Te afli aici: Acasa » Utile » Sondaje » Solutia editurilor romanesti pe timp de criza: Diversificarea titlurilor publicate

Solutia editurilor romanesti pe timp de criza: Diversificarea titlurilor publicate

În 2012, numărul de titluri publicate a crescut semnificativ la 91,86 de titluri.

Majoritatea editurilor au publicat între 1 și 30 de titluri, reprezentând 44%, 17% dintre edituri au publicat peste 120 de titluri şi 16% dintre editurile chestionate declară că au publicat între 31 și 60 de titluri. 61% dintre instituţiile incluse în eșantion au avut în medie o cifră de afaceri de sub 500.000 de lei, în timp ce 17% declară au înregistrat venituri cuprinse între 500.000 lei și un milion de lei. Ponderea editurilor a căror cifră de afaceri a fost între un milion de lei și 15 milioane este de 16%, şi doar 4% dintre acestea au înregistrat venituri cuprinse între 15 milioane de lei și 30 de milioane de lei. Doar 2% dintre edituri au deposit în 2012 30 de milioane de lei, potrivit unui studiu realizat prin programul PROEDIT pentru Uniunea Editorilor din România (UER).

42% dintre editurile care au fost incuse în eșantion au realizat profituri din activitatea de editare în cursul anului 2012. 57% dintre acestea au înregistrat profituri sub pragul de 10.000 de lei, iar, pentru 57%, activitatea de editare a fost sursa principală a profitului înregistrat.

Cele mai mari dificultăţi cu care se confruntă producția editorială din România sunt generate de lipsa fondurilor, de costurile ridicate de producție și de  scăderea alarmantă a consumului de carte. Dintre problemele legate de difuzare sunt enumerate: consumul redus de carte, preţurile ridicate, lipsa rețelelor de difuzare,  numărul redus de librării.

„În condițiile în care piața cărților din România a scăzut cu până la 50%, editurile au fost nevoite să se replieze, așa cum arată și studiul, și să se adapteze la noile condiții. Cele mai la îndemână metode pentru a face acest lucru au fost scăderea tirajelor şi creşterea şi diversificarea numărului de titluri. Cultura (în sensul extins al cuvântului, implicând și educația) ar trebui să fie o prioritate mai mare pentru că un popor este peste cinci ani ceea ce citește acum. La noi, în ultimii cinci ani consumul de carte a scăzut drastic și scăderea este continuă, ceea ce ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru toată lumea”, a declarat preşedintele UER, Mario Demezzo.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus