Te afli aici: Acasa » Cultura » Pret de o tigara » Despre martisor si martisoare

Despre martisor si martisoare

Plecând zilele trecute după mărţişoare, am descoperit în faţa standurilor o sumedenie de bărbaţi dezorientaţi, care păreau să nu se descurce nicidecum cu vestitorul primăverii. Astfel că am ajuns la concluzia că achiziţionarea de mărţişoare nu trebuie privită doar din perspectiva tradiţiei, ci şi dintr-una cât se poate de ştiinţifică. Conformându-mă propriei teorii, am ajuns să dezvolt un ghid al cumpărătorului de mărţişoare, pe care vi-l voi împărtăşi.

Mai întâi, trebuie să îţi aminteşti că mâine, respectiv ziua următoare, este cu adevărat 1 martie. Să te ghidezi, după cum o făceam în copilărie, după vacanţă ori după Paşte, nu este de folos. Deci, trebuie să îţi notezi pe undeva.

Ideal este să iei mărţişoarele cu câteva zile înainte, ceea ce îţi vei şi propune. Evident, vei amâna, cu trei zile înainte spui că este cu mult prea devreme, oricum nici n-au apărut vânzătorii, cu două zile înainte admiţi că, poate, totuşi, o fi venit unul-doi, dar cu siguranţă că sunt încă preţuri exorbitante, cu o zi înainte, în cazul în care nu uiţi că este cu o zi înainte, vei spune că, dacă tot ai aşteptat atât, de ce să nu cumperi chiar în ziua respectivă.

Aşa se face că în dimineaţa lui 1 martie, dacă adopţi tactica de mai sus, te trezeşti fără niciun fel de mărţişor. Nici măcar pentru soţie, care, fireşte, este de mult trează şi aşteaptă. Aici este de dorit să aplici o tactică nu neapărat frumoasă, dar foarte utilă – intri direct sub duş şi te faci că nu auzi. Poţi chiar să cânţi, dar să nu devii prea bătător la ochi. Sari – neapărat – peste dejun, fiindcă acolo e momentul în care te prinde cu garda jos. Ea se trezeşte din vreme, în speranţa că în zori îţi vei arăta dragostea printr-un mărţişor. Face un dejun delicios şi aşteaptă ca, în vreme ce îl savuraţi împreună, să primească darul. Ei bine, ştiind asta, trebuie să inventezi o şedinţă urgentă şi pleci cu capul ud. Este important să pleci cu capul ud, respectiv direct de sub duş, pentru ca să-i distragi atenţia. Nu va mai spune nimic nici de dejun, nici de mărţişor, ci îţi va striga că ai să te îmbolnăveşti şi alte câteva adevăruri la fel de valabile, ceea ce chiar se va şi întâmpla, fiindcă, la urma urmei, este abia 1 martie. Dar de ce a fost greu, ai scăpat.

Cu timpul economisit astfel, te duci direct în centru, indiferent de oraşul în care te-ai afla. În centru sunt cei mai mulţi vânzători de mărţişoare. Garantat. Dacă nu, înseamnă că i-a alungat Poliţia Locală sau că ai greşit data şi nu este 1 martie. Când ai ajuns acolo, este bine să îţi faci o listă cu categoriile de femei care vor primi pe parcursul zilei mărţişoare. Este important ca pentru cele din familie să nu cumperi nimic identic. Respectiv mamă, soră, soţie, bunică, soacră etc. trebuie considerate categorii separate. Aici lucrurile se complică şi mai mult, fiindcă nu ai voie să te gândeşti la ce crezi tu că le-ar plăcea lor. Indiferent ce crezi, greşeşti. Deci ia ce-ţi place ţie şi, cu puţin noroc, va fi bine. Dacă ai un frate sau dacă soţia are un frate, este de dorit să mergi împreună cu el la cumpărat de mărţişoare. Trebuie ţinut sub control, altminteri te vei trezi că a luat cine ştie ce mărţişor, cu care nu poţi ţine pasul. Pentru colege şi toate celelalte femei pe care bănuieşti că le vei întâlni (e bine să iei mai multe, pentru situaţii neprevăzute), poţi cumpăra liniştit acelaşi lucru. Ele nu se vor bucura de mărţişor în sine, ci de faptul că şi tu le-ai dat unul. Dacă eşti singurul bărbat din instituţie, trebuie să revii la mărţişoare individuale.

În cazul în care eşti convocat de consoartă la cumpărarea de mărţişoare în doi, este foarte important să nu îţi dai niciodată cu părerea. Indiferent de ce va alege, este bun ales, doar la fiecare a cincea întrebare trebuie să  răspunzi negativ. Nu-ţi place. Astfel va vedea că ai iniţiativă proprie şi te va lăsa în pace. Dacă trebuie să alegi între două, nu-ţi da niciodată în vileag părerea. Va urma un şir nesfârşit de argumentaţii pro şi contra, încât până şi pizzeriile non-stop vor închide înainte ca discuţia să se termine. Într-un astfel de caz ieşit din comun, trebuie să dai dovadă de bărbăţie şi să spui clar că îl alegi pe unul, indiferent pe care, fiindcă îţi place. În principiu, ar trebui să se declare mulţumită. Dacă nu, următoarea ei întrebare va fi: de ce îţi place? Pentru că te aştepţi la ea, nu vei fi luat prin surprindere. Aici poţi fi inventiv, fără teamă. Poţi spune orice, mă rog, absolut orice. De fapt, ea nu vrea să afle părere ta adevărată. Vrea doar să ştie că nu ai dat un răspuns ca să scapi mai uşor.

Pentru a concluziona, nu contează neapărat ce cumperi, ci doar să cumperi. Fiindcă, plimbându-mă două zile după 1 martie prin oraş, am constatat că ziua a trecut de parcă nici n-ar fi existat. S-au cumpărat mărţişoare, ca în fiecare an, s-au dăruit mărţişoare, ca în fiecare an şi, ca mai în toţi anii din urmă, nu le poartă nimeni. Din ce cauză? – Nu ştiu. Însă, poate că dacă ar fi şi tradiţiile la modă, femeile nu s-ar sfii şi nici n-ar fi ruşinos să poarte simbolurile primăverii, mă rog, ale dragostei. Dar ce mai contează tradiţia, atâta timp cât toţi îşi fac datoria?

Comentarii (2)

  • Fredy

    Aţi punctat bine ca de obicei, domnule Dascalu. Oare de ce toată această alergătură şi nimeni nu mai poartă mărtişorul …?

  • Magda

    Apreciez ,,, umorul legat de psihologia barbatului si a femeii, “Indulceste” tristetea constatarilor…

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus