunct al Liceului „Nicolae Bălcescu”, din Gyula; pr. Florin Olteanu, reprezentantul Centrului de Documentare și Informare al AŢRU ş. a. Au fost prezenţi la manifestare reprezentanţi ai mediului universitar, delegaţi din partea Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad (Alexandru Popa, prorector şi Alina Pădurean, decan); Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad (Vasile Pop); Facultatea de Pedagogie „Gal Ferenc” Szarvas (Mihaela Birescu și Gheorghe Pătcaș) ş. a.

Au fost prezenţi preşedinţi ai unor Autoguvernări Româneşti Locale, cadre didactice de la şcolile în care învaţă copii românilor din Ungaria; foşti absolvenţi bursieri ai statului român, medici care profesează la spitale din jud. Bekes, reprezentanţi ai comunităţii româneşti şi ai autorităţilor locale din localităţi unde trăiesc români în Ungaria (Micherechi, Chitighaz, Gyula, Șercad, Bătania, Bekescsaba, Otlaca-Pustă, Jaca;  reprezentanţi ai Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea etc.

Au participat la această manifestare reprezentanţi ai mediului de afaceri, printre care Janos Takacs, presedintele Cercului Oamenilor de Afaceri Româno-Ungaru RoCham; Janos Rak, secretar al secției româno-ungară a Camerei de Comerț și Industrie a Ungariei și secretar al Camerei de Comerț și Industrie a jud. Bekes, ș.a.

Partea culturală a manifestării a fost asigurată prin contribuția unor instituții din jud. Satu-Mare. Delegaţia sătmăreană a fost condusă de Robert Laszlo, managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, instituţie care a oferit un program cultural cuprinzând artişti de seamă: Petrică Mureşan, Bianca Cionca, Paula Cornea, Sara Nistor, Iulian Goste şi Bogdan Bota. Programul sătmărenilor s-a bucurat de aprecierile celor prezenţi. https://youtu.be/c6PCpWQMLO4

 

Discursul E.S. Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula:

Stimaţi invitaţi; Distinşi reprezentanţi ai autorităţilor publice române şi ungare; Stimaţi invitaţi, doamnelor şi domnilor,

Pentru mine personal este o oportunitate deosebită sa mă adresez dumneavoastră în această seară, in calitate de gazdă a evenimentului care marchează aici, la Gyula, în mijlocul comunităţii istorice romaneşti din Ungaria, Ziua Naţională a României.

Ziua Națională reprezintă un reper fundamental pentru toți românii, din țară sau din afara granițelor, un moment de rememorare a actului istoric de la 1 Decembrie 1918, un prilej pentru reafirmarea conștiinței și unității naționale, a viziunii și a obiectivelor fundamentale ale națiunii române. Ziua Națională reprezintă este un reper simbolic al solidarității noastre în fața tuturor dificultăților cu care ne-am confruntat ca națiune, pe care le-am depășit și pe care vom continua să le depășim, cu încredere în forța noastră proprie.

Prezentul este marcat, de asemenea, de o perioadă dificilă, pe care o putem depăși prin solidaritate, prin eforturi comune și încredere în viitorul pe care îl construim împreună.   

Legăturile economice și culturale solide ale României cu vecinii săi, consecvența și credibilitatea în interiorul NATO și UE, implicarea activă în consolidarea proiectului european, economia dinamică și stabilă, asigurarea unor standarde foarte ridicate de implicare a minorităților naționale în viața politică și culturală o îndreptățesc să privească în urmă cu satisfacție și cu încredere în viitor.

Ne bucurăm pentru aniversarea în această lună a 20 de ani de Parteneriat Strategic între România și Ungaria. Este un moment important, un moment de bilanț, care ne permite să privim analitic la ceea ce s-a realizat până acum, dar și cu speranţă la ceea ce putem realiza împreună în viitor.

În acest moment, relația economică dintre România şi Ungaria se situează pe un evident trend crescător. Schimburile comerciale  au depăşit 11 miliarde de euro în anul 2021. În acest an, nivelul schimburilor comerciale este în creştere, în pofida efectelor pandemiei și în ciuda dificultăților generate de războiul din Ucraina. Acest fapt demonstrează potențialul economic deosebit între țările noastre.

România a marcat, la începutul anului 2022, 15 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, exprimând speranța că Uniunea viitorului va fi una consolidată, rezilientă, unită în jurul valorilor comune, mai prosperă și mai puternică la nivel regional și global.

Eforturile fără precedent derulate de țara noastră pentru gestionarea situației la frontiera externă a Uniunii Europene, pe fondul conflictului din Ucraina, unanim recunoscute de liderii europeni, au demonstrat, încă o dată, că România este o componentă esențială pentru consolidarea acestui spațiu, în beneficiul întregii Uniuni.

România a îmbrățișat întotdeauna valorile echităţii, toleranţei şi respectului faţă de toate naţionalităţile. În contextul internațional marcat de război, amenințări asimetrice și de vulnerabilitatea în fața riscurilor multidimensionale, România, nu este singură! Ca membru al Uniunii Europene şi NATO, ţara noastră se  conturează ca un promotor al păcii,  justiției și dezvoltării pe termen lung, fapt demonstrat de rolul de apărător al drepturilor omului, statului de drept, valorilor democrației, dreptului internațional, al înțelegerii între popoare, atât la nivel internațional cât și la nivel regional

Coeziunea comunităților de români din afara hotarelor ţării , bazată pe identitatea și valorile românești,  sunt dovada îndeplinirii idealului de unitate exprimat prin actul istoric de la 1918, ideal adaptat noilor circumstanțe ale realităților globale de mobilitate.

Ziua Națională a României reprezintă un moment de reflecție pentru fiecare dintre noi cu privire la responsabilitatea pe care o avem în a contribui la dezvoltarea identității naționale și la însușirea, respectarea, păstrarea și promovarea valorilor naționale, definitorii pentru fiecare dintre noi.

Romania este alături de fiecare român, oriunde s-ar afla el.  Mulţumesc tuturor cetăţenilor şi etnicilor români, care simt româneşte şi se bucură de Ziua Naţională a Romaniei.  1 Decembrie este ziua care ne poate reaminti ce ne uneşte, ceea ce este important şi trebuie să dăinuie.

La mulţi ani, România! La mulţi ani, dragi români!

Doresc sa aduc mulţumirile mele prietenilor de la Satu-Mare şi tuturor celor care m-au sprijinit în  eforturile de a organiza evenimentul din această seară. Adresez mulţumiri artiştilor care vor asigura componenta culturală a serii.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus