Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Ioan, corul Catedralei mitropolitane și Corala Bărbătească Ortodoxă „Epifania” s-au înscris la Festivalul-Concurs Național de Muzică Bisericească, ediția a XVI-a, 2024, Secțiunea de interpretare, organizat la Patriarhia Română. Corul catedralei noastre, dirijat de teologul și profesorul de muzică, Bogdan Mureșan, a fost înființat de mitropolitul Vasile Lazarescu și dirijat, vreme îndelungată (1943-1961), de reputatul profesor, compozitor, folclorist Nicolae Ursu, s-a înscris la festivalul-concurs, Secțiunea A. Interpretare, coruri mixte. Corala „Epifania”, înființată în anul 2006, la inițiativa dirijorului, profesorul de Muzică Florin-Nicolae Șincari, participantă…
Citește mai multEtichetă: mitropolit
Mărturii din „Țara spicelor de grâu”
Acesta este titlul celui mai recent volum semnat de preotul dr. Ionel Popescu, vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Timișoarei. Apărută la Editura „Eurobit” ( Timișoara, 2024), cu binecuvântarea și Precuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Ioan al Banatului, această nouă apariție editorială însumează 285 p. și zeci de imagini color, unele publicate pentru prima oară. Coperta 1 este împodobită cu una dintre minunatele creații artistice ale maestrului Silviu Oravitzan, intitulată „Potir “. Volumul, prezentat de preotul Eugen Babescu în biserica parohială, duminică 28 iulie, după sfânta Liturghie, a fost structurat de…
Citește mai multConferința Părintelui Mitropolit Ioan la Filiala Academiei Române din Timișoara
Joi, 18 aprilie a.c, Academia Română, filiala Timișoara, împreună cu Mitropolia Banatului și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, filiala „Valeriu Braniște” Timiș, au organizat conferința cu tema „Judecata Nevinovatului din Nazaret”, susținută de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului. Tema propusă a stârnit interesul iubitorilor de spiritualitate, așa încât aula forului academic timișorean a devenit neîncăpătoare. Academicieni și cercetători, studenți și preoți, jurnaliști și istorici, oameni de cultură și credincioși dornici să audă cuvântul Chiriarhului despre Săptămâna Pătimirilor, despre vinderea Mântuitorului și Cina cea de Taină,…
Citește mai mult1624 – S–a născut cărturarul Dosoftei (Dimitrie Barila)
26 octombrie 1624 – S–a născut cărturarul Dosoftei (Dimitrie Barila), mitropolit al Moldovei. Cunoscând elina, latina, slavona, poloneza şi ucraineana, traduce în româneşte “Psaltirea pre versuri tocmită”, prima operă în versuri tipărită în româneşte (m.13.12.1693). Despre Dosoftei, cronicarul Ion Neculce afirmă: „Acest Dosofteimitropolit nu era om prost de felul lui. Şi era neam de mazâl; pre învăţat, multe limbi ştie: elineşte, latineşte, sloveneşte şi altă adâncă carte şi învăţătură, deplin călugăr şi cucernic,şi blând ca un miel. În ţara noastră pe-această vreme nu este om ca acela.”
Citește mai multRELIGIE / Să fim mai buni unii cu alţii în 2012
Pentru prima dată, sute de sibieni au marcat trecerea în Noul An în Catedrala Mitropolitană, unde un sobor de preoţi, în frunte cu mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu, a oficiat o slujbă specială. Îndemnul mitropolitului Ardealului a fost ca, în 2012, credincioşii să fie mai buni unii cu ceilalţi, pentru a se putea bucura de darurile lui Dumnezeu. Serbăm Tăierea împrejur a Mântuitorului, este şi sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare şi serbăm şi Anul Nou, deşi când vorbim despre Anul Nou vorbim despre o sărbătoare care nu este eminamente creştină, dar…
Citește mai multMitropolitul Nicolae Corneanu va fi Preşedinte de Onoare al unei publicaţii
Înaltpreasfinţia Sa dr. Nicolae Corneanu Mitropolitul Banatului va fi Preşedintele de onoare al revistei „Banatul -jurnal al primăriilor din Banatul istoric” de luna viitoare. Publicaţia este editată de Uniunea Jurnaliştilor din Banatul istoric pentru a promova cultura, tradiţiile şi spiritualitatea bănăţeană. Mitropolitul Nicolae Corneanu a răspuns pozitiv la solicitarea celor care editează publicaţia. „Banatul – jurnal al primăriilor din Banatul istoric” apare din luna ianuarie, într-un tiraj de 7000 de exemplare. Din colegiul redacţional fac parte: Marcel AVRAM – primar al oraşului Făget, judeţul Timiş; Francisc Boldea – primar al…
Citește mai multIn memoriam: Bartolomeu Anania
Născut la 18 martie 1921, comuna Glăvile, județul Vâlcea, decedat la 31 ianuarie 2011, Bartolomeu Anania a fost un scriitor și cleric ortodox român, se spune în enciclopedia Wikipedia. Din 1993 și până la moarte a fost arhiepiscop al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului (până în 2005 în cadrul Mitropoliei Ardealului). În anul 2006, a devenit primul mitropolit al Mitropoliei Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului. Valeriu Anania s-a născut la data de 18 martie 1921 din părinții Ana și Vasile Anania, în comuna Glăvile-Piteșteana, județul Vâlcea. A urmat școala primară…
Citește mai mult