Pentru profesorii batrani Sunt toate bancile inchise. Ce garantii ofera ei? Spalati pe creier, de plebei? Cu-ai lor copii, plecati, ahei, In Iliade, Odisei, Sa arda Troia lor, de vise? Cine ramane langa ei? Cate-un proscris, satul de scrise. Cate o floare de doi lei. Si-o biblioteca-n care vrei Ce ai trait, din nou, sa bei, Ca sa renasti cetati invinse. Si ar preda chiar si acum, Cand cere bani, un ultim drum. Dar n-are cine sa plateasca O tinerete romaneasca Sa nu mai traga foc si fum, Pe front,…
Citește mai multEtichetă: creier
Moartea poate fi întoarsa din drum, spun specialistii
Graniţa dintre viaţă şi moarte nu este atât de netă cum se credea odinioară; progresele în studiul resuscitării permit readucerea oamenilor la viaţă chiar după mai multe ore de la oprirea bătăilor inimii şi după ce fuseseră declaraţi morţi, afirmă medicii. În decursul istoriei, când oamenilor li se opreau bătăile inimii şi încetau să mai respire, erau practic morţi, spune dr. Sam Parnia, profesor la State University of New York. „Nu puteai face nimic pentru a schimba această stare de lucruri.” Însă, pe măsură ce descifrau misterele morţii la nivel…
Citește mai multSĂNĂTATE / Îngheţata poate provoca o puternică dependenţă
O echipă de cercetători americani din Oregon arată că îngheţata poate provoca o puternică dependenţă, ca şi drogurile. Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia, după ce au efectuat IRM-uri (imagistică prin rezonanţă magnetică) persoanelor care mănâncă îngheţată, că pofta lor este asemănătoare cu cea a toxicomanilor. Studiul specialiştilor, publicat în American Journal of Clinical Nutrition, arată că acest aliment dulce şi rece este perceput de creier ca o recompensă. Dr Kyle Burger consideră că un consum excesiv de îngheţată, bogată în zaharuri şi materii grase, poate crea aceeaşi senzaţie…
Citește mai multSĂNĂTATE / Gripa aviară poate afecta creierul
Virusul H5N1, care provoacă boala cunoscută sub numele de gripă aviară, poate pătrunde în creier şi provoca inflamaţii ale nervilor şi poate chiar duce la dezvoltarea bolii Parkinson, susţine o echipă de experţi de la o clinică de copii din Memphis (SUA), care a studiat evoluţia acestei tulpine pe rozătoare, potrivit Compulenta. După cum se ştie, virusul gripei aviare face parte din speciile cele mai periculoase, în cazul contaminării nefiind exclus chiar un deznodământ letal. În cadrul experimentului, majoritatea şoarecilor infestaţi a decedat destul de repede, însă cei care au…
Citește mai multINTERNAŢIONAL / Creierul lui Einstein, expus în SUA
Mai multe secţiuni din creierul lui Albert Einstein au fost expuse la Philadelphia, în cadrul Muetter Museum and Historical Medical Library, conform agenţiei RIA Novosti. A fost un om unic, iar faptul că putem expune organul asociat inteligenţei extraordinare a lui Einstein reprezintă o oportunitate unică, a precizat Anna Dhody, curator al muzeului şi cea care s-a ocupat de expunerea celor 46 de secţiuni din creierul celebrului fizician. Aceste secţiuni extrem de fine, au fost deţinute de Dr. Thomas Harvey, cel care a realizat autopsia după moartea lui Einstein, în…
Citește mai multFEMINA / Anticoncepţionalele modifică memoria femeilor
Nu vă grăbiţi să trageţi concluzia că femeile care iau anticoncepţionale au o memorie mai proastă. Un studiu arată că femeile care iau anticoncepţionale au o memorie care funcţionează diferit de cea a femeilor care nu iau pilule hormonale. Mai precis, femeile care iau anticoncepţionale îşi amintesc mai degrabă ceea ce ţine de impactul emoţional al unui eveniment. Femeile care nu iau pastile sau nu folosesc orice altă metodă contraceptivă bazată pe hormoni tind să îşi amintească mai multe detalii, iar memoria este bazată mai mult pe gândirea analitică. De…
Citește mai multDezvoltă inteligenţa copilului tău
Copilul învaţă încă din timpul veţii intrauterine. După naştere, creierul continuă să se dezvolte ca răspuns la toţi stimulii pe care îi primeşte din mediul înconjurător. Până la 5 ani, învăţarea este mai rapidă şi se realizează cu mult mai puţin efort decât mai târziu. Rolul părintelui este acela de a-i facilita copilului învăţarea şi dezvoltarea inteligenţei. Activităţi în funcţie de vârsta copilului De la naştere la 4 luni Citeşte-i, mişcă-i încet obiecte în faţa ochilor, fredonează cântece simple, cu ritmuri repetitive, şi spune-i cu voce tare tot ceea ce…
Citește mai mult