Te afli aici: Acasa » Utile » Sondaje » Piaţa de fuziuni şi achiziţii: mai multe tranzacţii de valoare mai mica

Piaţa de fuziuni şi achiziţii: mai multe tranzacţii de valoare mai mica

Restabilirea încrederii în economiile locale, disponibilitatea numerarului şi a creditelor vor genera o revenire a activităţii de fuziuni şi achiziţii în Europa Centrală şi de Sud-Est, după o perioadă de scădere a tranzacţiilor, se arată în cel mai recent barometru EY – Central and South East Europe Capital Confidence Barometer.

„Acest lucru nu înseamnă că vom reveni la ritmul din perioada de boom economic. Creşterea de atunci nu a fost una sustenabilă, însă nici lipsa tranzacţiilor pe care am experimentat-o începând cu 2009 nu este sustenabilă. Strategiile de îmbunătăţire a eficienţei operaţionale au fost în mare parte implementate – însă, măsurile organice nu mai pot îndeplini singure mandatele de creştere. De aceea, multe companii vor trebui să ia în considerare şi opţiunile non-organice”, a declarat Vladislav Severa, CSE Head of Transaction Advisory Services, EY.

Încrederea în finalizarea tranzacţiilor a crescut în mod semnificativ, la fel şi numărul şi calitatea oportunităţilor de M&A comparativ cu anul trecut, fapt care a consolidat intenţiile de cumpărare. Un procent destul de important, de 36%, dintre executivi se aşteaptă la o creştere a activităţii de tranzacţionare la nivel global iar un sfert dintre aceştia intenţionează să acţioneze ei înşişi.

Prudenţa care domină încă activitatea de fuziuni şi achiziţii este de înţeles, având în vedere traversarea unei crize economice fără precedent. În acest context, piaţa rămâne încă foarte sensibilă la problemele geopolitice – eventualele şocuri ar putea prelungi întreruperile pe termen scurt ale fluxului de tranzacţii. În condiţiile în care măsurile de creştere organică asigură doar randamente în scădere, activitatea de M&A va fi singura cale de creştere concretă.

Principalele concluzii ale studiului:

•87% dintre respondenţi se aşteaptă ca volumul de M&A la nivel mondial să se îmbunătăţească sau să rămână stabil.

•59% văd o îmbunătăţire a economiei globale.

•25% intenţionează să demareze o achiziţie.

•67% intenţionează să folosească în mai mare măsură creditarea pe măsură ce mărimea tranzacţiilor va creşte.

•41% au declarat că principalul lor obiectiv este creşterea.

•29% se concentrează mai mult pe investiţiile în pieţele emergente.

•80% consideră că accesul la credite s-a stabilizat sau s-a îmbunătăţit.

Încrederea economică a ajuns la cel mai înalt nivel din acest an

Nivelul de încredere a crescut semnificativ în ultimele 12 luni, un indiciu clar că starea economiei se îmbunătăţeşte treptat. Această încredere ilustrează şi stabilizarea fundamentelor economice, mai ales în cazul pieţelor mature, unde au crescut PIB-ul, disponibilitatea de credite şi crearea de locuri de muncă. Procentul celor care consideră că economia globală este în scădere s-a diminuat la 17%.

Aşteptările legate de creştere continuă să crească

Mai mult de jumătate dintre respondenţi anticipează o creştere a economiei locale. Acest lucru se corelează cu creşterea capacităţii companiilor de a investi şi cu cererea stakeholder-ilor de creştere stabilă.

Continuarea crizei din Zona Euro depăşeşte îngrijorările economice

În timp ce instabilitatea politică este considerată cel mai mare risc pe termen scurt la nivel global, majoritatea executivilor din ţările Europei Centrale şi de Sud-Est consideră continuarea crizei din Zona Euro ca fiind cel mai mare risc economic şi o barieră pentru creşterea business-ului lor: 76% dintre executivi percep continuarea crizei din Zona Euro ca fiind cea mai mare barieră în calea creşterii afacerilor lor.

Voltatilitatea continuă din piaţă temperează creşterea şi mandatele de investiţii

Doar 16% dintre respondenţi au încredere în stabilitatea pieţei pe termen scurt – spre deosebire de încrederea lor în creştere în privinţa celorlaţi indicatori economici.

Disponibilitatea creditării inspiră creşterea

Marea majoritate a executivilor consideră că accesul la creditare este mai stabil sau se află într-un proces de îmbunătăţire.

Percepţia de îmbunătăţire a creditării este cu 14% mai mare faţă de acum 12 luni. Această încredere, la care se adaugă şi o viziune pozitivă asupra economiei globale şi fundamentele economice robuste vor accelera tranzacţiile.

Concentrare pe creştere

Pe parcursul următoarelor 12 luni, creşterea este prioritară pentru 41% dintre companii. Eficientizarea operaţională continuă şi măsurile de optimizare a costurilor au eliminat într-o proporţie importantă grijile în privinţa stabilităţii şi supravieţuiri afacerii.

Excesul de lichidităţi este utilizat pentru a fundamenta creşterea şi a diminua datoriile

Aproape 50% dintre companii vizează utilizarea excesului de lichidităţi pentru a fundamenta creşterea – începând cu strategii organice cu risc scăzut. Ele vor utiliza de asemenea excesul de lichidităţi pentru a-şi plăti datoriile, una dintre puţinele strategii disponibile pentru a optimiza structura de capital.

Volumul local de tranzacţii este aşteptat să rămână stabil

În zona Europei Centrale şi de Sud-Est, 51% dintre executivi se aşteaptă ca volumul de noi tranzacţii să rămână stabil în următoarele 12 luni şi aproximativ 36% dintre respondenţi se aşteaptă ca volumul să crească. Volumul de tranzacţii noi este determinat de o aliniere a factorilor fundamentali: aşteptări pozitive în privinţa economiei, o disponibilitate crescută a creditării, imperativul pentru creştere şi aşteptările de a crea locuri de muncă.

Aşteptările pieţei de fuziuni şi achiziţii

Prin aşezarea factorilor fundamentali pentru a susţine fuziunile şi achiziţiile, 25% dintre companii vor ţinti achiziţii în următoarele 12 luni.

Concentrare pe tranzacţii mai mici

Numărul de executivi care şi-au exprimat intenţia de a se angaja în tranzacţii de dimensiuni mai mici (sub 50 de milioane de USD) a crescut cu un procent semnificativ, de la 36% anul trecut, la 63%. Aceste tranzacţii de mai mici dimensiuni reprezintă majoritatea tranzacţiilor estimate să se încheie. Cei care se concentrează pe tranzacţii cu impact major în piaţă (de la 501 milioane de USD la 1 miliard de USD) au scăzut cu 10 puncte procentuale, la 4%. Acestea sunt schimbările care indică un mediul de afaceri mai nişat în viitor.

 “România reapare ca o ţintă importantă pentru investiţiile regionale, într-o perioadă în care investiţiile în economiile emergente iau în considerare un volum important de investiţii în economiile non-BRIC. Putem astfel considera că România este aşteptată să devină o piaţă de interes pentru investiţiile regionale”, spune Florin Vasilică, lider al departamentului de Asistenţă în Tranzacţii, EY România.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus