Dezvoltarea produsului turistic „Mic dejun la Margina” a trezit interesul investitorilor
Cu pădurile regale de la Săvârșin în spate și livezi cât vezi cu ochii pe dealurile din față, the Wolf creek este de la început o locație câștigătoare pe lista oricărui turist iubitor de natură. Dacă adaugi la asta și experiența de a te caza într-o căsuță hobbit sau o piramidă cu pereți din sticlă și vedere la cerul înstelat, situate în inima celei mai ofertante destinații turistice rurale din Timiș, rezultă (cel puțin) weekendul perfect într-un sat din Margina!
Care este rezultatul unui produs turistic bun? Apariția investitorilor!
Bogățiile latente ale satelor – materializate în obiceiuri, rețete culinare vechi sau dansurile copiilor – coagulate în forma unui produs turistic atrăgător denumit „Mic dejun la Margina” constituie baza pe care s-a realizat o multitudine de evenimente ce au pus localitatea din Țara Făgetului pe harta locală, națională și internațională de turism cultural durabil și nu numai. După ce numărul de turiști a crescut de la zero la peste 5.000 de persoane pe an înaintea pandemiei, comunitatea locală – sprijinită de autorități – a reconfigurat produsul turistic astfel încât să se adapteze noilor condiții de călătorie și a reușit să păstreze ridicat numărul vizitatorilor în destinație. Mizând pe un turism durabil și pe atragerea cât mai multor participanți la conținutul produsului turistic, organizatorii evenimentelor și ghizii locali au reușit să stârnească interesul continuu asupra destinației și să creeze un flux constant de vizitatori pe aproape întregul parcurs al anului. Iar acest fapt nu a întârziat să trezească interesul investitorilor.
Pentru că, o astfel de evoluție are – dincolo de avantajele de imagine pentru localitate și cele materiale pentru producătorii locali – și un efect asupra potențialilor investitori. Adică acele persoane care au banii, ideile și un vis care nu le dă pace despre cum ar putea să dezvolte un loc sau un lucru. Acestea primesc prin dezvoltarea unor produse turistice solide un mare imbold, semnul și sprijinul de care este nevoie pentru a materializa o investiție.
Deja în primii trei ani de la începutul activităților în comuna Margina, interesul investitorilor se materializa în solicitarea de autorizații de construcții pentru diferite structuri de cazare, un element esențial în creșterea numărului de turiști în satele din Timiș și Banat! Iar la începutul acestui an au apărut și rezultatele. Și nu orice rezultate, pentru că the Wolf creek – locație situată pe dealurile din Coșteiu de Sus – oferă iubitorilor de natură și experiențe rurale tot ceea ce și-ar putea dori mai extravagant în materie de cazare, locația având în prezent patru structuri – Hobbit house, A-frame house, Șura cube house, Piramida house – urmând să fie construite în areal și trei Igloo house, complet din sticlă.
Așa cum le descrie chiar proprietarul Bogdan Petrache, the Wolf creek este format din hobbit house – „un refugiu unic și confortabil, construit în pământ și inspirat de casele hobbit din literatură și film”, A-frame house – „o combinație unică de confort și stil rustic, perfectă pentru a vă bucura de natură și de relaxare”, șura cube house – „o cabană cu terasă imensă, cu vederi spectaculoase asupra naturii, cu un loc de masă și un grătar propriu, perfect pentru a vă bucura de o seară cu prietenii sau familia” – și piramida house – „inspirată din vechile piramide egiptene, un refugiu unic și sofisticat, construit din lemn, alucubond și sticlă, ce oferă un interior spațios și luminos”.
Complexul the Wolf creek mai are în componență și o sală de evenimente și conferințe cu o capacitate de aproximativ 100 de locuri. Spațiile sunt dotate cu minibucătării, au băi proprii, televizoare și șeminee și pot fi închiriate în prezent pe bază de programare pe email petrache.bogdan@gmail.com sau telefon 0771 175176 și doar pentru grupuri de aproximativ zece persoane.
Turism durabil – agroturism, cicloturism, ecoturism
Până în urmă cu cinci ani, cel mai cunoscut lucru despre comuna Margina din județul Timiș era fosta Fabrică de oțet, o fabrică de renume internațional, din care astăzi au mai rămas doar ruine situate pe margina drumului național ce scurtcircuitează autostrada A1, încă în construcție pe acea porțiune. După ce, în urmă cu aproape cinci ani, Primăria a finalizat construirea unui Centru de Informare Turistic și a angajat doi ghizi locali, situația s-a schimbat complet. Plecând de la resursele locale existente a fost creat un produs turistic ce oferă și astăzi experiențe unice tuturor celor care iubesc sau sunt interesați de turismul rural.
Plimbări cu căruța trasă de cai, mâncare tradițională, ateliere de meșteșuguri locale, vizite la obiective vechi de peste 300 de ani și locuri cu peisaje pitorești sunt esența produsului intitulat “Mic dejun la Margina”. În jurul acestora au fost permanent adăugate elemente care au închegat oferta turistică și au constituit o atracție constantă asupra destinației. Perseverența comunității sprijinită de autoritățile locale, existența unei minime infrastructuri necesare – precum locuri de parcare pentru mașini și autocare, accesul la toalete publice – și prezența ghizilor de turism au determinat dezvoltarea turistică a acestei localități care, la prima vedere, a părut tuturor lipsită de orice perspectivă turistică.
Pe parcurs s-au adăugat evenimente diverse – de la evenimente de cultură gastronomică Banat Brunch, de revitalizare, promovare și păstrare a patrimonului cultural local, până la cele de drumeții și cicloturism în cadrul proiectului european Eco Timiș, iar evoluția lucrurilor este continuă grație implicării comunității și autorităților locale.
Un hotel cu 28 de camere urmează să se deschidă în acest an la intrarea în localitate, asigurând în acest fel nevoile de cazare pentru grupuri ce ar fi interesate să viziteze nu doar comuna Margina, ci și comunele învecinate Românești, Pietroasa sau Tomești.
„Mic dejun la Margina” a devenit în timp un brand turistic al zonei de Vest și turiștii știu că, sub această marcă, pot găsi la localnici produse locale precum miere, pâine și dulceață făcute în casă, răchie, brânză proaspătă sau produse obținute din florile de lavandă din zonă. Atunci când se așază la masă vor primi, tradițional, jumări, slănină, cârnaţi afumaţi, carne, unsoare pe pâine cu boia, ou fiert, miere, lapte de vacă, brânză sau caşcaval și legume proaspete din grădină și pâine de casă coaptă în cuptor.
Înițiat în 2017, proiectul „Mic dejun la Margina” a fost premiat la nivel european cu locul trei în concursul „Destinații europene de turism cultural durabil 2021”. În prezent, comuna Margina este inclusă pe Ruta Națională a Gastronomiei Tradiționale Românești, în cadrul proiectului PNRR.
Delia S. Barbu