Pelerinaj spiritual și cultural la Constantinopol – Istanbul

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, în perioada 28 septembrie – 2 octombrie 2024, un grup de credincioși din Parohia Timișoara Iosefin, însoțiți de preoții Eugen Babescu și Cristian Păiș, au participat la un pelerinaj spiritual și cultural la Istanbul, Constantinopolul de altă dată, oraș cunoscut pentru bogăția sa istorică și spirituală. Această călătorie a oferit credincioșilor oportunitatea de a vizita locuri de o importanță religioasă și culturală deosebită din fosta capitală a Imperiului Bizantin, Istanbulul fiind un simbol al întâlnirii dintre civilizații și religii. În prima…

Citește mai mult

Invitații la Jimbolia – Orașul este în plină sărbătoare culturală

  Duminică, 19 mai 2024, de la ora 16.00, la Casa de Cultură a Orașului Jimbolia sunteți așteptați la unul dintre cele mai frumoase evenimente culturale ale primăverii: celebrarea unui sfert de veac de activitate a Corului „Floris“ din Jimbolia. Pentru a marca aniversarea, instituția de cultură a invitat la eveniment și corurile „Ion Românu“ al Filarmonicii „Banatul“ din Timișoara, „Kornelije Stankovič“ din Kikinda și „Mórahalmi Parasztkórus“ din Mórahalom, oferind manifestării caracterul multicultural atât de caracteristic localității și Banatului. De altfel, orașul Jimbolia reprezintă în acest sfârșit de săptămână o…

Citește mai mult

Ziua Francofoniei, în cadrul Sezonului Cultural România-Franța, la Gyula

Vineri, 22 martie 2019, la Centrul Cultural Românesc din cadrul Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula (LNB), a avut loc o manifestare culturală multiplă, ce a marcat Ziua Francofoniei, sub auspiciile deținerii de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene și a Sezonului Cultural România-Franța. Evenimentul a fost organizat de Consulatul General al României la Gyula, cu sprijinul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad (UAV) și LNB. Evenimentul a fost deschis prin discursurile introductive ale domnilor Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula; Maria Gurzău Czegledi, directorul LNB și Petru…

Citește mai mult

„Bal românesc” în oraşul Medgyesegyhaza, Bekeş

În ziua de 23 februarie, s-a desfăşurat  tradiţionalul  „Bal  românesc” din oraşul Medgyesegyhaza (județul Bekes), organizat de către Autoguvernarea Română din localitate. Evenimentul a fost deschis de către Daniel Negrea, preşedintele Autoguvernării, după care a urmat un program cultural, susţinut de către artiști români din jud. Arad. La eveniment au participat peste 150 de persoane din Ungaria şi România. Au participat consulul general român la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni, Tudor Adrian, consul la Szeged, Nagy Bela, primarul oraşului Medgyesegyhaza,  reprezentanți ai Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU), ș.a.

Citește mai mult

„Mărţişor cultural românesc” la Gyula – Sărbătoarea primăverii românești la Gyula

Cu ocazia zilelor de 1 martie şi 8 martie, sărbătorind venirea primăverii, Consulatul General al României la Gyula a organizat o multiplă manifestare cultural-artistică, intitulată ”Mărțișor Cultural Românesc la Gyula”. Manifestarea a fost găzduită în data de 07 martie 2018 de către Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria (UCRU) și a beneficiat de sprijinul Direcției Judeţene pentru Cultură Bihor. Manifestarea a început cu salutul consulului general al României la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni, sub patronajul căruia s-a desfășurat acest moment, dedicat românilor din comunitatea istorică românească din Ungaria. Dl. Lucian…

Citește mai mult

Spectacol despre Novi Sad la Timișoara

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara va găzdui sâmbătă, 10 martie, de la ora 19:00, un spectacol produs de Centrul Cultural Novi Sad și Teatar 34 Novi Sad (Serbia) – Naše mesto/Orașul nostru. Creat după s-a anunțat că Novi Sad va fi Capitala Europeană a Culturii în 2021, spectacolul-colaj s-a născut din nevoia de a vorbi despre un loc care se șufocă din cauza multiplelor clișee și idei preconcepute despre Novi Sad. Este un spectacol bazat pe cercetarea textelor scrise despre Novi Sad, dar și a mentalității locale, a…

Citește mai mult

Importanţa artei contemporane în promovarea patrimoniului cultural imobil în România

Asociaţia pentru Promovarea Culturii şi Responsabilizare Civică (APCRC), în parteneriat cu Institutul Cultural Român (ICR), organizează joi, 2 noiembrie 2017, între orele 10:00 şi 21:00, la Casa Artelor – Direcţia Judeţeană pentru Cultura Timiş (str. Augustin Pacha nr. 8) şi la Librăria Cărtureşti Mercy (str. Florimund Mercy, nr. 7), cea de a doua ediţie a conferinţei internaţionale cu tema „Importanţa artei contemporane în promovarea patrimoniului cultural imobil în România”. Conferinta este un eveniment conex al Bienalei de Arta Contemporana „Art Encounters”. Evenimentul este împărţit în trei secţiuni, având drept invitaţi…

Citește mai mult

”Martisor cultural la Gyula”. Brancusi la romanii din Ungaria

Cu ocazia zilei de 1 martie, Consulatul General al României la Gyula a organizat o multiplă manifestare cultural-artistică, intitulată ”Mărțișor Cultural la Gyula”. Manifestarea a fost găzduită de Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria (UCRU) și a beneficiat de sprijinul Direcției pentru Cultură a jud. Bihor. Manifestarea a început cu salutul consulului general al României la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni, sub patronajul căruia s-a desfășurat acest moment, dedicat românilor din comunitatea istorică românească din Ungaria. Dl. Lucian Silaghi, directorul Direcției pentru Cultură a jud. Bihor, a vernisat și prezentat expoziția…

Citește mai mult

Prioritatile de investitii Regio-POR 2014-2020 dedicate patrimoniului cultural si zonelor urbane abandonate au fost lansate si in Regiunea Vest

Azi, 1 aprilie 2016, Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) a organizat evenimentul de lansare, în Regiunea Vest, a priorităților de investiții din cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020 (POR 2014-2020) dedicate patrimoniului cultural (prioritatea de investiții 5.1) și zonelor urbane abandonate (prioritatea de investiții 5.2). În cadrul evenimentului au luat cuvântul domnul Sorin MAXIM – Secretar de Stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și domnul Silviu ADĂMUȚ – Director general al ADR Vest. Temele abordate în cadrul evenimentului au vizat implementarea POR 2014-2020 și informații specifice…

Citește mai mult

Industriile creative si turismul cultural pot deveni active strategice pentru economiile marilor orase din Romania

Studiu EY: Industriile creative şi turismul cultural pot deveni active strategice pentru economiile marilor oraşe din România ►   Festivalurile George Enescu, Sunwaves, Electric Castle și Untold – prima linie a turismului cultural din România ►   Dezvoltarea unei infrastructuri culturale este o prioritate pentru România ►   O nouă clasă creativă se naşte odată cu creşterea oraşelor globale   Numărul şi dimensiunile oraşelor sunt în continuă creştere pe tot cuprinsul globului – alimentate de ritmul rapid de urbanizare de pe pieţele emergente şi de continuarea urbanizării de pe pieţele mature. Conform Organizaţiei…

Citește mai mult

Proiectie film „Kaddisch für einen Freund”

Centrul Cultural German Timişoara prezintă în data de 20 martie 2014, la ora 18:30, filmul “Kaddisch für einen Freund” din anul 2011, în regia lui Leo Kashin. Proiecția are loc în ceainăria librăriei Cărtureşti (str. Mercy 7), în cadrul seriei de filme germane “Vedere panoramică – regizori contemporani”. Filmul este considerat a fi „exemplul unui dialog reușit între două generații dincolo de bariere religioase și culturale”. (Vision Kino) În “Kaddisch für einen Freund”, regizorul Leo Kashin prezintă povestea emoționantă a unei prietenii între Ali Messalam, un băiat în vârstă de…

Citește mai mult

JURNALISMUL CULTURAL CALINESCIAN

George Călinescu se înscrie în seria personalităţilor (scriitorilor) de formaţie enciclopedică, a căror personalitate  şi activitate plurivalentă sunt de-a dreptul copleşitoare. Om universal de tip naţional, el îşi are locul său binemeritat  între o serie de personalităţi ca: Dimitrie Cantemir, Ion Heliade Rădulescu, Bogdan Petriceicu Haşdeu, N. Iorga. George Călinescu îşi valorifică  infinitele-i resurse în mai toate domeniile culturii, literaturii, într-un mod care-i aparţine în exclusivitate. Principalele idei directoare ale activităţii sale critice nu vor fi expuse sistematic şi integral. Numeroase articole, eseuri, aserţiuni din cadrul unor opere sunt în…

Citește mai mult

Teatru Virtual – Pod cultural

      Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely Timişoara şi Inno-Motive Nonprofit Kft Szeged  prezintă, în cadrul unei  conferinţe dedicate, o etapă majoră  a proiectului transfrontalier „Virtual Theater- Cultural Bridge” E-THEATRUM. Evenimentul va avea loc în 4 aprilie 2013, la ora 13:00, în foaierul  Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely.  La conferinţă vor participa oficialităţi din cadrul Primăriei Timişoara, Instituţiei Prefectului Judeţului Timiş, Consiliului Judeţean Timiş, reprezentanţi ai Inspectoratulului Şcolar Judeţean Timiş,  Universităţii de Vest, Facultatea de Arte  şi Design, artişti, jurnalişti şi mentori. Tema centrală a conferinţei va…

Citește mai mult

Teatru Virtual- Pod cultural

Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely Timişoara organizează prima sesiune publică de informare, în cadrul proiectului transfrontalier „Virtual Theater- Cultural Bridge” E-THEATRUM.  Evenimentul se va desfăşura marţi, 2 octombrie 2012, de la ora 18, în holul Teatrului Maghiar (str. Alba Iulia nr. 2, Timişoara), şi va fi condus de mentorii angajaţi în proiect. Proiectul „Virtual Theather – Cultural Bridge” HURO/1001/162/1.2.2. se derulează în perioada 1 iulie 2012 – 30 iunie 2013 şi beneficiază de susţinerea Uniunii Europene, printr-o finanţare în valoare de 274.067,11 euro  în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră…

Citește mai mult

Romania participa la Targul International de Carte de la Londra

România participă începând de luni la ediţia din acest an a Târgului Internaţional de Carte de la Londra – London Book Fair 2012, care se va închide pe 18 aprilie. Standul naţional al României este organizat, pentru al cincilea an consecutiv, de Institutul Cultural Român prin Centrul Naţional al Cărţii. La stand vor fi prezentate peste 750 de volume: cele mai noi apariţii editoriale din România, marile succese literare de public şi de critică, albume de artă şi turistice, precum şi cărţile publicate în limba engleză cu sprijinul ICR prin…

Citește mai mult

CULTURĂ / Gala Premiilor Observator cultural, la a şasea ediţie

Cea de-a şasea ediţie a Galei Premiilor Observator cultural, decernate pentru cele mai bune apariţii editoriale din anul 2011, la categoriile „Proză”, „Poezie”, „Debut”, „Eseu. Memorialistică. Publicistică” şi „Critică. Istorie şi Teorie literară”, va avea loc, luni seara, la Teatrul Odeon din Bucureşti. Din juriul acestei ediţii fac parte criticii literari: Paul Cernat, Caius Dobrescu, Antonio Patraş, Iulia Popovici şi Carmen Muşat (preşedintele juriului) În cadrul Galei, va fi acordat şi Premiul „Gheorghe Crăciun” pentru Opera Omnia, premiu care a revenit, în anii precedenţi, lui Emil Brumaru (2011), Radu Cosaşu…

Citește mai mult

NAŢIONAL / Victor Socaciu vrea să interzică aparițiile bunurilor din patrimoniu în reclamele TV sau de la radio

Deputatul Victor Socaciu nu vrea ca instituţiile istorice sau colindele româneşti să nu mai apară în reclamele de la televizor sau de la radio. Artistul vrea ca bunurile din patrimoniul nostru cultural să nu mai aibă de-a face cu intenţiile comerciale ale celor din publicitate.   Victor Socaciu este de părere că publicitarii români se folosesc abuziv de bunurile cu valoare istorică, artistică sau ştiinţifică din patrimoniul nostru cultural. Pesedistul a enumerat şi câteva exemple: clădirea Ateneului Român, statuia lui Mihai Eminescu, dar şi un vechi colind românesc.   Socaciu…

Citește mai mult

INTERNAŢIONAL / Cafenelele vieneze pe lista Patrimoniului Cultural UNESCO

Cafenelele au jucat întotdeauna un rol important în modelarea societăţilor şi dezvoltarea relaţiilor interumane. Eleganţa cafenelelor tipic vieneze şi ‘atmosfera lor deosebită’ a atras atenţia comisiei austriece la UNESCO, Agenţia Naţională pentru Patrimoniul Cultural Intangibil, care a făcut un inventar al atributelor unice ale cafenelelor vieneze şi a decis să le includă pe lista Patrimoniului Cultural al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură. În Viena se spune că o cafenea este un loc în care ‘te poţi delecta cu istorie şi un spaţiu aparte la preţul unei cafele’.…

Citește mai mult

Naţional / Câştigătorii Galei Radio România Cultural 2011

Luni seară, la Teatrul Odeon, Radio România Cultural a premiat cele mai importante realizări ale anului 2010 în diferite domenii ale culturii, în cadrul celei de a XI-a ediţii a Galei Premiilor Radio România Cultural. Evenimentul, prezentat de Florin Iaru, a fost transmis în direct de Radio România Cultural, iar versiunea televizată va putea fi urmărită sâmbătă, 26 martie, la TVR Cultural şi ulterior la TVR1. Momentele muzicale au fost asigurate de muzicienii de jazz Cristian Soleanu, George Natsis, Adrian Flautistu şi Vlad Popescu. În cadrul Galei s-au acordat premii…

Citește mai mult