Hummus

Ingrediente: 500 g năut conservă 3-4 linguri ulei de măsline sare piper alb 2-3 linguri zeamă de lămâie 1 căţel de usturoi   Mod de preparare: Năutul se scurge de lichid, apoi se pasează cu blenderul, adăugând treptat ulei şi zeamă de lămâie, până când se obţine o pastă uniformă. Pasta se poate subţia cu 2-3 linguri de iaurt sau cu apă, dacă îl preparăm în post. Se adaugă apoi usturoiul zdrobit, sare şi piper după gust.

Citește mai mult

GASTRONOMIE/File arăbesc

Ingrediente: 1 kg file pui, 1/4 kg cașcaval, 200 g măsline, pesmet Mod de preparare Se iau de pe pieptul de pasăre bucățile de carne tăiate în lungime, fleici, și se introduce în interiorul fiecărei fleici puțin cașcaval și măsline tăiate bucăți, după care se rulează într-o folie de aluminiu. Se pun fleicile, învelite, în apa care clocotește, timp de 15 minute, după care se scot și se lasă să se răcească timp de 10 minute. Se dau prin ou bătut, prin pesmet uscat și se pun în ulei la…

Citește mai mult

GASTRONOMIE/Salată mexicană

Ingrediente: 300 g mazăre fiartă, 200 g porumb fiert, 200 g fasole roșie fiartă, ton în ulei – 3 conserve de 100 g, maioneză, o lămâie, sare, piper, chipsuri de cartofi cu sare, 2 ouă fierte, 12 buc. măsline verzi cu anchoa. Mod de preparare: Se scurg foarte bine legumele fierte și tonul și se amestecă într-un castron adânc. Se adaugă maioneză, suc de lămâie, sare și piper după gust. Se acoperă cu maioneză și se ornează cu chipsuri de jur împrejur, cu ouăle tăiate în 4 și cu măslinele…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Salată Olivieh

Timp de preparare: 1 oră (complexitate medie)   Ingrediente: 10 cartofi mijlocii 2 morcovi 1 piept de pui (și stângul și dreptul) 3 ouă fierte tari castraveți murați (după placul vostru,mie îmi place cu cât mai mulți) 200 gr de mazăre 200 ml maioneză 1 lingură muștar sucul de la o jumătate de lămâie sau lime sare,piper proaspăt măcinat măsline și roșii pentru decor   Mod de preparare: Se fierb cartofii în coajă,după ce s-au fiert se scot și se lasă să se răcească. Apoi se tăie în cubulețe. Între…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Lasagna cu ciuperci

Ingredinete pentru 4 porţii : 16 fâșii de lasagna 1 cutie de ciuperci 2 linguri măsline fără sâmburi 500 ml lapte 5 linguri de făină 2 roșii (200 ml roșii în bulion) 1 morcov 1 ceapă 1 legătură pătrunjel 1 ardei gras roșu (kapia) 100 g unt 200 ml smântâna sare, piper după gust   Sosul Bechamel : Într-o cratiţă  punem la topit 70 g unt, adăugăm făină, amestecăm puțin cu un tel sub formă de pară și încorporăm aproape imediat laptele clocotit. După ce omogenizăm bine sosul îl lăsăm…

Citește mai mult

GASTRONOMIE / Piept de curcan umplut

Ingrediente:   1 bucată piept de curcan 400 grame ciuperci 100 grame șunculița 150 grame măsline tăiate 1 bucată ceapă 1 cană vin alb 1/2 bucată lămâie 1/2 linguriță piper 1/2 linguriță sare 1/2 linguriță rozmarin 1/2 linguriță pătrunjel uscat   Mod de preparare : Pieptul de curcan se spală și se taie pe lungime ; se întinde apoi pe o folie de plastic și se bate un pic cu ciocanul de șnițele; se toarnă deasupa zeamă de lămâie și se presară rozmarin; îl lăsăm apoi în pace și ne…

Citește mai mult

Greşeli de evitat la plajă

Majoritatea femeilor, mai ales cele tinere, adoră să se bronzeze şi profită vara din plin de razele soarelui. O expunere incorectă poate fi catastrofală pentru piele. Şi aici nu ne referim numai la problemele pe termen lung, cum sunt ridurile şi petele ce apar peste ani, ci la la greşeli care îţi pot aduce arsuri foarte urâte. Crema de protecţie trebuie aplicată din abundenţă şi reînnoită după fiecare repriză de bălăceală. Nu trăi cu impresia că dacă e mai puţină te bronzezi mai bine. Acest lucru depinde de factorul de…

Citește mai mult