Preşedintele Traian Băsescu a semnat marţi, decretul pentru promulgarea Legii privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice destinate publicului, cunoscută sub numele de „Big Brother”. Camera Deputaţilor a adoptat, pe 22 mai, Legea privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de trafic de telefonie şi internet. Decizia a fost luată cu 197 voturi pentru, 18 împotrivă şi 13 abţineri. Proiectul de lege iniţial a fost modificat în Comisia juridică, una dintre modificări vizând reducerea termenului de stocare a datelor…
Citește mai multEtichetă: deputati
Viorel Hrebenciuc, ales vicepresedinte al Camerei Deputatilor
Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat marţi numirea în funcţia de vicepreşedinte al Camerei a deputatului Viorel Hrebenciuc, în locul lui Valeriu Zgonea, care a fost numit lider de grup al deputaţilor PSD. Votul a fost secret cu bile rezultatul fiind 173 de voturi pentru şi 12 împotrivă. În aceeaşi şedinţă s-a mai aprobat numirea în funcţia de secretar general adjunct a Ilenei Maria Luncan, la propunerea PSD. Votul a fost secret cu buletine iar rezultatul a fost 185 de voturi pentru şi trei împotrivă. Funcţia de secretar general adjunct a…
Citește mai multPatru deputati au parasit grupul parlamentar al PDL
Patru deputaţi au părăsit grupul parlamentar al PDL, potrivit unui anunţ făcut marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, de preşedintele acestui for, Roberta Anastase. Daniel-Ionuţ Bărbulescu, deputat de Olt, a plecat de la grupul PDL şi s-a înscris la PSD, Gheorghe Coroamă, deputat de Suceava, s-a înscris şi el la PSD, acelaşi lucru l-a făcut şi deputatul de Prahova Sava Andrei Valentin. Deputatul de Sibiu Gheorghe Roman va activa ca independent.
Citește mai multUSL a depus la Parlament lista cu ministri si programul de guvernare
Ministrul desemnat pentru relaţia cu Legislativul, Mircea Duşa, a depus joi seară, la Parlament, lista cu miniştri care urmează să facă parte din Guvernul Ponta şi programul de guvernare. Vineri dimineaţă, Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului se vor reuni într-o şedinţă comună pentru a stabili calendarul audierilor miniştrilor nominalizaţi la comisiile parlamentare de specialitate, precum şi data şedinţei de plen în care Guvernul urmează să solicite votul de învestitură. Cel mai probabil luni vor avea loc atât audierile în comisiile de specialitate, cât şi şedinţa de plen comun…
Citește mai multPuterea mai are doar 167 de deputati in Camera Deputatilor
Puterea mai are în Camera Deputaţilor, din totalul de 326 de deputaţi, doar 167, după ce vineri şi-a anunţat demisia din PDL şi intrarea în PNL, deputatul Mircea Dugulescu. Liderul Grupului PSD din Camera Deputaţilor, Mircea Duşa, a precizat miercuri că Gheorghe Ciobanu (PDL) a demisionat din PDL şi a depus cererea pentru afiliere la Grupul social-democrat la Biroul preşedintelui Camerei, Roberta Anastase. Din cei 167 de deputaţi Puterii, 115 sunt de la PDL, 20 – UDMR, 17 minorităţi, 15 UNPR. Opoziţia are în Cameră 150 de deputaţi – 90…
Citește mai multPremierul l-a convocat pe Laszlo Borbely la Guvern, pentru clarificarea aspectelor legate de solicitarea procurorilor
Premierul Mihai-Răzvan Ungureanu l-a convocat, miercuri, la Palatul Victoria, pe ministrul Mediului, Laszlo Borbely, pentru a avea o discuţie de clarificare a situaţiei legate de avizul solicitat de procurori Camerei Deputaţilor, privind încuviinţarea urmăririi penale a ministrului, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu. Potrivit acestuia, premierul a avut miercuri discuţii şi cu vicepremierul Marko Bela, precum şi cu ministrul Culturii, Kelemen Hunor, preşedinte al UDMR, abordând şi aspecte referitoare la situaţia lui Borbely. Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a solicitat ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, declanşarea…
Citește mai multNAŢIONAL / Şeful Departamentului Legislativ al Camerei Deputaţilor, deferit justiţiei de DNA
Şeful Departamentului Legislativ al Camerei Deputaţilor, Nicolae Vasilescu, având statut de înalt funcţionar public, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa pentru trafic de influenţă. Potrivit unui comunicat al DNA, în acelaşi dosar au mai fost deferiţi justiţiei, pentru aceeaşi infracţiune, Eugeniu Mija, în stare de arest preventiv, şi Realini Lupşa, persoane fără calitate specială. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în noiembrie 2011, inculpaţii Mija, Lupşa şi Vasilescu au pretins de la reprezentantul legal al unor societăţi comerciale (denunţător) suma de…
Citește mai multNAŢIONAL / Propunere legislativă a UDMR potrivit căreia bugetarii nu vor mai restitui sporurile salariale de care au beneficiat
Aproximativ de 300.000 de angajaţi ai unor autorităţi şi instituţii publice nu vor mai fi obligaţi să restituie sporurile salariale de care au beneficiat în perioada 2008-2010 în baza contractelor/acordurilor colective de muncă, a afirmat, marţi, ministrul Mediului, deputatul UDMR Laszlo Borbely. El a declarat că această măsură nu va avea impact negativ asupra bugetului de stat. El a precizat că „amnistia fiscală” constituie scopul propunerii legislative iniţiată de 20 de deputaţi şi opt deputaţi UDMR şi va fi depusă la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor. Când li s-au tăiat…
Citește mai multNAŢIONAL / Kelemen Hunor: Coaliţia trebuie să funcţioneze în continuare
Parlamentarii UDMR vor participa de marţi la lucrările Legislativului, iar Coaliţia funcţionează, trebuie să funcţioneze în continuare, a spus preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, după şedinţa deputaţilor şi senatorilor acestei formaţiuni. La această şedinţă am informat colegii despre ce s-a discutat la Guvern şi la Coaliţie despre Hotărârea de Guvern care a fost pusă în dezbatere publică, a spus Kelemen Hunor. Potrivit acestuia, boicotul UDMR de luni din Parlament a venit după ce PDL a avut o ezitare în ceea ce priveşte Hotărârea de Guvern privind Universitatea de Medicină şi Farmacia…
Citește mai multNAŢIONAL / Traian Băsescu a promulgat Legea privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie
Preşedintele Traian Băsescu a semnat joi decretul pentru promulgarea Legii privind modificarea şi completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie. Pe 28 februarie, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat la vot final proiectul care modifică legea privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie, prin introducerea ordinului de protecţie şi a ordinului de restricţie în acest domeniu. Iniţiativa legislativă a fost adoptată cu 166 voturi pentru, trei împotrivă şi două abţineri. Principala modificare adusă de proiectul iniţiat de mai mulţi deputaţi şi senatori PDL este includerea unor mijloace…
Citește mai multNAŢIONAL / Invitaţii de la balcoane i-au cerut demisia lui Băsescu, în timpul discursului său din Parlament
Mai mulţi invitaţi care se aflau miercuri în lojele sălii de plen ale Camerei Deputaţilor au scandat „Demisia! Demisia!” şi „Regele Mihai”, în timp ce preşedintele Traian Băsescu îşi ţinea discursul în faţa parlamentarilor. Grupul de aproximativ 10 persoane a ascultat în linişte începutul discursului preşedintelui după care s-au ridicat în picioare, au aruncat în sală fluturaşi pe care scria „Traian Băsescu, întâiul şi ultimul” şi au început să strige „Demisia!” şi „Regele Mihai”. De la alte balcoane au răspuns şi alţi invitaţi care au huiduit, apoi au aplaudat. „Bine,…
Citește mai multNAŢIONAL / Roberta Anastase declară că numai colegii ei de partid pot să-i ceară demisia
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat miercuri că numai colegii ei din PDL pot să-i ceară demisia din această funcţie, pentru că prin susţinerea lor a venit la conducerea Parlamentului, şi nu liderii Opoziţiei. Ea a adăugat că PDL este pregătit să aibă un dialog cu Opoziţia. Facem constant apel la Opoziţie să avem un dialog pe teme reale, care ţin de interesul românilor, iar pe agenda Parlamentului sunt lucruri extraordinar de importante, tratatul fiscal, toate legile care sunt în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe care îl…
Citește mai multINTERNAŢIONAL / Parlamentul grec a aprobat noi reduceri bugetare
Parlamentul grec a aprobat marţi seară o nouă serie de reduceri bugetare cerute de creditorii Greciei în schimbul noului plan de ajutor, potrivit unei numărători oficiale a voturilor. O majoritate de mai mult de 202 parlamentari din cei 283 care au participat la vot a aprobat reducerea cheltuielilor în valoare totală de 3,2 miliarde de euro pentru 2012, a anunţat preşedintele şedinţei Grigoris Niotis. 80 de deputaţi au votat împotrivă şi unul s-a abţinut, a precizat el. Aceste măsuri se vor traduce mai ales prin reducerea celor mai mari pensii…
Citește mai multNAŢIONAL / Opoziţia va contesta la CCR legile adoptate în şedinţa de vot final de marţi
Secretarul Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, liberalul Mihai Voicu, a declarat că Opoziţia va contesta la Curtea Constituţională a României (CCR) legile adoptate în şedinţa de vot final de marţi, invocând faptul că cvorumul de şedinţă nu a fost întrunit. Mihai Voicu a atras atenţia că faţă de cvorumul constatat – 165 de deputaţi – , votul a fost dat în cazul câtorva legi de pe ordinea de zi cu un număr mai mic de voturi – 164. În replică, preşedintele de şedinţă, democrat-liberalul Ioan Oltean, a precizat că, în…
Citește mai multNAŢIONAL / Cadrele didactice se vor pensiona la sfârşitul anului universitar în care împlinesc 65 de ani
Camera Deputaţilor a adoptat tacit, luni, un proiect de lege care prevede că personalul didactic şi de cercetare se pensionează la sfârşitul anului universitar în care împlineşte 65 de ani. Proiectul este iniţiat de deputaţii Mircea Giurgiu – independent, Tudor Ciuhodaru – progresist, Amet Aledin – minorităţile naţionale şi Petru Movilă – PDL şi vizează modificarea articolului 289 din Legea Educaţiei Naţionale astfel încât profesorii şi personalul de cercetare să se pensioneze la sfârşitul anului universitar în care au împlinit 65 de ani. Iniţiatorii motivează că pensionarea cadrelor didactice în…
Citește mai multNAŢIONAL / USL a depus la CCR contestaţia privind învestirea Guvernului Ungureanu de către Parlament
USL a depus la Curtea Constituţională, joi, contestaţia privind învestirea de către Parlament a Guvernului Mihai-Răzvan Ungureanu, a declarat liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa. Am depus astăzi contestaţia la CCR în care criticăm hotărârea numărul 1 din 2012 prin care s-a învestit Guvernul Ungureanu, a anunţat liderul deputaţilor social-democraţi. El a arătat că hotărârea Parlamentului de învestire a Cabinetului Ungureanu încalcă articolele 1, 64 şi 103 din legea fundamentală. Criticăm neconstituţionalitatea hotărârii vizavi de articolele 1, 64 şi 103 din Constituţie. Hotărârea încalcă normele constituţionale referitoare la procedura instituită pentru…
Citește mai multNAŢIONAL / Noul Guvern are şanse de a fi învestit
Noul Guvern trebuie să întrunească, pentru a fi învestit de Parlament, voturile majorităţii deputaţilor şi senatorilor, respectiv 233 de voturi. Puterea se bazează pe voturile a 245 de parlamentari, în contextul în care, în prezent, are 177 de deputaţi şi 68 de senatori, incluzându-l şi pe Iulian Urban, care s-a declarat independent, dar afiliat la PDL. Opoziţia are 147 de deputaţi şi 66 de senatori şi a anunţat că va vota împotriva Guvernului condus de Mihai Răzvan Ungureanu, potrivit liderului PNL, Crin Antonescu. În Parlament mai există cinci deputaţi şi…
Citește mai multNAŢIONAL / PDL va avea miercuri dimineaţă o întrevedere cu premierul desemnat
Grupurile parlamentare ale PDL se vor întruni miercuri, cu începere de la ora 10.30, la Parlament, pentru o întrevedere cu premierul desemnat Mihai-Răzvan Ungureanu, a declarat, marţi, liderului deputaţilor democrat-liberali Mircea Toader.
Citește mai multINTERNAŢIONAL / Salarii reduse pentru deputaţii italieni
Deputaţilor italieni li se vor reduce salariile cu suma de 1.300 de euro brut, ceea ce înseamnă 700 de euro net, măsura făcând parte din angajamentul de reducere a costurilor cu clasa politică în contextul situaţiei economice dificile cu care se confruntă Italia, a anunţat luni Rocco Buttiglione, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor de la Roma, transmite agenţia EFE. La această reducere se va adăuga ulterior şi o diminuare salarială de 10% pentru deputaţii care îndeplinesc şi alte sarcini instituţionale, cum ar fi preşedinţii de comisii. De asemenea, a fost adoptată şi…
Citește mai multNAŢIONAL / Cristian Diaconescu a depus jurământul de învestitură în funcţia de ministru de Externe
Preşedintele UNPR Cristian Diaconescu a depus, marţi seară, la Palatul Cotroceni, jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Afacerilor Externe, în faţa preşedintelui Traian Băsescu. La ceremonia de depunere a jurământului au participat preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, premierul Emil Boc şi mai mulţi membri ai Cabinetului. Primul-ministru Emil Boc a înaintat marţi preşedintelui propunerea de numire a lui Cristian Diaconescu ca ministru al Afacerilor Externe, după ce luni îl revocase din funcţie pe Teodor Baconschi din cauza unor afirmaţii ale acestuia privind protestele din ultima perioadă. La scurt…
Citește mai multNAŢIONAL / Premierul se află în contact permanent cu preşedintele
Liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor Mircea Toader a declarat luni, la Palatul Parlamentului, că premierul Emil Boc se află în contact şi vorbeşte permanent cu preşedintele Traian Băsescu. Despre modul la care s-a discutat chestiunea remanierii guvernamentale în cadrul Colegiului Director, Mircea Toader a spus că acest subiect a fost abordat doar ca o posibilitate generală. Nu s-a pronunţat niciun nume de ministru, nici de propunere, numai ca o posibilitate generală dacă este cazul, a spus Toader. La insistenţa presei care a revenit cu întrebarea legată de numele posibililor…
Citește mai multNAŢIONAL / Bugetul Ministerului Sănătăţii aprobat fără amendamente
Bugetul Ministerului Sănătăţii pentru 2012, de 5,470 miliarde lei, în uşoară creştere faţă de anul acesta, a fost aprobat, joi, de comisiile de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Bugetul Sănătăţii, care reprezintă aproximativ 4% din PIB, a fost aprobat, fără amendamente, cu 20 de voturi favorabile şi 17 împotrivă. Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a arătat că bugetul este structurat pe prudenţă şi responsabilitate. Ideal ar fi să avem 5% din PIB, dar trebuie să ţinem seama de posibilităţile reale ale ţării, a spus ministrul în cadrul audierilor. Ladislau Ritli…
Citește mai multNAŢIONAL / Proiectul legii bugetului de stat pe anul 2012 aprobat pe articole
Parlamentarii din comisiile reunite de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au adoptat pe articole, marţi seară, proiectul legii bugetului de stat pe anul 2012 în forma textului elaborat de Guvern. La dezbaterile care au durat peste patru ore, din partea Ministerului de Finanţe au participat ministrul Gheorghe Ialomiţianu şi secretarul de stat Gheorghe Gherghina. Amendamentele propuse de deputaţii şi senatorii Opoziţiei la mai multe din cele 48 de articole ale legii bugetului de stat pe 2012 au fost respinse. Miercuri urmează să se rediscute un amendament propus de deputatul…
Citește mai multNAŢIONAL / Legea privind organizarea simultană a alegerilor locale şi parlamentare în 2012, în dezbatere publică
Ministerul Administraţiei şi Internelor pune în dezbatere publică proiectul de lege privind organizarea simultană a alegerilor locale şi parlamentare din 2012, ceea ce va presupune o reducere a cheltuielilor de personal cu aproximativ 20 de milioane de euro, bani ce vor fi folosiţi pentru investiţii. Având în vedere impactul negativ al costurilor alegerilor locale asupra exerciţiului financiar al bugetelor locale, prin prezentul proiect se propune ca alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale să se desfăşoare simultan cu alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat, la o dată ce va fi stabilită…
Citește mai multNAŢIONAL / Mii de persoane au asistat la Alba Iulia la parada militară de Ziua Naţională a României
Câteva mii de persoane au asistat joi la Alba Iulia la defilarea militară, unul dintre principalele puncte de atracţie din seria manifestărilor dedicate Zilei Naţionale a României. La defilarea la care au participat atât cadre din Ministerul Apărării Naţionale (MApN), cât şi ale Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) au asistat mai mulţi membri ai Guvernului – premierul Emil Boc, miniştrii Traian Igaş, Ioan Ariton, Gheorghe Ialomiţianu, Valeriu Tabără -, senatori şi deputaţi ai PDL. Iniţial, defilarea militară trebuia executată doar de forţe şi tehnică din MAI, dar în final la…
Citește mai mult