Ne pandeste un…bombardament cosmic potenţial letal?

Planeta noastră ar putea fi expusă unui bombardament colosal de raze gamma, care ar putea distruge un sfert din ozonul atmosferic şi ar afecta drastic biodiversitatea, spun astronomii. Sursa acestui pericol este o stea aflată la aproximativ 8.000 de anui lumină depărtare, numită  WR 104; a fost descoperită în 1998 de Peter Tuthill, astronom la Universitatea din Sydney. Steaua ar putea deveni în orice moment o supernovă (ar putea exploda), generând o emisie enormă de raze gamma ce ar putea ajunge la Terra. „Am observa iniţial o fulgerare albastră de…

Citește mai mult

CULTURA / Expoziţie despre biodiversitate la Institutul Francez

Miercuri, 15 februarie, de la ora 18,  la Institutul Francez din Timişoara va avea loc vernisajul expoziţiei „biodiversitatea este viaţa, viaţa noastră”. Expoziţia va fi deschisă până în data de 29 februarie, iar accesul este gratuit. Expoziţia este organizată de Institutul Francez prin Centrul de Resurse pentru Educaţia ecologică. Scopul expoziţiei este să îi facă pe oameni să conştientizeze importanţa conservării biodiversităţii planetei. La încheierea expoziţiei în Timişoara, cele 19 panouri cu ilustraţii vor ajunge şi în alte localităţi din Banat. Vernisajul de miercuri va fi deschis de profesorul universitar…

Citește mai mult

FAPT DIVERS / O lume plină de biodiversitate sub calota glaciară a Antarcticii

Oamenii de ştiinţă au descoperit o lume pierdută sub calota glaciară a Antarcticii, o lume de o biodiversitate surprinzătoare aflată la aproximativ 2.500 de metri adâncime în oceanul îngheţat austral, conform MaxiSciences care citează un studiu publicat în ultimul număr al PLoS Biology. Descoperirea realizată de-a lungul coastei de est a Antarcticii este surprinzătoare pentru oamenii de ştiinţă care au observat colonii de crabi, caracatiţe şi stele de mare din specii necunoscute. Aceste specii supravieţuiesc la adâncimi de peste 2,5 kilometri, în apă foarte rece, graţie vulcanilor submarini care elimină…

Citește mai mult

MEDIU / Parteneriat între Timişoara şi Szeged pentru biodiversitate

Timişoara face parte din proiectul Biotowns pentru protecţia biodiversităţii din cadrul oraşelor, alături de oraşul maghiar Szeged. Proiectul are un buget aprobat de 400 de euro pentru fiecare oraş, iar municipalitatea va contribui în proporţie de 2% cu bani. În acest moment, proiectul se află în faza de activitate ştiinţifică de evaluare a biotipurilor din oraşul nostru. Scopul proiectului este protejarea biodiversităţii şi crearea premiselor pentru ca aceasta să se dezvolte în condiţii cât mai apropiate de cele naturale. Documentul strategic care se va realiza la finalizarea activităţii de monitorizare…

Citește mai mult

Comisia Europeană a lansat campania de selecţie a propunerilor de proiecte LIFE+ pentru anul 2011

Comisia Europeană a lansat cea de-a cincea campanie de selecţie a propunerilor de proiecte LIFE+. Bugetul alocat României este de aproximativ 11,5 milioane de euro, disponibil finanţării proiectelor care se înscriu pe cele 3 componente ale programului: natură şi biodiversitate, politici şi guvernare de mediu şi informare şi comunicare. Ghidurile publicate de Comisia Europeană şi formularul de aplicare necesare completării propunerilor de proiecte pentru sesiunea 2011 pot fi găsite şi pe site-ul M.M.P, la adresa http://www.mmediu.ro/programe_finantare/life/life.htm. Sesiunea de proiecte LIFE+ 2011 prezintă un calendar strict al proiectelor, în care data…

Citește mai mult