Recomandare importantă: nu aruncați măștile și mânușile în canalizare!

O parte consistentă a activității Aquatim se desfășoară în domeniul epurării apei uzate, în cadrul Stației de Epurare Stan Vidrighin din Timișoara.   Se știe că apa uzată care ajunge în stație este încărcată cu numeroase deșeuri, dar, acum, odată cu introducerea obligativității purtării măștilor, pericolul este și mai mare. El vine din faptul că, din păcate, unii timișoreni aruncă aceste măști, dar și mânuși, în canalizare. Aquatim constată o creștere îngrijorătoare a numărului lor, ceea ce este periculos și total neindicat.   În noaptea de sâmbătă spre duminică (pe…

Citește mai mult

210 stații MOL devin puncte de colectare a deseurilor electrice mici pentru Patrula de Reciclare

MOL România a devenit Suporter al Patrulei de Reciclare – programul național de educație de mediu care promovează colectarea selectivă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) ca gest responsabil față de mediul înconjurător. MOL a creat puncte de colectare a bateriilor uzate și deșeurilor electrice mici în 210 stații din țară, pentru a susține colectarea responsabilă a a acestor  acestor tipuri de deșeuri. Astfel, se extinde rețeaua națională a punctelor de colectare. Stațiile MOL la care deponenții pot aduce aceste deșeuri pot fi găsite pe harta interactivă de pe…

Citește mai mult

Curs Specialist deseuri

Specialist in managementul deseurilor in conformitate cu cerintele Legii nr.211/2011 Scopul cursului: Instruirea persoanei desemnate cu gestionarea deseurilor din cadrul firmei, astfel incat sa se asigure indeplinirea obligatiilor legale in domeniul gestionarii deseurilor. Adresabilitate curs: Cursul se adreseaza agentilor economici care genereaza deseuri. In conformitate cu prevederile Legii nr.211/25.11.2011, art. 22, alin.3, detinatorii/producatorii de deseuri persoane juridice, comerciantii, precum si operatorii economici autorizati din punct de vedere al protectiei mediului pentru efectuarea operatiunilor de colectare si transport deseuri “au obligatia sa desemneze o persoana din randul angajatilor proprii care sa…

Citește mai mult

Firmele trebuie sa colecteze selectiv deseurile electrice – e lege, nu-i tocmeala

Asociaţia RoRec oferă persoanelor juridice suport în vederea colectării selective a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE), îngrijindu-se de gestionarea corespunzătoare a acestora. Legislația în vigoare obligă persoanele juridice să aibă un sistem coerent de management al deșeurilor electrice, atât prin colectare selectivă, cât și prin predarea lor spre reciclare către operatori autorizați. Însă faptul că predau mai departe aceste deşeuri electrice nu este un capitol încheiat în gestionarea lor. Deținătorii de deşeuri electrice, persoanele juridice, trebuie să aibă siguranţa reciclării întocmai a acestor deşeuri prin documente justificative, astfel…

Citește mai mult

Ploaia aduce, din nou, zeci de tone de deseuri la statia de epurare

În urma ploii de mare intensitate care a căzut peste Timișoara ieri seară, de peste 70 de litri pe metru pătrat, în câteva ore, în stația de epurare au ajuns volume impresionante de apă uzată. Între 9 seara și 2 dimineața, debitul de apă uzată intrat în stația de epurare a fost de peste 25.000 de litri pe secundă, adică peste 90 de milioane de litri pe oră. Stația de epurare a Timișoarei, o investiție de 35 de milioane de Euro pusă în funcțiune în anul 2011, a funcționat normal,…

Citește mai mult

Responsabil cu gestionarea deseurilor

Responsabil cu gestionarea deseurilor in conformitate cu cerintele Legii nr.211/2011 Scopul cursului: Instruirea persoanei desemnate cu gestionarea deseurilor din cadrul firmei, astfel incat sa se asigure indeplinirea obligatiilor legale in domeniul gestionarii deseurilor. ADRESABILITATE CURS: Cursul se adreseaza agentilor economici care genereaza deseuri. In conformitate cu prevederile Legii nr.211/25.11.2011, art. 22, alin.3, detinatorii/producatorii de deseuri persoane juridice, comerciantii, precum si operatorii economici autorizati din punct de vedere al protectiei mediului pentru efectuarea operatiunilor de colectare si transport deseuri “au obligatia sa desemneze o persoana din randul angajatilor proprii care sa…

Citește mai mult

Patrula de Reciclare – 120.000 kg de deseuri electrice colectate în primele 3 luni ale editiei 2013-2014

Cei peste 20.000 de preșcolari, elevi și profesori înscriși în ediția curentă a programului național de educație de mediu Patrula de Reciclare au contribuit la colectarea a peste 120.000 kg de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE), în intervalul decembrie 2013 – 1 martie 2014. Agenții și profesorii coordonatori ai Patrulelor de Reciclare din toată țara au mobilizat colegii, vecinii și organizațiile locale să trimită la reciclare 120 de tone de aparate electrice defecte, baterii și becuri uzate, prin sute de activități organizate în școală, campanii, evenimente stradale și…

Citește mai mult

Elevii timisoreni sunt rasplatiti pentru deseurile colectate

Asociaţia Trăieşte verde a finalizat astăzi, 12 iunie, la Timişoara, proiectul pilot de protecţie a mediului „Stele în şcoala mea”. Proiectul încurajează elevii în colectarea selectivă a deşeurilor uscate, gen carton, hârtie, material plastic (pet-uri), şi oferă instituţiilor de învăţământ posibilitatea organizarii unor actiuni educative moderne, fără a genera în schimb niciun cost pentru achiziţie: este vorba despre o excursie printre stele în primul planetariu mobil digital FullHD din România. Şcoala generală nr. 2 din Timişoara, şcoală-pilot, a fost cea care a strâns deşeuri reciclabile, de aproximativ 18 tone, din…

Citește mai mult

Managementul deseurilor

    Gestionarea deşeurilor reprezintă una dintre problemele importante cu care se confruntă România în ceea ce priveşte protecţia mediului. Aceasta se referă la activităţile de colectare, transport, tratare, valorificare şi eliminare a acestora. Practicile dobândite în gestionarea necorespunzătoare a deşeurilor, moştenite din trecut, utilizate şi în prezent în România, au condus la neconformarea unui număr mare de depozite şi la depozitarea inadecvată a unor cantităţi considerabile de deşeuri care continuă să fie produse. Seminar privind managementul deşeurilor Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş prin Centrul Enterprise Europe Network…

Citește mai mult

Tinerii din Patrula de reciclare RoRec au colectat 100 de tone de deseuri electrice

 Copiii și tinerii participanți la programului educațional de mediu Patrula de reciclare au colectat peste 100 de tone de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) până la 15 aprilie! Aceste deșeuri vor ajunge sa fie reciclate conform standardelor de mediu, datorită acțiunilor celor 20,000 de elevi și 700 de profesori coordonatori care participă la ediția 2013 a programului educațional de mediu Patrula de reciclare. Programul este desfășurat de Asociația Română pentru Reciclare – RoRec în parteneriat cu Inspectoratele Școlare Județene și autoritățile locale. Până în prezent, în 12 dintre…

Citește mai mult

64,400 kg de deseuri electronice colectate de tinerii din Patrula de reciclare RoRec

Peste 64 de tone de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) au fost colectate în prima etapă a programului educațional de mediu Patrula de reciclare, prin acțiunile de informare, conștientizare și colectare ale celor 700 de unități de învățământ înscrise din 29 de județe. Programul, desfășurat de Asociația Română pentru Reciclare – RoRec în parteneriat cu Inspectoratele Școlare Județene și autoritățile locale, mobilizează mii de tineri din țară să își asume rolul de modele și promotori ai comportamentului responsabil față de mediu și față de societate și să contribuie…

Citește mai mult

MEDIU & AGRICULTURĂ/Progres şi deşeuri

Sănătatea mediului înconjurător este în strânsă legătură cu metodele şi tehnicile sigure de colectare şi reciclare a deşeurilor. Orice persoană, fizică sau juridică, lasă în urma sa deşeuri (indiferent de natura acestora), astfel că anual se produc miliarde de tone de deşeuri la nivel mondial, iar gestiunea lor creează evident mari probleme. În anul 2008, doar în Uniunea Europeană s-au produs 2.62 miliarde de tone. Un calcul grosier ar arăta că fiecare cetăţean a produs, în medie, 5.2 tone. În realitate, cele mai importante sectoare de activitate care produc deşeuri…

Citește mai mult

EVENIMENT / Explozie la o uzină nucleară din Franța

O explozie s-a înregistrat luni la uzina nucleară Marcoule, situată în sudul Franţei, într-un centru de tratare a deşeurilor care aparţine unei filiale a EDF (Electricite de France), generând un risc de scurgere radioactivă, au anunţat pompierii şi prefectura. Explozia s-a soldat cu un mort şi mai mulţi răniţi, au informat pompierii, citaţi de France 3 în pagina electronică. Pentru moment, nu au existat scurgeri în exterior, a precizat un purtător de cuvânt al Comisariatului pentru Energie Atomică (CEA). Un perimetru de securitate a fost instalat din cauza riscurilor de…

Citește mai mult

Timişoara / „Locul deşeurilor nu este în casă. Trimite-le la plimbare!”

Asociaţia Română pentru Reciclare „RoRec” împreună cu Primăria Municipiului Timişoara organizează prima acţiune de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE) din anul 2011, în ziua de  sâmbătă, 2 aprilie, între orele 10 – 17,  la care sunt invitaţi să participe cât mai mulţi locuitori din Timişoara.  Vor fi amenajate, 16 puncte de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice în zona de Nord a municipiului Timişoara, după cum urmează: Şcoala cu clasele I-VIII nr.7 – Strada Ion Ionescu de la Brad Şcoala cu clasele I-VIII nr.11– Strada…

Citește mai mult

Sancţiuni pentru cei care nu încheie contracte cu operatorul public de salubrizare

În luna ianuarie şi februarie 2011, Serviciul Protecţia Mediului din cadrul Direcţiei Poliţiei Locale Timişoara, a efectuat, conform atribuţiilor specifice domeniului de activitate prevăzute în Legea 155/2010 a poliţiei locale, verficări privind existenţa contractelor de salubrizare la operatorii economici şi persoane fizice. În urma verificărilor efectuate s-a constatat că un număr de 94 de operatori economici şi 6 persoane fizice nu aveau încheiate contracte de salubrizare pentru colectarea deşeurilor menajere şi reciclabile cu operatorul de servicii publice de salubrizare. Pentru faptele constatate, poliţiştii locali, au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare…

Citește mai mult

Premiul pentru strategia de mediu şi managementul deşeurilor pentru Timişoara

Prima ediţie al unuia dintre cele mai mari programe de mediu din ţară, ‘Capitala Verde a României’, a desemnat cele mai implicate oraşe din România în proiectele de protecţie a mediului. La Gala de decernare a premiilor au participat Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely; şi reprezentanţii autorităţilor locale din oraşele inscrise în competiţie. Timişoara, Cluj, Brăila, Sectorul 2 (Bucureşti), Slobozia, Alexandria, Brașov, Deva, Sfântu Gheorghe şi Zalău sunt oraşele care au luat parte la iniţiativa naţională inaugurată în anul 2010 de Umbrela Verde, în parteneriat cu Ministerul Mediului şi…

Citește mai mult

Locul deşeurilor nu este în casă

Primăria Timişoara în parteneriat cu Asociaţia Română pentru Reciclare RoRec organizează o nouă ediţie a campaniei „Locul deşeurilor nu este în casă. Trimite-le la plimbare!”. În acest sens, în data de 27 noiembrie se va derula o acţiune de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE). Acţiunea face parte dintr-o amplă strategie de mediu derulată în zonă, amintim că la Centrul de Colectare DEEE RoRec din Săcălaz vor fi colectate toate deşeurile cu acest specific din zonă. Campania “Locul deşeurilor nu este în casă. Trimite-le la plimbare!” va…

Citește mai mult