Gala de blues JAZZ KAMO, ediţia a XXII-a

GALA DE BLUES JAZZ KAMO, ediţia a XXII-a, 10-11 noiembrie 2012, în sala Capitol, a Filarmonicii „Banatul” din Timişoara

Organizatori: Filarmonica „Banatul”, Timişoara, Fundaţia „Alternativa”, Casa de Cultură a Municipiului Timişoara, Consiliul Judeţean Timiş, Primăria Timişoara.

GALA DE BLUES JAZZ KAMO care, în acest an, va ajunge la ediţia a XXII-a, este cel mai important festival de jazz şi blues din Timişoara.

După ce, timp de nouăsprezece ediţii, Gala de Blues Jazz a fost condusă de Béla Kamocsa „Kamo”, din postura de director artistic, după dispariţia dintre noi a acestui mare artist şi Cetăţean de Onoare al Municipiului Timişoara, sarcina de coordonator al Galei i-a revenit, de anul trecut, lui Johnny Bota, partener, timp de aproape 30 de ani, a lui Béla Kamocsa, în formaţia Bega Blues Band.

În semn de preţuire a lui Kamo, forurile judeţului şi municipiului au hotărât să denumească evenimentul, începând cu ediţia a XX-a, Gala de Blues Jazz Kamo. Gala de Blues Jazz Kamo s-a dorit, de la început, o manifestare culturală euro-regională, aducând pe scenă artişti valoroşi de jazz şi blues din Ungaria, Serbia, Muntenegru, Croaţia, Slovacia, Slovenia, dar şi din Austria, Germania, Olanda, Canada şi Franţa. De fiecare dată, sălile au fost pline, demonstrând apetenţa publicului timişorean pentru genurile muzicale de jazz şi blues, atât de iubite, pe plan mondial.

De la Gala de Blues Jazz Kamo din 10-11 noiembrie 2012 nu vor lipsi exponenţii cei mai apreciaţi de jazz şi blues din ţările învecinate, mulţi dintre ei prieteni şi colaboratori ai lui Béla Kamocsa şi ai Bega Blues Band, de-a lungul timpului.

Astfel, din Ungaria, vor fi prezenţi cei de la grupul Wildfowers, exponenţi ai celui mai interesant melanj dintre blues şi muzica modernă improvizată.

Franţa va fi reprezentată de cvartetul condus de cântăreţul Pierre de Trégomain, un grup care îmbină calităţile jazzului modern, cameral, cu cele ale stilurilor mainstream.

Din oraşul Timişoara, a fost invitată trioul condus de Sebastian Spanache, unul dintre cei mai interesanţi pianişti de jazz din tînăra generaţie.

Din Bucureşti, vor fi prezenţi membrii grupului condus de Alex Pădureanu, un virtuoz al pianului de jazz, strălucit continuator al tradiţiei maestrului Oscar Peterson.

Toto din Bucureşti, va cînta Trio Cătălina Beţa, condus de fosta studentă a Facultăţii de Jazz şi Pop „Richard Oschanitzky”, din cadrul universităţii Tibiscus.

Din Timişoara, veţi admira încă două grupuri, de cea mai bună calitate: Trio Mircea Bunea, cu Mircea Bunea-ghitară, Victor Miclăuş- bas şi Gore Teodorescu-baterie,  şi Explorer, formată din Ionuţ Dorobanţu şi Dan Mitrofan.

După ce, anul trecut, la Gală a fost prezent Cvartetul Eugen Gondi, cea mai bine apreciată formaţie de jazz din ţară, acum 25 de ani, cu Eugen Gondi la baterie (Olanda) şi Dan Ionescu la ghitară (Canada), intenţia organizatorilor de a aduce, în fiecare an, la Gală, muzicieni timişoreni din diaspora se va materializa prin invitarea celebrului ghitarist Zsolt Bende, din Londra. Allături de el, vor fi prezenţi trei muzicieni din Ungaria.

Vecinii noştri din Serbia vor fi reprezentaţi de cvartetul condus de toboşarul Miodrag Maljoković, cunoscut ca membru al formaţiei Balkan Salsa Band, care a evoluat pe scena festivalului acum trei ani.

Ca în fiecare an, gaza Galei va fi formaţia timişoreană Bega Blues Band, cea mai longevivă şi titrată din ţară, deţinătoare a Diplomei de Excelenţă, acordată de Primăria Timişoarei şi de Consiliul Judeţean Timiş şi declarată cea mai bună formaţie de blues jazz din România, ani de-a rîndul. Formaţia Bega Blues Band, al cărei fondator a fost Béla Kamocsa, îşi continuă traiectoria artistică, la cotele cele mai înalte, aşa cum şi-a dorit cel care a înfiinţat-o. Johnny Bota şi Lică Dolga, cei care au mai rămas din trio-ul iniţial Bega Blues Band au chemat alături de ei muzicieni din generaţii diferite, împreună cu care au participat la numeroase festivaluri, emisiuni radio şi TV din România şi din străinătate. Alături de Johnny Bota- bas, Lică Dolga-tobe, Maria Chioran- voce, Toni Kühn- claviaturi, Lucian Nagy-saxofon, va fi prezent invitatul Flavius-Ştefan Olariu-trompetă. Consecvenţa şi valoarea membrilor Bega Blues Band este atestată prin obţinerea Premiului de Jazz al Uniunii Compozitorilor şi al Fundaţiei Muzza pentru Cea mai bună formaţie a anului şi prin nominalizarea CD-ului „Zboina neagră – In memoriam Kamo” la Discul Anului. Consiliul Judeţean Timiş a sprijinit editarea acestui disc, precum şi a cărţii autobiografice a lui Kamo, „Blues de Timişoara”, redactată şi îngrijită de scriitorul Tinu Pârvulescu. Şi această carte a fost nominalizată la Cartea de jazz a anului.

 

În cadrul Galei de Blues Jazz Kamo 2012, prezentată, ca întotdeauna, de bunul nostru prieten, domnul Florian„Moşu” Lungu, vor a avea loc evenimente deosebite: lansarea cărţii lui Alex Vasiliu dedicată unui corifeu al jazzului timişorean, denumită Creaţia lui Richard Oschanitzky trăsături stilistice, lansarea CD-urilor cuplului de ghitarişti Alex Man-Sorin Romanescu şi a celui care imortalizează Gala Premiilor de Jazz 2011 şi lansarea celei de-a patra cărţi personale, cu subiect de jazz, a muzicianului şi pedagogului PhD. Johnny Bota, denumită „Bluesul şi jazzul în Banat”, dedicată muzicienilor timişoreni.

Două seri de Gală dense, cu muzică variată, oferită dumneavoastră din toată inima, sâmbătă 10 noiembrie şi duminică 11 noiembrie, la sala Capitol a Filarmonicii „Banatul” din Timişoara.

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.