8000 de profesorii sustin examenul de definitivare in invatamant

Astăzi, în 42 de centre de examen din ţară, are loc proba scrisă a examenului naţional de definitivare în învăţământ, sesiunea 2013. 7.888 de profesori debutanţi au fost admişi să participe la această probă, după ce au obţinut note de trecere la inspecţiile speciale la clasă, ce au avut loc în perioada ianuarie-iunie. Participanții au avut de ales dintre 126 de discipline de examen. Proba scrisă conține subiecte de specialitate, metodica predării, pedagogie şi elemente de psihologia educației, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Educației Naționale. Profesorii au…

Citește mai mult

Patrula de Reciclare a revenit în Timiș

  Timișoara, 18 octombrie 2012 – În perioada 15 octombrie – 9 noiembrie, unitățile de învățământ pre-universitar din județul Timiș sunt invitate sa se înscrie la a doua ediție a programului educaţional de protecție a mediului ”Patrula de reciclare”, inițiat de Asociaţia Română pentru Reciclare – RoRec în parteneriat cu Primăriile şi Inspectoratele Şcolare Judeţene.   Programul se desfășoară în București și în 24 de județe: Argeș, Bistrița Năsăud, Botoșani, Brașov, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Mehedinți, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea…

Citește mai mult

CCR a hotarat ca Legea pentru modificarea si completarea Legii Educatiei Nationale este neconstitutională

Curtea Constituţională a României a decis miercuri că Legea pentru modificarea şi completarea Legii Educaţiei Naţionale este neconstituţională. Pe 25 mai, preşedintele Traian Băsescu a sesizat CCR asupra neconstituţionalităţii Legii pentru modificarea şi completarea Legii Educaţiei Naţionale, arătând că în forma trimisă spre promulgare există prevederea potrivit căreia patrimoniul instituţiilor de învăţământ superior particulare şi confesionale particulare este proprietatea privată a fondatorilor şi nu a persoanei juridice. Traian Băsescu atrăgea atenţia cu privire la faptul că prevederea conţinută de legea transmisă spre promulgare, potrivit căreia patrimoniul instituţiilor de învăţământ superior…

Citește mai mult

Basescu a trimis la CCR o sesizare de neconstitutionalitate privind modificarea Legii Educatiei

Preşedintele Traian Băsescu a trimis vineri, CCR o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii Educaţiei Naţionale, afirmând că în forma trimisă spre promulgare există prevederea potrivit căreia patrimoniul instituţiilor de învăţământ superior particulare şi confesionale particulare este proprietatea privată a fondatorilor şi nu a persoanei juridice. Învederăm că Legea pentru modificarea şi completarea Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, transmisă Preşedintelui României spre promulgare, este neconstituţională deoarece contravine dispoziţiilor art. 44 alin. (1) din Constituţia României, potrivit cărora ‘dreptul de proprietate, precum şi creanţele asupra statului, sunt…

Citește mai mult

Codul de etica prevede interzicerea meditatiilor cu proprii elevi contra unor avantaje materiale

Codul de etică pentru învăţământul preuniversitar, pus în dezbatere publică de MECTS, prevede interzicerea meditaţiilor cu proprii elevi, contra unor avantaje materiale, interzicerea hărţuirii sexuale şi a relaţiilor sexuale cu elevii, inclusiv a celor consensuale, dar şi responsabilitate în vederea atingerii de către elevi a standardelor de performanţă prevăzute de documentele şcolare. De asemenea, codul interzice fraudarea examenelor de orice tip contra bani, obiecte, servicii, solicitarea de către personalul didactic a unor sume de bani sau cadouri în vederea obţinerii de către elevi a unor rezultate şcolare incorecte, traficul de…

Citește mai mult

Bugetul MECTS suplimentat cu 10 milioane de lei pentru dotarea unitatilor preuniversitare

Guvernul a decis suplimentarea bugetului Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului cu suma de 10 milioane de lei, pentru dotarea cu mobilier şcolar a unităţilor de învăţământ preuniversitar, potrivit unei hotărâri publicate, vineri, în Monitorul Oficial. Potrivit hotărârii de guvern din MO, decizia a fost luată miercuri, banii alocaţi MECTS provenind din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Executivului, prevăzut în bugetul de stat pe 2012. Se aprobă suplimentarea bugetului MECTS din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe 2012, cu suma de 10.000…

Citește mai mult

NAŢIONAL / Grija Guvernului este ca diplomele studenţilor de la UMF Tg. Mureş să fie recunoscute legal

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a declarat marţi, înaintea şedinţei de Guvern, că grija actualului Cabinet este ca diplomele pe care le obţin studenţii de la UMF Târgu Mureş să poată fi recunoscute legal. Grija mea personală este ca în primul rând studenţii, care sunt beneficiarii direcţi ai procesului de învăţământ, să nu aibă nimic de reproşat felului în care urmează să fie rezolvată această chestiune. Ei reprezintă motivul pentru care există universităţi şi instituţii de învăţământ superior în orice ţară civilizată din lume. Grija acestui Cabinet este ca diplomele pe…

Citește mai mult

NAŢIONAL / A zecea zi de proteste în Bucureşti

Aproximativ 200 de persoane, în mare parte pensionari, s-au adunat, duminică, din nou, în Piaţa Universităţii şi scandează lozinci împotriva preşedintelui Traian Băsescu şi a premierului Emil Boc. Protestatarii sunt nemulţumiţi de salarii, pensii şi de nivelul de trai scăzut. Membrii filialei Sector 4 a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) au protestat în Piaţa Universităţii din Capitală, în calitate de simpli cetăţeni ai României, a anunţat duminică Simion Hăncescu, preşedintele FSLI. La protestul din Piaţa Universităţii participă peste 150 de profesori din cadrul filialei Sector 4 a federaţiei noastre.…

Citește mai mult

NAŢIONAL / Protest în Piaţa Universităţii pentru a opta zi consecutiv

Aproximativ 500-600 de bucureşteni se aflau vineri seara, în jurul orei 19,00, pentru a opta zi consecutiv, la protestul din Piaţa Universităţii, manifestaţia care a început după-amiază desfăşurându-se fără incidente. Pe esplanada din faţa Teatrului Naţional sunt grupaţi aproximativ 450-500 de protestatari, mulţi dintre ei pensionari, oameni în vârstă sau dascăli, membri ai federaţiilor sindicale din învăţământ, iar pe partea cealaltă a Pieţei, în faţa Fântânii de la Arhitectură sunt alţi 100 de manifestanţi, majoritatea tineri. Protestele au decurs într-o atmosferă destul de calmă, potolită şi de ploaia măruntă care…

Citește mai mult

NAŢIONAL / Şcoala altfel

Preşcolarii şi elevii vor intra de vineri, după terminarea cursurilor semestrului I şi până pe 16 ianuarie 2012, în vacanţa de iarnă, conform calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS). Peste 3.200.000 de elevi şi preşcolari vor intra în vacanţa de iarnă, potrivit unui centralizator al MECTS. Dintre aceştia, peste 652.000 sunt preşcolari, 814.000 sunt elevi din învăţământul gimnazial, aproximativ 865.000 sunt în învăţământul gimnazial, iar 922.000 în învăţământul liceal. Vacanţa de iarnă este începând din acest an cu o săptămână mai lungă faţă de anii precedenţi.…

Citește mai mult

NAŢIONAL / Sindicaliştii din învăţământ reiau, marţi, pichetarea Ministerului Educaţiei

Peste 500 de cadre didactice din toată ţara vor relua, marţi, începând cu ora 11.00, protestele în faţa sediului Ministerului Educaţiei din Bucureşti, cerând în principal alocarea unui procent de 6% din PIB pentru învăţământ. Deşi am protestat constant pe parcursul ultimelor două săptămâni, până acum nu am primit nicio invitaţie la dialog din partea domnului ministru Daniel Funeriu. Singura persoană care a binevoit să iasă din Ministerul Educaţiei pentru a sta de vorbă cu noi a fost dna secretar de stat Oana Badea, însă domnia sa nu a făcut…

Citește mai mult

NAŢIONAL / Profesorul Irinel Popescu – desemnat preşedinte interimar al PC Bucureşti

Profesorul Irinel Popescu a fost desemnat în funcţia de preşedinte interimar al organizaţiei PC a municipiului Bucureşti, a afirmat liderul conservator Daniel Constantin, luni, cu prilejul Biroului Politic al PC. PC consideră că a venit momentul ca şi la nivelul Bucureştiului să începem să facem o altă politică, să schimbăm modalitatea în care se prezintă politicienii de la nivelul Bucureştiului, a declarat Daniel Constantin. El crede că prin ţinuta şi reputaţia pe care o are profesorul Irinel Popescu se poate da un altfel de mesaj către bucureşteni. Preşedintele PC a…

Citește mai mult

SĂNĂTATE / Studenţii vor dona sânge

Uniunea Naţională a Studenţilor din România (UNSR) şi Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Proiectelor în Domeniul Sănătăţii (APPDPDS), având ca parteneri Universitatea Politehnica Bucureşti şi Institutul Naţional de Hematologie, vor continua în perioada 9 – 11 noiembrie campania anuală de donare de sânge adresată studenţilor, a declarat miercuri liderul organizaţiei studenţeşti, Ioan Poenaru. Potrivit acestuia, sesiunea de recoltări sangvine de la Universitatea Politehnica Bucureşti va avea loc în incinta Rectoratului instituţiei de învăţământ superior şi se va derula zilnic în intervalul orar 8,30 – 12,30. UNSR a trimis invitaţii de…

Citește mai mult

NAŢIONAL / Profesorul de la Liceul Jean Monnet, scos afară din sistem

Cadrul didactic cercetat penal de la Liceul Jean Monnet a fost scos afară din sistem, a declarat, vineri inspectorul şcolar general al municipiului Bucureşti, Cristian Alexandrescu. Potrivit acestuia, o comisie instituită de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti va cerceta cazul şi tot ceea ce s-a întâmplat în excursia la care ar fi participat mai multe cadre didactice. Părinţii unei eleve de la Liceul Jean Monnet au depus o plângere penală la poliţie în care susţin că fiica lor a fost violată de un profesor de la liceul bucureştean în timpul…

Citește mai mult

POLITICA / USL şi-a prezentat viziunea despre educaţie

Uniunea Social-Liberală şi-a prezentat programul de educaţie. Pornind de la „bolile” sistemului de învăţământ românesc, usl-iştii au elaborat un program destul de ambiţios, în care baza o constă o alocare a unui procent mai mare de buget pentru învăţământ. Strategia de educaţie a fost elaborată pornind de la modelul finlandez. În anii ’90, Finlanda a decis să acorde un buget semnificativ pentru educaţie, după recesiune, iar ţara a prosperat considerabil după decizie. În primul rând, alianţa USL doreşte să elimine problemele actualului sistem de învăţământ, politizarea, atât în sistemul universitar,…

Citește mai mult

Ciclu de învăţământ gimnazial va dura cinci ani

Din nou schimbări majore în legea învăţământului. Elevii care încep clasa a V-a anul acesta vor face cinci ani de gimnaziu, şi nu cinci, ca şi până acum. De asemenea, ei vor susţine şi mai multe probe la admiterea la liceu, cinci, respectiv şase dacă au altă limbă maternă. Şi procedura de admitere la liceu şi şcoli profesionale se va schimba. Legea educaţiei intrată în vigoare la 1 ianuarie 2011 prevede că cei care încep clasa V-a în data de 12 septembrie anul acesta să fie prima generaţie cu cinci…

Citește mai mult

Emil Boc: „Orice creștere salarială nu trebuie făcută din pix”

Emil Boc a admis luni, în plenul reunit al Parlamentului, că salariile din învăţământ sunt mici, însă a subliniat că veniturile tuturor bugetarilor trebuie crescute doar cu acoperire economică. Este evident şi sunt de acord cu dumneavoastră că salariile profesorilor sunt încă mici, aşa cum sunt încă mici şi salariile funcţionarilor publici, ale judecătorilor, ale medicilor şi ale altor categorii sociale, însă orice creştere salarială nu trebuie făcută din pix, ci trebuie făcută doar cu acoperire în economie, pentru că, dacă o asemenea creştere de salarii nu are acoperire în…

Citește mai mult

România / ARACIP va testa în 300 de şcoli, grădiniţe şi licee standardele de acreditare

de Liviu DRINCU Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar va derula, până la 31 mai, în 300 de unităţi şcolare, pilotarea standardelor de acreditare şi referinţă, informează site-ul instituţiei. Potrivit sursei citate, pilotarea se va realiza pe un eşantion de 300 de şcoli şi licee din toate judeţele ţării. Dintre cele 300 de unităţi din învăţământul preuniversitar, 216 sunt licee (la care procentul de promovabilitatea la bacalaureat a fost mai mic de 30%), iar restul de 84 de unităţi sunt grădiniţe, şcoli, cluburi sportive şi şcolare, palate…

Citește mai mult

Naţional / Extinderea competenţelor IT în învăţământul preuniversitar – utilizarea eficientă a laboratoarelor informatizate

Au fost stabilite criteriile de selecţie în programele de formare organizate în cadrul proiectului ‘Extinderea competenţelor IT în învăţământul preuniversitar – utilizarea eficientă a laboratoarelor informatizate’. Din data de 23 martie 2011, odată cu lansarea site-ului proiectului, www.competente-it.ro, candidaţii au posibilitatea de a se preînscrie online la programele de formare, prin completarea unui formular ce se regăseşte pe site-ul proiectului.Profilul cursantului este definit prin criteriile de selecţie următoare: să facă parte din personalul didactic sau didactic auxiliar din învăţământul secundar inferior (şcoli de arte şi meserii), secundar superior (colegii, grupuri şcolare,…

Citește mai mult

Naţional / Cursuri gratuite de formare continuă pentru cadrele didactice universitare

de Liviu DRINCU Cadrele didactice universitare se pot înscrie până pe 30 aprilie pentru a urma cursuri gratuite de formare continuă de tip blended learning, în cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene. Programul urmăreşte dezvoltarea competenţelor profesionale ale diverselor categorii de cadre didactice universitare în domeniul de asigurarea calităţii în învăţământul superior, în învăţarea centrată pe student şi în practica profesională a studenţilor. La cursuri pot participa membrii comisiilor de calitate de la nivel de catedre, facultăţi, universităţi, auditori interni, personal managerial din universităţi, tinerii universitari (experienţă maximum 5…

Citește mai mult