Te afli aici: Acasa » Cultura » Pret de o tigara » Despre Uniunea Europeană, despre România şi iar despre Uniunea Europeană

Despre Uniunea Europeană, despre România şi iar despre Uniunea Europeană

În principiu, atunci când mergi la Grădina Zoologică, te aştepţi să vezi animale; la pinacotecă, tablouri; la măcelărie, carne; la păstrăvărie, păstrăvi. Nu este nicio filozofie ca la cizmar să-ţi repari ghetele, să alimentezi maşina cu carburant, dacă vrei să te deplasezi cu ea, să pedalezi, dacă mergi cu bicicleta, să dai din picioare, dacă mergi pe jos, să afli ştiri, dacă citeşti un ziar, să vezi un film, dacă mergi la cinematograf etc. etc.

Ce se întâmplă însă cu ţara noastră de o bună bucată de vreme? Din Vest, respectiv din U.E., din care, vrând-nevrând, tot facem parte, ba chiar şi din ţări adiacente, precum Elveţia de pildă, ni se reproşează diverse lucruri: corupţia, starea drumurilor etc.; am mai scris despre asta, deci nu le voi enumera încă o dată. Problema este că, uneori, lucrurile stau într-adevăr astfel cum le zic ei. Sigur, nu în măsura în care se accentuează de acolo, din părţile în care trotuarele nu au gropi, în care nu sunt cerşetori pe stradă, în care bordelurile s-au închis de mult şi peştii se reprofilează ca oneşti profesori de germană ori de engleză, de pildă.

Nu, fireşte că avem şi noi partea noastră de vină. Însă, ca de fiecare dată, totul este o problemă de perspectivă. Noi spunem că nu e chiar atât de rău, iar ei spun că e mult mai rău, că nu facem progrese.

Acum, astea fiind premisele, stau şi eu şi mă întreb: ce face, de pildă, un jurnalist român când iese din ţară? În principiu, două-trei lucruri: însoţeşte o delegaţie oficială, o echipă de fotbal sau este reporter turistic. Dacă în primele două cazuri este vorba despre o relatare obiectivă a celor văzute, în cel de-al doilea caz,  lucrurile sunt mult mai subiective.

Să vedem, aşadar, cam ce remarcă un reporter român, aşa subiectiv cum este el, atunci când iese în Uniunea Europeană, respectiv, când iese din propria ogradă şi intră în cea a vecinului?

Vede el, să zicem că ar merge în Londra, cartiere rău – famate, în care nici londonezii nu ar intra? Vede el cum i se fură portofelul sau camera video în restaurante? Vede el cum îi dispar lucruri din hotel? (În acest caz obiecţia: „Da, dar tot un român e de vină” nu contează, fiindcă un reporter român nu va da niciodată pe post un asemenea documetar!)

Nu. El vede tradiţia, vede istoria, vede cultura, vede palatul Buckingham, vede clădirea Parlamentului, fireşte că şi faimosul Big Ben, ba se opreşte inevitabil şi la Tower of London.

Dacă s-ar duce în Germania, să zicem, ce ar apărea în documentarul lui? Ar spune el că între cele două Germanii, cea de Est şi cea de Vest, este şi în ziua de azi o discrepanţă de la cer la pământ? Ar spune el că, deşi cei din Vest au aruncat pe fereastră miliarde de euro, în Est lucrurile merg din rău în mai rău? Ar spune el că există încă o mare aversiune faţă de străini în fiecare sat în care te duci?

Nu. El va arăta opera din Dresda, pinacoteca din München, castelul Neuschwanstein, parlamnetul german, urmele zidului Berlinului, Domul din Köln etc.

Ce face însă un jurnalist englez ori german când vine în România? Arată el partea pozitivă a României?

Nu.

Este însă curioasă această veşnică perindare a atâtor ziarişti pe meleagurile noastre, pe care le prezintă mereu şi mereu în acelaşi chip distorsionat. Problema este cu atât mai bizară, cu cât ei par să fie surprinşi la faţa locului de gropile de pe străzi şi de nivelul de trai atât de mizer, încât unii aleg o altă cale decât cea leagală. Ei par să creadă că au sosit în Elveţia şi descoperă că nimic nu este cum se aşteptau ei să fie. Ce e trist e că, prin acest joc penibil, ei îi îndârjesc pe cei de prin ţările lor împotriva ţării noastre.

Cum se face, însă, e următoarea întrebare, pe care orice om cu o minte normală ar trebui să o pună, că reporterul român prezintă doar partea pozitivă a oricărei ţări vizitate?

Şi tot el ar răspunde: pentru că reporterul nostru are respect faţă de cultura ţării respective, pentru că el are respect faţă de tradiţiile ţării respective, pentru că el are respect faţă de întreaga ţară şi de locuitorii ei.

Cum se face, atunci, că reporterii străini invocaţi văd doar părţi negative în România? – Răspunsul e de prisos.

Comentarii (2)

  • Jianu liviu-Florian

    Excelent eseu.

  • Codruta

    Daca mai enumerai cateva locatii de vizitat cred ca ma si vedeam acolo, superb; iar despre noi, romanii, acelasi lucru clar si precis: ca am facut eforturi in acceptarea noastra in plan european dar nu suficiente si ca se asteapta in continuare vizibile schimbari…nu? doar toti cancelarii si trimisii europeni asta spun de fiecare data cand au ocazia… Bogdan, felicitari imi place!

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus