FAP DIVERS / Consumul de cartofi cu ketchup are şi efecte benefice

Cercetătorii au descoperit proprietăţi benefice ale ketchupului, astfel că unul dintre cele mai consumate produse de fast-food nu mai este atât de blamat pentru că este nesănătos. Mai exact, ketchupul conţine licopen, potrivit celor de la Daily Mail. Şi sucul proaspăt de roşii conţine licopen, dar într-o concentraţie mult mai mică. Substanţa ajută la combaterea cancerului de prostată, dar şi la reducerea riscului de boli cardiovasculare. Pentru aceste efecte, e nevoie de circa 15 miligrame de licopen pe zi, în condiţiile în care o porţie normală de ketchup consumat cu…

Citește mai mult

SĂNĂTATE / Vinul roşu ţine la distanţă mai multe boli

Vinul roşu reduce cu 50% riscul apariţiei cancerului mamar şi previne apariţia bolilor cardiovasculare şi a diabetului, potrivit ziarului Gândul. La aceste concluzii au ajuns oamenii de ştiinţă de la mai multe universităţi. Savanţii de la Maastricht University, din Ţările de Jos, au descoperit că strugurii roşii conţin anumiţi antioxidanţi, scad nivelul de zahăr din sânge şi diminuează tensiunea arterială, fapt ce duce la prevenirea bolilor de inimă. Cercetătorii au analizat ce efecte biologice are resveratrolul, antioxidant găsit din plin în vinul roşu, asupra a 11 voluntari obezi.

Citește mai mult

POLITICA / Cristian Buşoi, co-preşedinte al Grupului Inimii în Parlamentul European

Europarlamentarul de Timiş a fost a fost ales co-preşedinte al Grupului Inimii (MEP Heart Group) alături de eurodeputata britanică Linda McAvan. Scopul grupului este prevenirea bolilor cardiovasculare, iar Cristian Buşoi va conduce acest grup având în vedere că liberalul este şi medic. Buşoi a găzduit ieri primul eveniment în noua sa calitate în Parlamentul European, cu participarea comisarului european pentru sănătate publică, John Dalli. Evenimentul a fost organizat ca urmare a Reuniunii Naţiunilor Unite pe tema bolilor netransmisibile ce a avut loc la New York în perioada 20-21 septembrie. Este…

Citește mai mult

Falimentul sistemului de sănătate românesc

România este codaşa Uniunii Europene la capitolul Sănătate. Deşi se vorbeşte intens despre reformarea sistemului, un studiu realizat de money.ro arată că ţara noastră are probleme foarte serioase care nu vor fi rezolvate doar de reorganizarea mai degrabă administrativă a sistemului de sănătate. În România se moare de sifilis, TBC, cancer de col uterin mai mult decât în orice ţară din Europa, la capitolul mortalitate infantilă suntem „lideri”, iar dacă exodul medicilor continuă, în 11 ani această profesia va dispărea din România. Tuberculoza este numită şi „boala sărăciei”, şi, din…

Citește mai mult